Обзор от ден №8 на US Open

Обзор от ден №8 на US Open

Ден след като Григор Димитров се завърна с най-добрия си мач за годината и за първи път в кариерата си се класира на четвъртфиналите в Ню Йорк, бяха конфигурирани и останалите срещи от тази фаза на US Open. Рафаел Надал излезе на корта за труден мач срещу Марин Чилич, действащата шампионка Наоми Осака се изправи срещу Белинда Бенчич, а Александър Зверев също опита да се класира сред финалните осем.

Вижте какво се случи на осмия ден във „Flushing Meadows“:

МЪЖЕ

Чилич принуди Надал да намери най-добрия си тенис

Rafael Nadal, US Open 2019

Марин Чилич стана първият тенисист, който спечели сет срещу Рафаел Надал на тазгодишния US Open, но по този начин само принуди трикратния шампион да вдигне нивото си на игра и да продължи към четвъртфиналите. Световният №2 даде едва три гейма на хърватина след първите две изиграни части  и вдигна победоносно ръце при резултат 6-3 3-6 6-1 6-2.

За девети път испанецът ще играе във финалната осмица в Ню Йорк, а там ще срещне Диего Шварцман, който елиминира Александър Зверев по-рано през деня. Надал води със 7-0 в преките двубои срещу аржентинеца, а двамата имат и мач на US Open през 2015 г.

Двубоят между 18-кратния шампион от Шлема и носителя на трофея в Ню Йорк от 2014 г. може да се раздели на две половини. В по-голяма част от първите два сета Чилич доминираше, но след това Надал намери ритъм, разнообразие в играта си и вдъхновение, с което попречи на 22-ия в схемата да запише шестия си четвъртфинал в турнира.

Давид победи Голиат: Шварцман изхвърли Зверев от US Open

Schwartzman

Високият 170 сантиметра Диего Шварцман преодоля почти двуметровия Александър Зверев в Ню Йорк и две години по-късно повтори най-доброто си постижение в турнира. Шестият в схемата допусна обрат за 6-3 2-6 4-6 3-6 и напуска надпреварата.

Двубоят бе белязан от огромен брой непредизвикани грешки и от двамата, като бившият №3 допусна цели 65, включително 17 непредизвикани. Двамата систематично се надстрелваха от основната линия, като благодарение на това видяхме дълги разигравания и оспорвани геймове.

В следващата фаза световният №21 ще срещне трикратния шампион Рафаел Надал.

Три години по-късно: Монфис отново сред последните осем в Ню Йорк

Gael Monfils, US Open 2019

Гаел Монфис за четвърти път в кариерата си се класира сред последните осем на US Open, както и за първи след 2016 г. насам. Поставеният под №13 в схемата французин престоя по-малко от час и половина на корта, за да се справи със съпротивата на Пабло Андухар след 6-1 6-2 6-2.

През 2010 г. и 2014 г. Монфис бе спрян на четвъртфиналите в турнира, а преди три години игра полуфинал, който загуби от Новак Джокович. Сега отново ще опита да достигне до тази фаза от надпреварата, а съперникът му ще е Матео Беретини, който по-рано не даде сет на Андрей Рубльов.

Беретини спря устрема на Рубльов и дебютира на четвъртфинал на „мейджър“

Berrettini

Матео Беретини се превърна в едва втория италиански тенисист след Корадо Баразути (1977 г.), който стига до четвъртфиналите на US Open. Световният №25 ще дебютира в този етап от турнирите от Големия шлем след успех с 6-1 6-4 7-6(6) над намиращия се в чудесна форма Андрей Рубльов.

В следващия кръг той ще срещне Гаел Монфис, който надделя над Пабло Андухар.

Какво кара Надал да продължава да играе? Мачове като този срещу Чилич

nadal1

Рафаел Надал намери най-добрия си тенис и преодоля съпротивата на Марин Чилич на US Open, а след мача каза, че именно подобни двубои му вдъхват необходимата мотивация да продължава да играе.

„Да играя на този изключителен корт с енергията, която получавам от всички вас. Това ми дава сили. Емоциите, които чувствам. Невъзможно е да се опише. Това е една от най-големите причини да продължавам да играя. Радвам се, че все още го правя на тази възраст. Преди 10 години не вярвах, че това ще се случи, тъй като имах проблеми с тялото“.

Зверев с остри критики към играчите от „Следващото поколение“

Alexander Zverev, US Open 2019

Александър Зверев е част от играчите, съставляващи така нареченото „Следващо поколение“, но не е горд от поведението на останалите състезатели от тази категория. Противоречивото поведение на Даниил Медведев на US Open и конфликтите, които Ник Кирьос създава, са само част от постъпките, които рисуват образа на младите тенисисти, а 22-годишният Саша иска това да се промени.

„Има много млади момчета, които правят не най-хубавите неща на корта. Не искам следващото поколение да бъде запомнено с това“, смята Зверев, цитиран от ubitennis.net.

ЖЕНИ

Бенчич отстрани Осака в Ню Йорк и я лиши от първото място в света

Osaka

Защитата на титлата на Наоми Осака на US Open приключи неуспешно, като загубата ѝ на осминафиналите от Белинда Бенчич я лиши и от първата позиция в ранглистата. Японката отстъпи с 5-7 3-6 на 13-ата поставена.

Топ поставената не можеше да разчита достатъчно на началния си удар, а на втори Бенчич често успяваше да я надиграе. Когато не вкарваше първия си сервис, Наоми спечели едва 41% от точките.

След този развой на събитията Ашли Барти се завръща на върха в класирането.

За Бенчич предстои двубой срещу Дона Векич, която обърна Юлия Гьоргес с 6-7(5) 7-5 6-3. Хърватката спаси мачбол и навакса пробив пасив във втората част, преди да излезе на печелившата страна.

Андрееску направи пробива си в Шлема и даде голяма заявка

Bianca Andreescu, US Open 2019

Бианка Андрееску загуби първи сет на тазгодишния US Open, но даде заявка, че може да стигне далеч в надпреварата. 19-годишната канадка надигра представителката на домакините Тейлър Таунзънд с 6-1 4-6 6-2 и сложи край на невероятната ѝ приказка, в която имаше „глава“ със знаменита победа над Симона Халеп.

Световната №15 успя да се приспособи към всяка промяна в условията на корта и в играта на 116-ата в ранглистата, за да запише своята десета поредна победа. Точно преди участието си в Ню Йорк тя триумфира с титлата в Торонто, а сега ѝ предстои първи четвъртфинал в турнирите от Големия шлем. Там Андрееску ще се изправи срещу Елиз Мертенс.

Мертенс продължи с категоричните победи

Mertens

Елиз Мертенс продължава да е състезателката, която най-убедително продължава към късните етапи на US Open. Белгийката все още няма загубен сет, а Кристи Ан успя да ѝ вземе само два гейма.

До четвъртфиналите световната №26 записа две победи с по 6-2 6-2, една с 6-3 6-3 и последната срещу представителката на домакините, в която бе най-категорична.

Белгийката продължава в битка за място на полуфиналите срещу Бианка Андрееску.

Барти и Азаренка сложиха край на приказката на Гоф и МакНали в Ню Йорк

Cori Gauff, US Open 2019

Приказката на Кори Гоф на тазгодишния US Open окончателно приключи, след като 15-годишната сензация отпадна и от турнира на двойки заедно с партньорката си Катрин МакНали. Двете американски тийнейджърки бяха елиминирани на осминафиналите от двете бивши №1 на сингъл Ашли Барти и Виктория Азаренка. Австралийката и тенисистката от Беларус надделяха с 6-0 6-1 за едва 48 минути на корта.

„Grandstand“ беше препълнен от хиляди американци, дошли да гледат своите млади сънародници. Коко и МакНали, които спечелиха титлата на Citi Open във Вашингтон, обаче срещнаха трудно препятствие.

Grigor Dimitrov, US Open 2019

Дойде ред и за големия ден. Предстои двубоят между Григор Димитров и Роджър Федерер от четвъртфиналите на US Open!

Сблъсъкът между двамата, който ще е под №8, е последен на централния корт „Артър Аш“, което означава, че може би няма да започне преди 03:30 ч. българско време във вторник срещу сряда.

Централен корт „Артър Аш“ (започват в 19:00 ч.):
1. Елина Свитолина – Джоана Конта
2. Стан Вавринка – Даниил Медведев
3. Серина Уилямс – Ван Циан (не преди 02:00 ч.)
4. Роджър Федерер – Григор Димитров

Вижте пълната програма ТУК.

TennisKafe.com


В партньорство с Булевард България
Tenniskafe.com предупреждава, че модераторите на сайта трият коментари, които съдържат обидни квалификации, нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница. Не се допускат коментари, които съдържат спам, както и такива с главни букви (думи, фрази и изречения). Не се допускат опити за реклама без знанието и разрешението на администраторите на сайта. Модераторите не коментират причините за изтриване на постове и други модераторски намеси.
Copyright © 2020 TennisKafe.com, Тенискафе ООД, Стара Планина 3, Управител: Асен Григоров. Всички права запазени.
Created by WPH