Sofia Open Ретро: Най-красивият спомен – титлата у дома!


Само няколко дни ни остават до началото на Sofia Open 2020. За пета поредна година България ще има честта да бъде една от малкото държави по света, които да домакинстват турнир на ниво АТР. Тази година това е особено валидно, защото заради пандемията от коронавирус много надпревари бяха отменени. Sofia Open обаче ще се проведе, при това с публика, а има и честта да бъде единствен турнир през седмицата, което ще доведе у нас страхотни състезатели.

В дните преди турнира нека си припомним какво се случи на предишните четири издания.

Днес се връщаме с три години назад към безспорно най-хубавото издание на турнир от българска гледна точка. Причината затова е очевидна – участието на Григор Димитров и спечелената титла в „Арена Армеец“, разбира се!

Второто издание на Sofia Open безспорно вдигна много нивото по отношение на участниците в него.

Димитров се завърна у нас след невероятно представяне в Австралия, където първо спечели титлата в Бризбън след победи над Доминик Тийм, Милош Раонич и Кей Нишикори, а след това игра онзи епичен петсетов полуфинал срещу Рафаел Надал на Australian Open, в който като че ли бе най-близо в цялата си кариера до място във финал на турнир от Големия шлем.

В София Григор дойде като №13 в света, а в схемата имаше и двама по-високо ранкирани – №8 Доминик Тийм и №11 Давид Гофен. Шампионът от 2016-а Роберто Баутиста Агут пък допълваше топ 4 на поставените.

Goffin-Thiem-Sofia-2017

Другите българи с покана от организаторите бяха Димитър Кузманов и Александър Лазаров, които загубиха на старта съответно от Робин Хаасе и Раду Албот.

Опасността Димитров да отпадне още след първия си мач също бе много голяма. Въпросният двубой бе срещу играещия отлично в зала Йежи Янович и препълнените трибуни на „Арена Армеец“ видяха истинска драма, разиграваща се пред очите им.

Именно феновете обаче бяха нужната добавка, която да измъкне Григор от неприятностите срещу поляка. Янович взе първия сет с 6-4, но във втория ранен пробив донесе успеха за Димитров, за да се стигне до инфарктния трети сет. В неговото начало Янович играеше по-добре и при 2-3 имаше два брейкбола. Страхотни удари по линиите запазиха равенството, а в крайна сметка българинът направи решителния пробив за 6-5, след който затвори тежкия двубой.

Напред продължаваха и другите поставени с едно голямо изключение – феновете в София видяха Доминик Тийм за твърде кратко, тъй като австриецът загуби с 4-6, 4-6 от Николоз Басилашвили.

Григор пък нямаше проблеми в следващите си двубои и след 6-3, 6-3 над Виктор Троицки и 6-1, 6-3 над Басилашвили вече бе на финал.

В другата половина Гофен и Баутиста Агут изиграха изключителен полуфинал, в който белгиецът триумфира след тайбрек в третия сет.

И така финалът бе оформен – Димитров-Гофен, за втори път през сезона след четвъртфинала в Мелбърн. В една година, оказала се най-успешната и за двамата и в която едва ли в онзи момент някой е предполагал, че именно те ще играят помежду си и в последния двубой за 2017-а – на финала в Лондон.

Мачът за трофея в София започна доста нервно с грешки и от двамата. В началото си размениха по един пробив, а след това Димитров трябваше да се труди доста в своите подавания. Именно той обаче нанесе своя тежък удар с пробив в последния възможен момент за 7-5.

А след него дойде изглеждащата непреодолима преднина – 5-0 за Григор и започващи празненства за титлата. Те обаче трябваше да почакат, защото Гофен намери сили да върне и двата пробива и да стигне до 4-5. Но на сервис на белгиеца Димитров все пак стигна до големия успех – 14-а победа от 15 мача в началото на една незабравима година и шеста титла в кариерата!

Sofia Open 2017-Draw

Знаете ли, че: На турнира през 2017-а в квалификациите играе Стефанос Циципас! Тогава все още не толкова известен, но въпреки това обещаващ талант, гъркът се изправи срещу сърбина Милян Зекич в първия кръг на пресявките в малката зала на „Арена Армеец“ и загуби с 4-6, 3-6.


В партньорство с Булевард България
Tenniskafe.com предупреждава, че модераторите на сайта трият коментари, които съдържат обидни квалификации, нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница. Не се допускат коментари, които съдържат спам, както и такива с главни букви (думи, фрази и изречения). Не се допускат опити за реклама без знанието и разрешението на администраторите на сайта. Модераторите не коментират причините за изтриване на постове и други модераторски намеси.
Copyright © 2020 TennisKafe.com, Тенискафе ООД, Стара Планина 3, Управител: Асен Григоров. Всички права запазени.
Created by WPH