Сезон 2021 може да продължи в Австралия и след Australian Open

Сезон 2021 може да продължи в Австралия и след Australian Open

Едва ли някой се съмнява, че пандемията от коронавирус ще има влияние и върху сезон 2021 в тениса. Заради всичко това от различните организации мислят варианти, с които да подсигурят на състезателите възможност за изява на възможно най-много турнири.

А Крейг Тайли, директор на Australian Open и „Тенис Австралия“, разкри, че на далечния континент работят усилено не само по организацията на първия за годината турнир от Големия шлем и отборния ATP Cup, а и по идеята да проведат турнири и през февруари.

Концепцията, която Тайли сподели в интервю за Daily Mail, се обсъжда с ATP и WTA. Според нея е възможно след провеждането на Australian Open, предвид евентуалната добра ситуация с пандемията в Австралия, състезателите да останат на континента и на него да продължат сезона си.

През февруари по принцип се провеждат турнири на клей в Латинска Америка и такива на хард в зала в Европа, където към момента положението с COVID-19 е по-несигурно, заради което идеята за още турнири в Австралия не звучи нелогична.

„Говорим за възможността да проведем няколко турнира след Australian Open. Към момента това е открит разговор с ATP и WTA. Аз съм на мнение, че все още сме пред сериозен тест глобално по отношение на свободата за пътуване като има възможност за още блокади в различни държави през февруари и март следващата година. В момента е хипотеза, възможност, важното е как ще повлияе на остатъка от тура и дали играчите ще го искат. Ако те са налични, ние сме готови. На масата е, те го преценяват. Искам да максимизираме възможностите за игра и искаме всички да изиграят поне един турнир плюс Australian Open, но може и да е повече.“

Тайли потвърди отново, че ключово за нормалното провеждане на турнирите е възможността границите между отделните щати да бъдат отворени за играчите, тоест да не се налага те да преминават през период на карантина при влизане във всяка отделна територия на Австралия.

А Тайли смята, че пандемията ще окаже дори по-дългосрочно влияние на тениса. „Аз съм на мнение, че настоящите промени ще продължат по-дълго отколкото мислим. Вече говорим за различни сценарии (Australian Open) за 2022, защото не смятаме да повтаряме 2020 (нормално провеждане на турнира) поне до 2023 или 2024. Така управляваме своя риск и парични потоци. На професионално ниво трябва да сме реалисти и да управляваме очакванията на играчите по отношение на пари и възможности, и да сме сигурни, че турнирите ще бъдат устойчиви за в бъдеще.“

„Реалността е, че наградните фондове ще бъдат значително по-малки. Мисля, че най-големите турнири ще оцелеят, а тези, които страдат финансово, няма. Нереалистично е да си мислим, че нищо няма да се промени. Дори и ако имаме ваксина през март, ще бъде трудно да се върнем към нормалността още половин година. Единственото, което не искам да се случва, е някой от тениса да се разболее и да загуби живота си. Не мисля, че се е случвало в спорта, но ако се случи, ще промени динамиката за всички.“

„Все още съм голям оптимист за възможностите за тенис и в известен смисъл, това е огромна възможност, подарък за нашия спорт. Това е спорт, който може да се играе безопасно и в Австралия имаме растеж от 160-170% на онлайн резервациите, всеки клуб бележи ръст на участниците, ако реагираме добре на извънредната ситуация, можем да излезем от нея по-силни.“


Tenniskafe.com предупреждава, че модераторите на сайта трият коментари, които съдържат обидни квалификации, нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница. Не се допускат коментари, които съдържат спам, както и такива с главни букви (думи, фрази и изречения). Не се допускат опити за реклама без знанието и разрешението на администраторите на сайта. Модераторите не коментират причините за изтриване на постове и други модераторски намеси.
Copyright © 2020 TennisKafe.com, Тенискафе ООД, Стара Планина 3, Управител: Асен Григоров. Всички права запазени.
Created by WPH