11 противоречиви факта около наказанието на Шарапова

11 противоречиви факта около наказанието на Шарапова

Всеки има мнение по случая с наказанието на Мария Шарапова. Виновна е. Невинна е. Лъже. Тя е косвена жертва от лов на вещици. Човек може да намери причина да повярва по малко в абсолютно всичко и има само един начин да е сигурен че ще сбърка – когато е убеден, че е прав.

Спирането на състезателните права на бившата №1 в света за срок от 2 години заради употреба на вещество, което е било легално по-малко от 30 дни преди положителния тест на Шарапова е един от най-объркващите, заплетени, сложни и противоречиви случаи в историята на тениса.

И двете страни имат реални аргументи в арсенала си – Мария нито е лъжкиня, която употребява допинг, нито пък е на 100% невинна. Петкратната шампионка от Големия шлем не заслужава да се измъкне съвсем „суха“ от случая, но и наказанието от 2 години изглежда твърде сурово. Докладът от 33 страници на специално избрания от ITF трибунал, съдържа твърде много аргументи, които подлежат на двустранно тълкуване, за да можем да се произнесем единодушно по случая. Ето и 11 довода в подкрепа на подобно твърдение:

1. Решението може да е смъртна присъда за тенис кариерата на Шарапова без достатъчно категорични доказателства

Две години са ужасно дълъг период. Много неща могат да се случат през тези 18 месеца, макар да трябва да отбележим, че наказанието тече със задва дата от март и в момента Мария го обжалва. Все пак можем да очакваме, че петкратната шампионка от Големия шлем ще се опита да се върне на корта и да докаже, че може да играе и печели в любимия си спорт без да се нуждае от забранени субстанции.

Тенденцията в момента е, играчите да остават на корта и след 30-тата си годишна, при това с впечатляващи резултати. Nike и Head за момента продължават договорите си с Шарапова, което също подсказва, че тя ще се опита да се върне на корта един ден. Става дума за твърде много пари от рекламни договори и наградни фондове, а и рускинята е един от най-коравите бойци на корта. Едва ли това ще е краят за нея. И все пак „замразяването“ на правата й е огромен удар.

2. Разкритията на трибунала са противоречиви

Кой би помислил, че доклад от 33 страници за положителна допинг проба може да е толкова несвързан? Формулировката на откритията на ITF звучи добре, следователската работа е на ниво, но самият докумен е противоречив, което най-ясно си личи от пасажи, които твърдят, че Шарапова е нарушила правилника неумишлено, но все пак „е приемала Милдронат с цел да подобри преставянето си“.

Така че – което от двете е? Можем да посоката на мисловния процес на хората от ITF – Шарапова е приемала мелдоний, за да подобри представянето си във времето, в което веществото е било легално, но не е знаела, че сега то е в списъка със забранените субстанции. По тази логика, сега тя е влияела на резултатите си по непозволен начин без да го съзнава.

Дори да тръгнем по този път, се сблъскваме с друг цитат, който е още по-объркващ: „ITF приема твърдението, че Мария Шарапова не е знаела, че препаратът Милдронат съдържа забранена субстанция, но твърди, че приемайки веществото, тя съзнателно е игнорирала риска от нарушение на антидопинговия правилник и по този начин съзнателно е извършила нарушение.“

Какво е последното становище на ITF – съзнателно или несъзнателно? Дори и да пропуснем отговора на този въпрос, последният параграф би трябвало директно да се превърне в максималното 4-годишно наказание за Шарапова. Ако Мария е взимала препарата абсолютно несъзнателно, тогава състезателни й права би трябвало да бъдат спрени за 12 месеца. Решетието на трибунала е странно капризно…

3. Така и не стана ясно точно по какъв начин мелдоният подобрява представянето на атлетите

WADA добави мелдония към списъка със забранените субстанции (вероятно до някаква степен и заради огромния брой положителни допинг проби през последните години), но така и не стана ясно, точно по какъв начин мелдоният подобрява представянето на атлетите. Американският колеж по клинична фармакология публикува изследване, в което поставя под въпрос съществуването на подобни свойства на мелдония.

4. Мелдоният може да бъде купен дори без рецепта

Голяма част от аргумените на ITF са свързани с факта, че през последните години Шарапова не се е консултирала с лекаря, който й е предписал мелдония в началото на кариерата й заради проблеми с метаболизма и имунната система. През последните няколко години, Мария е приемала лекарството без да е под лекарско наблюдение, което е едно от големите доказателста в подкрепа на обвинението, че тя е търсела подобрение на представянето си.

Но мелдоният не е лекарство, за което човек се нуждае от рецепта. Една опаковка с 40 таблетки може да бъде закупена на изключително скромна цена в Русия. Защо Шарапова да се консултира с лекар за подобен медикамен, който е приемала от години? Ако страдате от алергии, не отивате при лекаря си всеки път, когато се нуждаете от „Claritin“ през пролетта, а просто си го купувате.

5. На Australian Open 2016 рускинята е приемала мелдоний само в дните на мачовете

Шарапова твърди (и ITF приема), че приемането на мелдоний се е случвало само в сутрините преди мачовете, а не 30-40 минути преди двубоите, както й е било предписано преди повече от 10 години. Рускинята игра пет мача в Мелбърн и единствено в тези дни е взимала субстанцията.

Но това толкова лошо ли е и къде е границата? Шарапова със сигурност не е единствената, която има своите ритуали в деня на мача, за да подготви тялото си максимално добре. Новак Джокович използва специална камера за спане. Всички тенисисти пият определен набор от (легални) субстанции преди и след двубоите. Някои състезател с проблеми в китката или рамото със сигурност ще изпие обезболяващо преди мача. Всички тези неща подобряват представянето, да не говорим за ракетите, наплитанията, обувките и цялата екипировка, която е насочена единствено към една цел – по-силни резултати.

В такъв случай можем напълно да отречем твърдението, че Шарапова е нарушавала правилника като е приемала лекарство, което ще подпомогне възстановяването й, докато то е било легално. От 1 януари 2016-а, разбира се, ситуацията се променя. Но трибуналът на ITF отказва да се съгласи и със становище, което оневинява рускинята за периода преди тази година.

6. Шарапова е дала пет положителни проба за мелдоний през 2015-а, но нито тя, нито ITF са били уведомени за това

От друга страна няма нужда да я уведомяват за медикамент, който знае, че приема собственоръчно. Но ако в WADA са знаели и са имали информацията за позитивните тестове през 2015-а за нещо, което на следващата година ще е забранено, е напълно нелогично да я оставят да изтече незабелязано.

7. Решителният тест дойде след мач със Серина

Тестът, след който дойде 2-годишното наказание, бе направен след мач със старата съперничка Серина Уилямс, който придаде още един любопитен щрих в тяхната вражда. От друга страна – след за самата Мария, санкцията ѝ е най-неприятна за Серина, която буквално я разбива от повече от десетилетие. Имайки предвид антипатията между двете, малко е вероятно Серина да е проронила и една сълза за злощастната съдба на рускинята.

8. Твърдението, че Шарапова е проявила безотговорност е смешно

Тук става най-сложно. Шарапова е показала нулева бдителност по отношение на новия списък със забранени вещества, поне така твърди трибуналът. Идеята, че всички в екипа й са безотговорни обаче е някак си трудна за осъзнаване, защото тя се е грижела много стриктно за кариерата си през цялото време. Твърдението дори е смешно.

Ако е знаела, че веществото е забранено, то няма логика да е продължила да го употребява толкова много. А щом е било забранено, защо достъпът до него е бил толкова свободен?

Защо от WTA изпращат имейл на играчите (не с търговските наименования на субстанциите) без въобще да споменават, че има някакви промени? Вината се търси само в тенисистите, но има някаква грешка в цялата система.

„Шарапова знае, че списъка със забранени вещества се променя и е трябвало да го провери. Ако е имала съмнения за дадено вещество, то е трябвало да прати имейл със запитване.“

Твърдението изглежда необоримо, но само на пръв поглед. За да забележи човек някаква промяна, то трябва да прояви нечовешка бдителност. А ако знаеш, че нещо е разрешено в продължение на години, защо да питаш точно за него? Ето какво се случва: Шарапова вижда мейл от WTA с обновения списък със забранени вещества, в който не се споменават промени и затова не вижда причина да проверява. Оказва се, че не е толкова просто, колко да прати съобщение.

9. Тенисистката не оповестява за употребата на мелдоний

Това е малко необяснимо. Спортистите са от този тип хора, които са изключително стриктни по отношение на това какво слагат в тялото си. Веднъж рускинята беше казала, че няма търпение да сложи край на кариерата си, за да може да отиде до аптеката без да се консултира с никого. Шарапова е много взискателна, когато става дума за субстанции, които ползва, както и за рисковете, които крие всяко нещо.

Възможно ли е просто да е забравила да включи мелдоний?

10. Грешните заключения

„Шарапова е укривала употребата на веществото от допинг ченгетата, както и от собствения си тим. Няма медицинска причина да го е взимала и това води неизбежно до заключението, че го е правела, за да подобри представянето си.“

Защо това да води „неизбежно“ до подобно заключение? От трибунала посочват за спрей, който рускинята е ползвала и е пратила имейл с питане дали би имало някакъв проблем и правят грешната връзка, че е трябвало да го направи и с мелдонийя. Но има разлика между това да питаш за нещо ново, което не си ползвал досега, и нещо, което употребяваш от години насам.

11. Няма категоричен отговор

Въпреки че предишните точки звучат повече като защита на Мария, това не е така. Тя е взела забранено вещество, а съвсем друг е въпросът, че системата, която е забранила този препарат, я намира виновна за употребата му и я наказва за 2 години. И от двете страна има димящи дула, но пушекът не е точно там, където си мислите. Няма нищо по-лесно от това Мария да се е информирала за забраната на мелдония от 1 януари 2016-а, но също така би било лесно WADA и ITF да я предупредят конкретно за нещо, за което е дала 5 позитивни проби през 2015-а.

Наивно е да смтяме, че в тениса няма проблем с допинга. Напротив. Нуждаеш се от сила, издръжливост и най-вече по време на двете седмици на Големите шлемове – възстановяване. Дълги години да няма една положителна проба за допинг на известен тенисист е по-скоро петно върху спорта. Изглеждаше сякаш този спорт е богопомазан.

Това е основната причина да смятам, че наказанието на Мария е сурово. Тя влезе в ролята на изкупителна жертва и сега тенисът твърди, че взима мерки срещу допинга, въпреки че въпросите около приема му от Шарапова са много и неизяснени.

Но след всички съмнения остава само един въпрос. „Вярвате ли, че тя е приела съзнателно нещо забранено в деня на четвъртфинала срещу Серина в Мелбърн?“.

Аз – не, но допускам да греша и напълно разбирам, че никога няма да узнаем.

Източник: FOX Sport


Tenniskafe.com предупреждава, че модераторите на сайта трият коментари, които съдържат обидни квалификации, нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница. Не се допускат коментари, които съдържат спам, както и такива с главни букви (думи, фрази и изречения). Не се допускат опити за реклама без знанието и разрешението на администраторите на сайта. Модераторите не коментират причините за изтриване на постове и други модераторски намеси.
Copyright © 2020 TennisKafe.com, Тенискафе ООД, Стара Планина 3, Управител: Асен Григоров. Всички права запазени.
Created by WPH