Възходът на Шапо: Какво прави Шаповалов и Михаил Южни успешен тандем?

Възходът на Шапо: Какво прави Шаповалов и Михаил Южни успешен тандем?

Денис Шаповалов е един от играчите в най-добра форма в мъжкия тур през последните месеци. Канадецът спечели само един от последните си шест мача преди паузата, причинена от пандемията от Covid-19, но след това 21-годишният левичар се завърна като преобразен на корта. На US Open Шаповалов за пръв път достигна до 1/4-финал на Големия шлем, а след това се класира на полуфиналите на Мастърса в Рим. На какво се дължи този внезапен прогрес в играта на Шапо?

Причината, както все по-често се случва наоследък, е психологическа. Преди пет месеца Шаповалов започва да работи със спортния психолог Вадим Гушчин, като предложението за това сътрудничество идва от треньора на канадеца, Михаил Южни.

„Михаил ми го препоръча и за мен беше много вълнуващо да опитам“ споделя Шаповалов пред сайта на ATP. „Чувствах, че това е важна част от моята игра и е нещо, което бих могъл да усъвършенствам. Вадим ми помогна по невероятен начин. Той ми помогна да се отърва от целия гняв и всички емоции, които изпитвам по време на мачовете, и това ми позволява да играя освободено, по моя начин“.

„Вадим постоянно ми разказва руски вицове, но не мога да ги запомня“ сподели с усмивка канадецът на пресконференцията преди първия си мач на турнира в Санкт Петербург.

Shapovalov

Стилът на Шаповалов е доста динамичен и разнообразен, а съвсем доскоро една от неговите отличителни черти бе именно агресията, с която канадецът се бореше за всяка точка. Южни, който започва да работи с Шаповалов преди миналогодишния US Open, вижда поле за развитие и е много щастлив, че неговият възпитаник е отворен за нови идеи.

„Винаги е хубаво да работиш с играч като Денис, който иска да се развива и е готов да изпробва нови неща“ казва Южни за сайта на ATP. „Като треньор бихте искали да работите с такъв човек. Точно затова се чувствам много добре и работата с Денис е много интересна за мен“.

Талантът на Шаповалов никога не е бил поставян под съмнение. Едва на 18 години той победи Рафаел Надал и Хуан Мартин Дел Потро по пътя си към полуфинала на турнира в Монреал, а самият Джон Макенроу казва, че канадецът му изглежда като негова по-млада версия. Но Южни е наясно, че трябва да шлифова диаманта, за да превърне младия талант в по-завършен и комплексен тенисист.

„Той ме направи по-интелигентен играч. Зрелищната част от играта никога не е била проблем за мен – мощният сервис, силният форхенд… Но той определено ми помогна да подобря играта си при мрежата, както и ретурите си. Това ме превърна в много по-коварен играч и сега на опонентите ми им е много по-трудно срещу мен“ споделя още Шаповалов.

Denis Shapovalov

Именно това бе стилът и на Южни, когато той бе на корта. Руснакът не притежаваше природния талант на Шаповалов, но въпреки това винаги намираше различни начини да затрудни дори най-добрите играчи в тура. Бившият №8 в света споделя, че се наслаждава на работата си като треньор.

„Нямам много опит като треньор, защото има огромна разлика от това да бъдеш играч. Но за мен е много интересно да научавам нови неща всеки ден. Денис има светло бъдеще пред себе си, но за да успее да го реализира трябва да работи здраво и да се развива непрестанно“ категоричен е Южни.

В момента Шаповалов участва на турнира в Санкт Петербург – надпреварата, на която неговият треньор сложи край на състезателната си кариера преди две години. В първия си мач канадецът записа категорична победа над Виктор Троицки, а в следващата фаза ще се изправи срещу Иля Ивашка.

TennisKafe.com


В партньорство с Булевард България
Tenniskafe.com предупреждава, че модераторите на сайта трият коментари, които съдържат обидни квалификации, нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница. Не се допускат коментари, които съдържат спам, както и такива с главни букви (думи, фрази и изречения). Не се допускат опити за реклама без знанието и разрешението на администраторите на сайта. Модераторите не коментират причините за изтриване на постове и други модераторски намеси.
Copyright © 2020 TennisKafe.com, Тенискафе ООД, Стара Планина 3, Управител: Асен Григоров. Всички права запазени.
Created by WPH