„Българският Уимбълдън“: Пробивът на 17-годишната Мануела Малеева

"Българският Уимбълдън": Пробивът на 17-годишната Мануела Малеева

Живот без Уимбълдън – това е ситуацията през 2020 година. Тенис звездите се обединиха около мнението, че по света сега има и по-важни неща, и са прави, но и признаха, че „свещената трева“ ще им липсва. Турнирът се провежда от 1877 г., като Уимбълдън не се състоял в десет случая по време на световните войни. За последно той е бил отменян през 1945 г. Сега The Championships отново го няма, но това стана повод да стартираме рубриката „Българският Уимбълдън“, в която ще ви припомним някои от най-големите успехи на български тенисисти в Лондон.

Мануела Малеева и походът към четвъртфиналите

Несъмнено трите сестри Малееви отварят първи книгата с рекорди за българския тенис и започват да пишат първите ѝ страници. Мануела, Катерина и Магдалена достигат съответно до номер три, шест и четири в световната ранглиста на сингъл, а с двете най-големи сестри свързваме участието на България в полуфиналите за „Фед къп“ през 1985 и 1987 г. Мануела се окичва и с бронзов медал на Олимпийските игри в Сеул през 1988, а няколко години след това трите едновременно попадат в топ 20 на световната ранглиста.

Именно те започват да пишат историята и на българските успехи на Уимбълдън, за да може впоследствие тя да бъде надградена.

manuela maleeva

Що се отнася до Уимбълдън, то това определено е „мейджърът“, в който Мануела записва най-малко успехи. Бившата №3 достига до три четвъртфинала на Australian Open, три на Ролан Гарос и два полуфинала на US Open, макар някои от тези успехи да идват, когато Малеева вече се състезава за Швейцария.

През 1984 г. триумфира с титлата на смесени двойки в Ню Йорк в тандем с Том Гъликсън, което до момента я прави единственият български състезател с отличие в Големия шлем, което не е постигнато при юноши/девойки или при ветераните. Освен това първият съществен пробив на български тенисист в основната схема в All England Club е дело именно на Мануела.

Само две години след като прави професионалния си дебют, 17-годишната Малеева става третата най-млада тенисистка, попадала в топ 10 на световната ранглиста. Годината е 1984, а българката е поставена под №7 в схемата на Уимбълдън. И започва с убедителна победа срещу Дженифър Мъндел.

Наташа Рева ѝ взима само четири гейма в следващата фаза, а набралата скорост българка преминава още през Ивон Фермаак и Ан Хобс. Британката успява да спечели сет срещу Мануела, но въпреки това не я спира в похода към втората седмица.

manuela

Тогава обаче идва най-трудният тест – сблъсък срещу борещата се за трети пореден трофей на „свещената трева“ Мартина Навратилова.

Легендарната тенисистка е на върха на световната ранглиста, а до този момент вече има четири спечелени трофея на Уимбълдън, както и общо пет в останалите „мейджъри“. Родената в Прага състезателка, която вече от няколко години се състезава за САЩ, надделява над Мануела с 6-3 6-2 на четвъртфиналите. Впоследствие триумфира с нова титла в турнира, а до края на кариерата си печели общо девет отличия на сингъл в Лондон.

Така най-голямата от сестрите Малееви оставя своята значителна следа на Уимбълдън едва на 17 години. В следващите два сезона стига до осминафиналите, но никога след това не успява да премине най-доброто си постижение от 1984 г.

TennisKafe.com


В партньорство с Булевард България
Tenniskafe.com предупреждава, че модераторите на сайта трият коментари, които съдържат обидни квалификации, нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница. Не се допускат коментари, които съдържат спам, както и такива с главни букви (думи, фрази и изречения). Не се допускат опити за реклама без знанието и разрешението на администраторите на сайта. Модераторите не коментират причините за изтриване на постове и други модераторски намеси.
Copyright © 2020 TennisKafe.com, Тенискафе ООД, Стара Планина 3, Управител: Асен Григоров. Всички права запазени.
Created by WPH