Шаповалов победи Фриц в зрелищен сблъсък и си уреди мач с Гофен

Шаповалов победи Фриц в зрелищен сблъсък и си уреди мач с Гофен

US Open, трети кръг
Денис Шаповалов – Тейлър Фриц 3-6 6-3, 4-6, 7-6(5), 6-2

Денис Шаповалов победи Тейлър Фриц в един от най-зрелищните мачове на тазгодишния US Open до момента. Канадецът изоставаше с 2-1 сета, но намери сили за изумителен обрат и ще играе на 1/8-финал в Ню Йорк за пръв път в кариерата си.

Фриц подходи към мача с голямо спокойствие и игра на много високо ниво в първия сет. Американецът спечели 14 от 14 възможни разигравания след вкаран първи сервис, завършваше точките със стил и направи 15 уинъра, не се изправи пред точка за пробив и развръзката можеше да се развие само в негова полза.

След като пропусна два брейкбола в шестия гейм, световният №25 се мобилизира и осъществи пробив в осмия, след което безпроблемно затвори сета с 6-3.

След паузата ролите се размениха. Канадецът беше по-ефективен в разиграванията след първи сервис – 14 спечелени от 15 възможни, а в същото време допусна по-малко непредизвикани грешки от съперника. До средата на частта наблюдавахме предимно разигравания от по един-два удара и всеки от тенисистите бързо пелеше точките в своите подавания.  

Не и докато не дойде осмият гейм. Там Фриц сгреши две поредни топки от форхенд и Шаповалов проби на нула. Сервираше за изравняване на сетовете, но 25-ият в света игра направи солиден блок-ретур и взе аванс от 40-0. 12-ият поставен обаче нямаше намерение да отстъпва. Той включи форхенда на висока скорост, изпълни ключов сервис в тялото на съперника, излезе успешно на мрежата и обърна развоя на събитията, за да възстанови паритета на „Артър Аш“ – 6-3.

Американецът се повлия от случилото се допусна обрат в първото си подаване след паузата. Шаповалов изстреля форхенд уинър по правата и си осигури брейкбол, а после със същия удар построи перфектна комбинация права-диагонал, за да вземе аванс от брейк и 1-0. И макар Фриц да поведе с 40-15 веднага след това, канадецът затвърди успешно пробива. В шестия гейм обаче беше изравнен.

Силните минути за Фриц продължиха с още два спечелени гейма, след които американецът поведе уверено с 5-3. Шаповалов най-после успя да прекъсне серията, като намали пасива си, но след това Фриц отново пое контрола върху играта. Американецът не успя да реализира първия си сетпойнт, но при втория си опит успя да спечели гейма, а заедно с него и сета с 6-4.

Четвъртият сет започна вихрено за Фриц. Американецът записа гейм на нула, след което затвърди пробива и поведе уверено с 3-0. Световният №25 успя да поддържа аванса си до 5-2, но тогава Шаповалов реализира страхотен пробив и успя да изравни геймовете. Фриц отново излезе напред след гейм на нула, но опонентът му отново възстанови равенството и така се стигна до тайбрек. В него двамата на няколко пъти си размениха водачеството, но в крайна сметка Шаповалов триумфира със 7-5 и изравни резултата в мача.

Заключителният сет започна при разменени роли, като този път Шаповалов успя да поведе с 3-0, след което съумя да поддържа тази разлика до 5-2. За разлика от предходния сет обаче тук обрат нямаше. Шаповалов приключи мача като реализира втория си мачпойтн в осмия гейм и по този начин си заслужи място на 1/8-финалите, където ще се изправи срещу Давид Гофрен.

TennisKafe.com


В партньорство с Булевард България
Tenniskafe.com предупреждава, че модераторите на сайта трият коментари, които съдържат обидни квалификации, нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница. Не се допускат коментари, които съдържат спам, както и такива с главни букви (думи, фрази и изречения). Не се допускат опити за реклама без знанието и разрешението на администраторите на сайта. Модераторите не коментират причините за изтриване на постове и други модераторски намеси.
Copyright © 2020 TennisKafe.com, Тенискафе ООД, Стара Планина 3, Управител: Асен Григоров. Всички права запазени.
Created by WPH