Случаят на Шарапова – фактите и хронология

Случаят на Шарапова - фактите и хронология

На 26 януари 2016-а Шарапова играе четвъртфинал на Australian Open. След този мач й е взета допинг проба. На 2 март тя получава писмо от Международната федерация, че е извършила нарушение и в пробата й е установено наличието на мелдоний, който е бил добавен към забранения списък от 1 януари 2016.

С писмо до ITF, изпратено на 4 март 2016, Шарапова признава нарушението на антидопингово правило. Задачата на трибунала е да определи последствията, които играчът трябва да понесе за нарушението си.

Шарапова признава потъпкването на антидопинговите правила по силата на член 2.1 от TADP в които мелдоний е забранено вещество. То присъства в пробата й от 26 януари, както и в тази от 2 февруари в извънсъстезателен тест. Тези резултати се разглеждат като едно нарушение на антидопинговите правила.

Въпросите в този случай са свързани с последиците, които следват по силата на правилника – дали играчът може да докаже, че нарушението не е умишлено.

Тогава наказнието е до 2 години, а в противен случай – до 4. При незначителна вина или небрежност санкцията може да се намали до 1 година.

Шарапова твърди, че не е знаела, че веществото е било добавено към забранения списък от началото на годината и не е нарушила умишлено правилата.

ITF приема, че не е знаела, че Милдронат съдържа забранена съставка, но е на мнение, че при вземането на лекарството тя съзнателно и явно пренебрегва риска да потъпка антидопинговите правила и по този начин е извършила умишлено нарушение.

Шарапова признава, че носи определена вина, но употребява лекарството от 10 години и обвинява ITF, че не са предприели необходимите мерки за популяризирането на промяната в забранения списък.

Мария смята, че от ITF е трябвало да бъдат по-настоятелни при уведомяването за промяната, тъй като през 2015-а многократно е тествана и е имало мелдоний в пробата й.

Изслушването се провежда на 18 и 19 май в Лондон и на него присъстват Шарапова, мениджърът й Макс Айзенбъд, бившият й лекар Анатолий Скални и нейният треньор Свен Грьонвелд. Експертно мнение дава и д-р Форд Вокс, както и бившият председател на австралийския антидопингов съюз Ричард Ингс.

Трибуналът иска да установи дали спортистът е действал умишлено при приемането на забраненото вещество, а Шарапова предоставя всички документи, свързани с употребата й на мелдоний.

Медикаментът

Лекарството Милдронат е фармацевтичният продукт, който взема рускинята. Създаден е през 1970 година от Иварс Калвинш и произвеждан главно от фармацевтичната компания Grindeks, но и от други фирми. Разпространява се в Източна Европа като лекарство за исхемия.

Веществото се използва за увеличаване на капацитета на приемане на кислород, при усложнения с дишането или за да подобри работата на сърцето.

Фактите

Още като 17-годишна, когато печели Уимбълдън, Мария се оплаква често от простудни заболявания, възпаления на сливиците и болки в горната част на корема. Баща й я води при доктор Анатоли Скални.

Предвид диабетната обремененост на семейството на Мария и сърдечните заболявания в семейството, медикът назначава изследвания, които показват завишени нива на кръвната захар и холестерола, както и минерален дисбаланс.

Предписва ѝ лечение с 18 медикамента и специален хранителен режим. В курса е включен и Милдронат за периоди от 7-14 дни по две таблетки дневно.

Интересно е, че преди тренировка или „важен мач“, докторът й препоръчва увеличаването на дозата. Според него се цели максимално подобряването на здравето на пациентката и отшумяване на предишните й оплаквания.

Експертът Форд Вокс „разчита“ диагнозата на Скални като имунен дефицит, минерален дисбаланс и астения (понижен тонус и липса на енергия). Той отбелязва, че руските медици препоръчват лечение с Милдронат, но не смята, че колегата му е имал поводи за съмнения за сърдечно-съдово заболяване, при което се предписва лекарството.

Допуска обаче заради фамилната здравна история да е назначил лечението профилактично.

Важно е да се отбележи, че Скални не е кардиолог и че не я препупреждва, че има проблеми със сърцето, които се нуждаят от по-специално внимание.

Заключението е, че няма поводи да се обвинява Шарапова и нейният баща, които са приели съветите на доказан специалист. Препоръчително е лечението да се разглежда като едно цяло и на тази основа Милдронат не се открояват като извънреден медикамент в цялостния режим и диета.

Шарапова и баща й предупреждават Скални, че всички вещества, които той предписва трябва да са съобразени с кодекса на WADA.

Затова докторът препоръчва лекарствата да бъдат преразгледани от директора на акредитираната лаборатория в Москва. На 11 януари 2006 г. центърът съобщава, че 18-те фармацевтични препарати, предписани на Мария, включително и Милдронат, не съдържат вещества, включени в списъка със забранени субстанции.

От доказателствата трибуналът заключава, че Шарапова не е потърсила лечение от Скални за подобряването на представянето си, а за лечение на рецидивиращи вирусни заболявания. Всички препоръчани от лекаря вещества са били легални.

Шарапова работи със Скални до 2012-а, като всеки един медикамент, предписан от него, се проверява. Последният сертификат е от март 2010-а. Междувременно, списъкът нараства от 18 на 30 лекарства.

В края на 2012 г. Мария Шарапова решава да предприеме различен подход и да се бори със здравословните си проблеми без да приема такъв огромен брой лекарства.

И така тя започва сътрудничеството си с диетолога Ник Харис, като престава да следват режима, предписан от Скални, информирайки го, че прекратява отношения с него. Въпреки това Шарапова на своя глава взима решението да продължи да използва три от лекарствата, предписани от Скални – Магнерот, Рибоксин и Mилдронат.

Първото е минерална добавка с магнезий, а второто съдържа инозин, който се използва при исхемия.

Решението е изцяло нейно, без да търси съвет от медицинско лице. Казва, че не знае съставките на Милдронат и не е чела листовката му.

Попитана как точно тези три лекарства е избрала, тя казва, че Скални е наблегнал на тях за сърдечна профилактика и минералния дисбаланс. А защо не е потърсила друг лекар? Казва, че е преценила, че се нуждае от диетолог, а не от доктор.

Диетологът й обаче не е информиран, че продължава да приема Милдронат и другите две лекарства.

След като Мария се разделя със Скални, няма доказателства, че друг лекар й е препоръчал да продължи да използва Милдронат.

В периода 2012-2015 тя се лекува при семейния лекар в Калифорния и разчита на медицинските лица на WTA. Прави ядрено-магнитни резонанси и ЕКГ тестове, но пред никой от специалистите, които я лекуват в продължение на 3 години, не споменава, че взема Милдронат. Но никой не я е бил питал…

През 2015-а Шарапова се е консултирала и с др. Сергей Ясницки – лекар на Олимпийския комитет на Русия, за проблемите със стомашен вирус и синузит. Той не я попитал защо приема медикамента.

Така до края на 2015-а тя продължава да го приема по предписанието на Скални от 2006-а. Но вместо 30-40 минути преди мачовете, пие по 500 милиграма милдронат в ден на мач. Обяснението – приемането преди мач я карало да се чувства зле. Това не е ставало със знанието на лекар, а само на баща й, след 2013-а – и на Айзенбъд.

След 2010-а няма и никакви документи, подадени до WADA, в които тя да информира, че използва Мелдониум. На Олимпиадата в Лондон 2012 пет отбора са декларирали, че използват Мелдоний. Включително и атлети, попълвали официалните формуляри на WADA по време на игрите.

На 29 септември 2014-а WADA публикува списък на забранените субстанции за 2015-а. В документа има забележка, че са много вещества са поставени на „мониторинг“, като сред тях е мелдоний. ITF публикува този списък на сайта си.

По време на периода за мониторинг мелдоний е открит в 6% от пробите.

На 29 септември 2015 г. WADA обявява списъка за 2016-а и мелдоний в него и обяснение: Добавен е, защото има доказателства, че атлети са го използвали за подобряване на представянето си.

Сайтът на ITF публикува и това. Специалните картончета със списък на забранените вещества също включват мелдоний. Те се разпращат по електронна поща на играчите, или като пластика. Спорно е дали и кога Нийл Робертсън от WTA е дал двете пластики с картончетата на Свен Грьоневелд. Последният твърди, че не ги е получавал.

Шарапова е категорична, че не е виждала картоните, а и не ги е ползвала и в предишни години.

На 18 декември WTA разпраща имейли със заглавие Player News – и обяснения за Антидопинговата програма, но без изрична забележка за промените в списъка със забранени субстанции.

На 22 декември 2015-а ITF изпраща дръг мейл, до играчите – включително Шарапова. В него се обясняват три промени в Антидопинговата програма, свързани с процедурата и наличието на картите за играчите на сайта на ITF.

Но и в този документ няма информация за промените в Забранения списък и предупреждение, че мелдоний е в него.

Тенисистката твърди, че предупрежденията е трябвало да бъдат по-настоятелни, след като в ITF са знаели, че приема мелдоний през 2015-а. От Международната федерация обаче не са знаели това през декември миналата година, тъй като резултатите са пристигнали при тях през март.

От 24 позитивни проби – 5 са на Шарапова.

Затова не са имали предпоставка да предполагат, че мелдоният е толкова популярен в тениса, колкото в други дисциплини.

Друга претенция към ITF е, че е трябвало да получи от WADA самоличността на тенисистите и да ги предупреди индивидуално.

Такъв е бил случаят, за който свидетелства Ричард Ингс от 2003 г., когато мъжете се предупреждават за канабис.

Неговото показение обаче губи част от своята сила поради факта, че това се е случило преди прилагането на кодекса на WADA и правилата за конфиденциалност на резултатите. Затова трибуналът отхвърля аргумента, че в ITF са знаели или е трябвало да знаят, че Мария използва Милдронат.

Доказателствата на Шарапова и Макс Айзенбъд

Фактите, изложени по-горе, по същество са приети и от двете страни. Основните спорни въпроси, на които се изисква трибунала да направи фактически констатации са:

(1) Дали Шарапова умишлено крие употребата на Милдронат заради допинг контрола;

(2) Какви стъпки е предприела или е трябвало да предприеме, за да се увери, че веществата, които използва не са в списъка на забранените;

(3) Дали е използвала Милдронат по медицински причини или да подобри представянето си.

Основният фактически елемент е как спортист от калибъра на Шарапова, която разчита на изключително професионален екип, попада в ситуацията да използва забраена субстанция, преди всеки от петте си мача на Australian Open.

Не може да се обясни и защо, след като тя самата не е била предупредена лично и не е знаела, защо не е била предупредена от хората от щаба си. Айзенбъд пое отговорност за тази според него административна грешка, но без да обяснява как е допусната.

Изяснява се, че освен Айзенбъд, никой друг не е знаел за приема на субстанцията.

Допинг контролът изисква от играчите собственоръчно да декларират какво използват – списък на всички лекарства – с предписание и без, хранителни добавки, включително витамини и минерали, взети през последните 7 дни (включват веществото, дозировка и датата на последния прием).

Важно е спортистите да не пропускат нищо, защото има случаи, в които вещества, които не са в списъка на забранените, се приемат за прикрие на наличие на забранени субстанции в пробата.

Шарапова не разкрива използването на Милдронат на нито един допинг контрол между 2014 г. и 2016 г.

Посочва в декларацията витамини и минерали, но не и таблетките Милдронат.

Тя използва Милдронат миналата година на Уимбълдън, на финалите в Сингапур и на Фед къп, както и преди всеки мач в Мелбърн тази година. Рускинята обаче заявява, че не желае пробите й да бъдат използвани за допълнителни изследвания.

Само по себе си това не е толкова съществено, но в контекста тя не посочва причината за нежеланието й да позволи пробите да се разгледат отвъд рамките на програмата. Шарапова е разпитана за това, че не отбелязва нито веднъж препарата в декларацията.

„Не смятам, че е задължение да описвам всеки медикамент, който взимам, ако съм го направила веднъж за една седмица. Не вярвам, че е било от голямо значение“, казва тенисистката пред комисията.

В действителност на Уимбълдън 2015 тя е използвала Милдронат 6 пъти през последните 7 дни, а на Australian Open 2016, 5 пъти за седмица. Освен това е взимала витамин С, Омега 3, Биофенак, Волтарен, Мелатонин и др., но в почти всички случаи е описвала само 2 от веществата вместо всички.

Трибуналът смята, че оправданието на Мария, че не е посочвала употребата на медикамента преди важните мачове е несъстоятелно. Правилата за попълването на формуляра са ясни и не могат да се пренебрагват.

Плюс това за 3 години тя крие използването му от нейния треньор, физиотерапевта, диетолога или което и да е медицинско лице, до което е опирала в WTA, както и че го е използвала по време на турнири.

Разбира се, има документиран случай, в който тенисистката се допитва до представител на WTA за други много по-безобидни лекарства: „Здравей, Катлийн. Докторът ми предписа един спрей за проблемите ми със синуса. Искам да се уверя, че мога да го ползвам?“, казва бившата №1.

Според съобщение на адвокатите на Шарапова, което е изпратено на 28 април 2016 г., тенисистката не е поръчвала Милдронат онлайн и не е съхранила кутията от хапчетата, които е приемала през януари 2016 г. Тенисистката не посочва и източника, от когото баща й я е снабдявал с Милдронат от Русия.

Макс Айзенбъд, който е вицепрезидент на водещата спортна агенция IMG, казва, че представлява Шарапова от 1999 г.

Като неин мениджър той има близки взаимоотношения с нея и твърди, че стриктно е следял за веществата, които рускинята приема.

Айзенбъд казва, че ако той или някой от членовете на екипа му е знаел, че Мария приема мелдоний, да не й е било позволено да го прави на Australian Open.

Показанията на Айзенбъд доказват, че медицинският екип на Шарапова е следял дали веществата, които взима, са забранени, но е знаел за всички субстанции, които тенисистката приема.

На 11 май той дава нови показания, в които твърди, че носи отговорност за суплементите, които руската тенисиста приема, след като тя спира професионалните си взаимоотношения със Скални през 2013 г.

Обяснението му е следното: през ноември 2013 г. и 2014 г. той принтирал списъка със забранените вещества и го взимал със себе си, когато в края не сезона почивал през зимата на Карибите, там се запознавал със списъка.

През 2015 г. обаче се развежда с жена си и затова не предприема ваканцията, на която чете списъка със забранените вещества ма Антидопинговата асоциация.

След писмените доказателства, които Айзенбъд дал, той се явил на прослушване, на което казва, че за първи път чува думата мелдоний през 2013 г, когато получава списък от Шарапова с веществата, които приема.

Той не питал защо го прави.

Айзенбад обаче не е запознат с химичните наименование на веществата, както са в списъка със забранени вещества, и какви търговски наименования стоят зад тях.

Мария Шарпова продължава да моли Айзенбъд да проверява новите списъци със забранени вещества, знаейки, че той отива на ваканция, където ги чете. По принцип тя му напомняла да не забравя да вземе списъка, но забравила да го направи през 2015 г.

Противно на показанията на Айзенбъд, който твърди, че не знае че има разлика в химичните и пазарните имена на веществата, той е знаел и е имал правото да се допита до WTA.

В края на изслушването си той казва, че не знае как точно работи списъка със забранените вещества и не го разбира.

Той не обяснява защо, след като не разбира кои са забранените вещества, е поел отговорността да проверява списъка всяка година. Както и защо е трябвало да взима лист, който да чете до басейна, когато е можело един имейл да свърши работата много по-бързо.

ITF не приема нито едно от показанията на Аизенбъд, защото ги смята за неправдоподобни и измислени.

Шарапова няма система, по която проверява за забранените вещества. Тя по никакъв начин не се е поинтересувала дали хапчетата Милдронат, които приема, са забранени.

ITF не приема, че в рамките на цели 3 години нито един медицински експерт не е попитал какви вещества приема Шарапова.

Въпросът, защо Шарапова системно е употребявала Милдронат, особено преди мачове на Australian Open, остава без отговор. Дори през 2006 г. да е имало причина да употребява хапчетата, такава не е имало през 2016 г.

Тeнисистката нарушава правилата, защото e знаела, че нарушава правилата или че поема риск да ги наруши, но въпреки това решава да употребява мелдоний.

ITF приема, че е възможно тенисистката да не е знаела, защото в противен случай е щяла да спре да приема субстанцията след 1 януари 2016 г., знаейки, че ще трябва да дава кръвни проби на Australian Open 2016.

Все пак, Шарапова трябва да е знаела, че съществува голям риск веществото да попадне в забранения списък на Антидопинговата асоциация, но решава да го предприеме.

Решението на ITF е базирано на това, че рускинята не е знаела, че субстанцията е в забранения списък, но пък е запозната с това, че този списък търпи промени.

Аргументите на ITF са в резултат на две неща. Първото е, че тенисистката е нарушила правилата, а второто, че го е направила, защото не се е запознала подробно с обновения списък със забранени вещества.

Има случаи, в които даден спортист приема допинг без да знае за това. Шарапова е знаела какво точно приема, но не е била запозната с факта, че веществото е забранено.

Спортист, който всяка година не се запознава с новите антидопингови правила, поема риск и носи отговорност за решенията си. Това, че не е знаел, не го освобождава от отговорност.

Не се приема твърдението на Мария Шарапова, която казва, че грешката е в резултат на небрежност Ако това все пак се случи, наказанието би могло да бъде намалено наполовина, но не повече.

Небрежността обаче не извинява провинението на тенисистката. Въпрос на отговорност на всеки играч е:

– да се уверява, че съветите, които взима от организация и ли човек, не са в нарушение на антидопинговите правила

– да знае кои вещества за в забранения списък на Антидопинговата асоциация

– да знае, че всеки медикамент, който взима, или лечение, което предприема, не са в нарушение на правилата

Всеки мениджър, треньор или медицинско лице се смята за човек от екипа на тенисистката.

Тези хора трябва да са наясно със субстанциите, които тя взима. При нарушаването на правилата, Шарапова носи лична отговорност, защото не е уведомила никого от екипа си. Осен това, всеки играч носи отговорност за това сам да се поинтересува дали субстанциите, които приема не са в забранения списък.

Режимът на всеки играя е негова лична отговорност, за която носи последствия Ако даден тенисист не следи стриктно за веществата, които взима, той поема сериозен риск.

Затова, небрежността се приема като недостигане на стандарта, който всеки професионален тенисист би трябвало да има.

Доказването на всички обстоятелства, довели до нарушаването на правилата е въпрос на вероятности. Но всяко решение, което тенисистката е взела, е товар, който тя самата трябва да носи.

Шарапова признава, че е приемала по едно хапче Милдронат преди всеки от петте си мача на Australian Open. От ITF са щели да предупредят Шарапова специално за това, че мелдоният е в забранения списък, считано от 1 януари 2016 г., ако от ITF са знаели, че тенисистката употребява мелдоний.

Задължението на Антидопинговата асоциация обаче е да публикува списъка със забранените вещества, а не да предупреждава всеки спортист поотделно.

На 7 декември 2015 г. WADA публикува списъка със забранени вещества, където много ясно се разбира, че мелдоният вече е в забранения списък. В имейла, който ITF изпраща до Шарапова, не е посочено, че има промени в антидопинговите правила, но има линк към правилата.

ITF напълно спазва задълженията си по отношение на уведомяването на всички спортисти, а освен това разполага с гореща 24-часова линия, на която всеки спортист, който има някакви съмнения за употребата на някое вещество, би могъл да се допита.

Пропуските на Мария Шарапова и екипа й не са извинение и не могат да бъдат обяснени с това, че ITF има някакви проблеми с разпространяването на информацията.

Няма генерален принцип, според който някоя субстанция се добавя в забранения списък, едва когато спортистите започват да я използват.

Всяко решение на ITF е базирано на строго индивидуални обстоятелства. Ако спортист провери, че дадено вещество не е в забранения списък, това не трябва да го кара да намали бдителността си, какъвто е случая в делото ITF срещу Чилич.

Тенисистката не може да посочи, че дори да е била бдителна е била подведена от медицинско лице, на което е разчитала в продължение на години, защото през 2013 г. тя спира да работи със Скални, а по това време мелдоният не е забранен.

Приема се, че бдителността й е намаляла, защото го е ползвала в продължение на 10 години, но това не означава, че не трябва всяка година да проверява списъка със забранени вещества.

ITF не поема отговорност, че даден тенисист ще изгуби възможността да изкарва големи суми пари, по време на периода, в който правата са му спрени или че спортистът е към края на кариерата си.

Това не са фактори, заради които може да се иска намаляване на забраната.

Официално решение

Шарапова носи пряка отговорност за това, че е взимала вещество, което е попаднало в забранения списък на Антидопинговата асоциация.

Тя е пряко отговорна, че не е проверила дали субстанцията, която приема, вече не е в забранения списък. Ако тя не беше скрила от Антидопинговата асоциация, членовете на екипа й и медицинските лица, че взима мелдоний, проблемът нямаше да съществува.

Единствено тя е виновна за наказанието си.


Tenniskafe.com предупреждава, че модераторите на сайта трият коментари, които съдържат обидни квалификации, нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница. Не се допускат коментари, които съдържат спам, както и такива с главни букви (думи, фрази и изречения). Не се допускат опити за реклама без знанието и разрешението на администраторите на сайта. Модераторите не коментират причините за изтриване на постове и други модераторски намеси.
Copyright © 2020 TennisKafe.com, Тенискафе ООД, Стара Планина 3, Управител: Асен Григоров. Всички права запазени.
Created by WPH