Бойкот: Украйна забрани на спортистите си да се състезават срещу руснаци в квалификациите за олимпийските игри

Бойкот: Украйна забрани на спортистите си да се състезават срещу руснаци в квалификациите за олимпийските игри

Правителството на Украйна обяви, че спортистите от страната няма да участват в квалификации за олимпийските игри в Париж през 2024, ако в тях се състезават и руснаци. Решението беше съобщено от секретаря на кабинета на министрите Олег Немчинов, който е и член на местния олимпийски комитет.

Новината идва броени дни, след като от Международния олимпийски комитет излязоха с препоръка, според която представителите на Русия и Беларус могат да се завърнат към състезателна дейност, но под неутрален флаг.

„На заседание на правителството беше взето решение, по предложение на колегата Вадим Гутцайт (министър на младежта и спорта), да участваме само в тези квалификации, в които няма руснаци. Съответно, участие извън този критерий може да е основание за отнемане на националния статут на федерации“ – каза Немчинов.

Темата с участието на състезатели от Русия на олимпийските игри е водеща и в тениса, като от началото на сезона имаше няколко случая на напрежение.

Марта Костюк отказа да подаде ръка на Анастасия Потапова след мача помежду им в Маями. Украинката загуби от рускинята с 1-6, 3-6, а след това обясни, че липсата на здрависване на мрежата има достатъчно ясно послание.

Наскоро Потапова предизвика остри реакции, след като излезе на корта с фланелка на футболния отбор „Спартак“ (Москва) за мач срещу Джесика Пегула. Това бе разчетено като политическа провокация, а впоследствие се оказа, че рускинята е била предупредена.

Нашумя и случай с Леся Цуренко, при който тя обвини WTA в липса на подкрепа и разбиране спрямо украинските тенисистки.


В партньорство с Булевард България
Tenniskafe.com предупреждава, че модераторите на сайта трият коментари, които съдържат обидни квалификации, нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница. Не се допускат коментари, които съдържат спам, както и такива с главни букви (думи, фрази и изречения). Не се допускат опити за реклама без знанието и разрешението на администраторите на сайта. Модераторите не коментират причините за изтриване на постове и други модераторски намеси.
Copyright © 2020 TennisKafe.com, Тенискафе ООД, Стара Планина 3, Управител: Асен Григоров. Всички права запазени.
Created by WPH