Neo QLED 8K – не телевизор, а съвсем нова концепция за гледане и свързаност

Neo QLED 8K - не телевизор, а съвсем нова концепция за гледане и свързаност

В сезона на тревата в тениса, ние от ТенисКафе и нашите колеги от Булевард България, изпробваме в продължение на две седмици възможностите на 65-инчовия Neo QLED (65QN800A) и най-отговорно можем да кажем, че открихме начин, по който да гледаме пълноценно няколко мача едновременно, докато четем форума на ТенисКафе – и всичко това на един екран.

За тази функция обаче след малко, нека на първо време се спрем на дизайна.

Все пак обвивката на всяко устройство е дизайнът, а и гледането на един телевизор включва два компонента – активното гледане на картина, от една страна, и цялото друго време, в което устройството е изключено и съжителстваме с него като част от интериора.

Веднага ще забележите, че рамката на телевизора е само 18 мм – разбира се, не очакваме да измерите с поглед милиметрите, освен ако нямате тренирано око на лайнсмен. Тези по-малко от 2 см. дебелина на екрана, в пропорция с 65-те инча или 163 см. диагонал на телевизора, го правят да изглежда наистина с безкрайна картина. Като казваме, че този телевизор е толкова тънък, не преувеличаваме нито за миг – също както и когато казваме, че не е просто телевизор.

Новият Samsung Neo QLED 8K се състои от два компонента. Екранът, разбира се, и изнесен One Connect Box, който всъщност представлява самият хардуер на телевизора. Това решение дава възможност да окачите екрана плътно до стена, защото липсва типичната за телевизорите издадена задна част с процесор, електроника и т.н.

В случай че искате да позиционирате телевизора си на ТВ маса или шкаф, той идва със стойка – нещо като нисък метален крак, който отзад най-гостоприемно приема One Connect Box-а, така че да го скрие от погледите.

Neo QLED 8K не е правен за хора, които гледат вечер телевизия или Уимбълдън следобед на спуснати щори (защото изгряващото слънце се отразява в екрана). Този телевизор няма никакъв проблем с осветеността на стаята и количеството пряка слънчева светлина, която влиза в нея. Самият Neo QLED използва съвсем различен източник на светлина, заменяйки традиционната леща на LED модула с микрослой, даващ възможност за по-прецизно управление на светлината в по-малък обем.

Ъгълът на гледане също не представлява проблем – независимо дали сте седнали централно перпендикулярно, или встрани – почти успоредно на екрана, картината ви ще е еднакво добра – на езика на Samsung това е технология Ultra Viewing Angle.

Няма и проблем да възпроизвежда тъмни сцени с детайли, нито бързо движещ се въртящ се обект – като топката на Рафаел Надал, например.

Дори и картината, която подавате да не е идеална, процесорът “дописва” пикселите. Алгоритъмът за дълбоко обучение на устройството анализира съдържанието, за да възстанови детайлите във всеки пиксел.

Звукът на Neo QLED 8K е нещо, на което бихме искали да отделим специално внимание. Преди нас обаче същото са направили доста по-взискателни хора с експертно мнение, които са му издали сертификат за “Пространствена оптимизация на звука/ Spatial Sound Optimization”. Това е Съюзът на германските инженери в областта на електротехниката, който представлява една от най-големите технически научни асоциации в Европа.

Сертификатът на VDE за „Пространствена оптимизация на звука“ се дава на продукти, които предлагат качествен и пълноценен звук, независимо от заобикалящата среда и страничните шумове.

Накратко, вградените микрофони в телевизора улавят и анализират пространството и всички предмети в обсега му. Интериорът наистина влияе на шума – едни предмети го поглъщат, като например килими, завеси, книги, а други го отразяват – картини, стени, огледала.

Така, ако телевизорът засече, че килимът в хола поглъща средните и високите тонове, той калибрира звука за конкретната ситуация, а фунцкията “SpaceFit Sound” компенсира това изкривяване.  Докато преди се изискваше хората да конфигурират аудио настройките на телевизора си ръчно, днес всичко е софтуер.

И така стигаме до основния въпрос как и какво да гледаме. Отговорът на втората част е лесен – тенис, разбира се. Уимбълдън, Хамбург Опън, Лос Кабос, където ще участва и Григор Димитров, Гщаат, и от 24 юли до 8 август Олимпиадата в Токио – за разлика от миналия летен сезон, тази година ни очаква интересно спортно лято, което ще завърши със София Опън (27 септември -10 октомври).

Досега говорехме за живот на много екрани – пускаме телевизора, отваряме лаптопа, през това време пишем нещо от телефона. С устройства от типа на Samsung Neo QLED 8K покриваме всички кортове в буквален и преносен смисъл.

Neo QLED позволява на потребителите да гледат няколко достатъчно големи и напълно функционални екрана едновременно, да избират кой звук да слушат, също така кой микро екран да свържат безжично със слушалки, ако се налага – така всеки гледа и чува своето.

Важно е да се каже, че картината може да идва от различни източници. Единият екран може да е линейната ви телевизия, другият да е някакво приложение като Tennis TV, Еurosport  или стрийм от лаптопа ви, а третият би могъл да е телефонът ви, който и сами се сещате, че трябва да е Samsung, за да разполагате с тази опция за свързаност.

Даваме пример с три екрана, но те могат да бъдат и четири или пък само два, това зависи от вас. Бихте могли да смалите единия, а другия – да мащабирате така, че ако чакате мач на централния корт, да не превключвате постоянно. Разликата между познатата ни от години picture in pucture функция е, че тук устройството взима сигнал от различни източници, както вече казахме.

Няколко думи и за дистанционното, което си е заслужило напълно момента на слава в тази публикация. То е малко и практично, няма стотици копчета, защото командите се вадят като меню на самия телевизор, но най-приятната новина гласи – “Край на батериите”. Вече няма да се чудите две ли бяха, три ли са, AA ли бяха, или ААА – все поводи за малък семеен скандал. Това дистанционно се зарежда с кабел и … със слънчев панел. Изключително приятно и най-вече с мисъл към природата.

И накрая за онези, на които този 65-инчов екран им се вижда малък, имам добра новина – това е най-малкият модел от цялата премиум серия на 8К Neo QLED. Другите размери на екраните, които може да намерите на пазара, са 75 и 85 инча.


Tenniskafe.com предупреждава, че модераторите на сайта трият коментари, които съдържат обидни квалификации, нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница. Не се допускат коментари, които съдържат спам, както и такива с главни букви (думи, фрази и изречения). Не се допускат опити за реклама без знанието и разрешението на администраторите на сайта. Модераторите не коментират причините за изтриване на постове и други модераторски намеси.
Copyright © 2020 TennisKafe.com, Тенискафе ООД, Стара Планина 3, Управител: Асен Григоров. Всички права запазени.
Created by WPH