Скритото оръжие на Надал през сезон 2019: подобреният начален удар

Скритото оръжие на Надал през сезон 2019: подобреният начален удар

Често срещано твърдение е, че Рафаел Надал щеше да доминира в мъжкия Тур, ако разполагаше с по-добър начален удар. Е, Рафа може да е на 33, но сервисът му продължава да се подобрява.

Аналзи на Infosys ATP Beyond The Numbers показва, че през 2019 г. Матадора е записвал по повече асове на мач от всеки друг предходен сезон в кариерата му.

Испанецът записваше по средно 4.5 директни точки на мач през изминалата година, което е значително повече от 2.6 през 2018 г. и значително по-добър резултат от най-доброто му постижение в този компонент досега – средно 3.8 аса на мач през сезон 2010.

В цялата си кариера световният №1 има 3,449 аса на сметката си, като цели 12.7% (271) от тях дойдоха през 2019 г.. За сравнение през предходния сезон срещу статистиката му в тази графа стоеше числото 122.

105 oт асовете дойдоха на турнирите от сериите Мастърс. Впечатляващ е и фактът, че Матадора е също толкова успешен, сервирайки към дюс полето, колкото към това за предимство:

Асове към дюс полето (54)
По диагонал – 39
Към центъра на корта – 15

Асове към полето за предимство (51)
По диагонал – 21
Към центъра на корта – 30

Nadal

Съвсем нормално Надал се е изправял предимно срещу съперници със силна дясна ръка, като срещу тях се забелязва и тенденцията да сервира към форхенд страната – 66.7% срещу тях от асовете му идват именно по тази посока.

Въпреки силната година на Рафаел на начален удар, той все пак отстъпва по този компонент на Роджър Федерер (7.6 аса на мач) и Новак Джокович (5.7 аса на мач). Ето и най-добрите години на сервис на всеки от тримата:

Голямата тройка: най-добър сезон по асове на мач
Роджър Федерер – 9.3 (2017 и 2009)
Новак Джокович – 6.5 (2004)
Рафаел Надал – 4.5 (2019)

Подобреният начален удар на Матадора не е добра новина за конкурентите му преди предстоящия сезон, имайки предвид факта, че световният №1 има да защитава само 1560 точки преди тенисистите отново да стъпят на клей. С други думи – само 15% от годишните му точки дойдоха през първата четвъртина на 2019 г..

Източник: Крейг О’Шанеси, ATP

И все пак сервисът е само един от важните компоненти. В епизод 15 на “ Подкастът Tennis Café“ се опитахме да оформим перфектния тенисист, обръщайки внимание на всеки от тях:

Можете да се абонирате за нас и в Spotify
Слушайте ни в iTunes
А това е нашият RSS: Tenniskafe podcast

TennisKafe.com


В партньорство с Булевард България
Tenniskafe.com предупреждава, че модераторите на сайта трият коментари, които съдържат обидни квалификации, нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница. Не се допускат коментари, които съдържат спам, както и такива с главни букви (думи, фрази и изречения). Не се допускат опити за реклама без знанието и разрешението на администраторите на сайта. Модераторите не коментират причините за изтриване на постове и други модераторски намеси.
Copyright © 2020 TennisKafe.com, Тенискафе ООД, Стара Планина 3, Управител: Асен Григоров. Всички права запазени.
Created by WPH