Григор Димитров на Australian Open – прогнозите на TennisKafe.com

Григор Димитров на Australian Open - прогнозите на TennisKafe.com

Започва първият турнир от Големия шлем за годината! 

Григор Димитров започва участието си на тазгодишния Australian Open срещу завръщащия се след дълго отсъствие от корта  Янко Типсаревич! Топ тенисистът ни е в последната четвъртина на основната схема, където е и световният №2 Рафаел Надал.

Сърбинът е бивш №8 в световната ранглиста, а за последно официално игра преди 15 месеца, след като му се наложи да лекува няколко контузии. Ако Григор се справи с първия си съперник в Мелбърн, във втори кръг ще срещне победителя от мача Пабло Куевас – Душан Лайович. Първият възможен поставен съперник на българина е №9 в схемата Джон Иснър, който стартира участието си срещу Рейли Опелка.

Ето прогнозите на TennisKafe.com:


Борислав Орлинов:

В щаба на Григор всичко изглежда наред и няма как да има по-добри новини от това. По време на подготовката си топ тенисистът ни разчиташе на треньорско съзвездие, което със сигурност го е мотивирало. Андре Агаси също вече е в Мелбърн, а присъствието му ще внесе спокойствие и увереност.

Българинът вече много по-спокойно сервира, откакто Агаси въведе някои корекции в техниката му. Въпреки че в по-напрегнатите моменти все още сякаш се връща към „стария“ си сервис. Още в зала „Берси“ миналата година Андре опита да накара първата ни ракета да е максимално близо до основната линия и понякога заради това Григор се чувстваше малко некомфортно. Димитров призна, че е жертвал и месеци при смяната на техническите параметри на ракетата си и се надявам вече да се е нагодил към новостите.

Разбира се, това са дребни детайли, с които в екипа на бившия №3 от месеци се занимават и съм сигурен, че резултатът от промените ще е позитивен.

В Бризбън Димитров  отпадна от бъдещия шампион Кей Нишикори, а хубавото е, че с всеки следващ мач надгражда. Срещу японеца имаше спадове в края и на двата сета, но през останалото време бе сигурен, агресивен и постоянен. Завършваше без проблем от форхенд, а от бекхендът му бе вариативен и солиден. Най-важното е, че излъчва добро настроение, което е основата на всичко останало.

Прогноза: минимум 1/4-финал на Australian Open


Димитър Радев:

Когато говорим за турнир от Големия шлем, изразът „лесен жребий“ не съществува. Всеки мач е изпитание – от първия кръг до финала. Затова смятам, че Янко Типсаревич, който последно игра на US Open 2017, съвсем не трябва да бъде подценяван в качеството си на първи опонент на Григор в Мелбърн.

Първата ни ракета трябва да се опита да постигне убедителни победи на старта, с които да влезе в ритъм, да натрупа самочувствие и да придобие настроение. Защото когато Димитров се наслаждава максимално на играта си, е наистина труден за спиране.

Четвъртината на българина е изключително трудна, като още в трети кръг той може да се изправи срещу деветия поставен Джон Иснър. Американецът обаче показа с отпадането си на 1/8-финалите в Оукланд, че все още не е в ритъм. Възможен съперник на Григор в четвърти кръг е Кевин Андерсън, който се намира в блестяща форма, подплатена с титлата в Пуна. Смятам, че ако Димитров тръгне с два успеха, то следващите два мача ще бъдат ключови. За Григор е важно да влезе във втората седмица на надпреварата – неведнъж е показвал, че тогава е най-опасен и играе най-добрия си тенис.

Елементът „опит“ често е подценяван в спорта, но е от съществена важност. Първата ни ракета може да използва наученото от епичния полуфинал с Надал през 2017 във всичките си мачове в Мелбърн. Смятам обаче, че Димитров трудно ще премине 1/4-финалите. По-скоро съм сигурен, че заедно с Агаси ще използват Australian Open като основа за бъдещи успехи, като трамплин към следващите „мейджъри“.

Прогноза: 1/4-финал в Мелбърн


Момчил Русев:

Традиционно Australian Open е може би най-силният турнир от Големия шлем за Григор Димитров и това, придружено с пълноценната подготовка със звездния екип, няма как да не ни кара да чакаме началото на първия „мейджър“ за сезона с нетърпение.

Първата ни ракета откри годината в Бризбън, където отпадна на четвъртфиналите от бъдещия шампион Кей Нишикори. Събитията можеха да се развият по съвсем различен начин. През по-голямата част от мача срещу японеца българинът бе по-добрият тенисист на корта, а и схемата се бе наредила по благоприятен начин за поход към титлата. Въпреки пропуснатата възможност и познатата липса на постоянство, от представянето му можеха да се извлекат и позитиви. През повечето време играта на Григор бе агресивна и обрана, като все по-често той контролираше разиграванията.

Първите два кръга на пръв поглед са лесно преодолими за Димитров. Да, Янко Типсаревич е неудобен съперник с добър баланс срещу него, но няма официален мач от 15 месеца и ще му бъде трудно да заплаши българина във формат три от пет сета. Куевас би бил по-опасен на клей, докато 28-годишният Лайович има само три победи в основната схема в Мелбърн.

Характерът на тези две евентуални победи обаче ще бъде ключов, защото в следващите двубои Григор ще има нужда от цялата увереност, която може да изгради в първите кръгове. Ако всичко върви според очакванията, пред него ще стоят последователни мачове срещу Джон Иснър и Кевин Андерсън. Двама поредни състезатели от топ 10, два огромни сервиса. И ако американецът не е особено впечатляващ от US Open насам, през последните месеци южноафриканецът играе на най-високо ниво, което заслужено му донесе и титла в Пуна преди седмица.

Ще бъда приятно изненадан, ако Димитров прескочи четвърти кръг, но ако това се случи, ще е изградил достатъчно добра основа, за да бъде конкурентоспособен на всеки един тенисист от финалната осмица.

Прогноза: четвърти кръг в Мелбърн

TennisKafe.com


В партньорство с Булевард България
Tenniskafe.com предупреждава, че модераторите на сайта трият коментари, които съдържат обидни квалификации, нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница. Не се допускат коментари, които съдържат спам, както и такива с главни букви (думи, фрази и изречения). Не се допускат опити за реклама без знанието и разрешението на администраторите на сайта. Модераторите не коментират причините за изтриване на постове и други модераторски намеси.
Copyright © 2020 TennisKafe.com, Тенискафе ООД, Стара Планина 3, Управител: Асен Григоров. Всички права запазени.
Created by WPH