Новак Джокович пожела да бъде премахнат форматът „3 от 5 сета“

Новак Джокович пожела да бъде премахнат форматът "3 от 5 сета"

Световният №1 Новак Джокович се обяви за премахването на формата „3 от 5 сета“ от тениса. Сърбинът смята, че това ще намали физическите натоварвания върху играчите и ще помогне за привличането на по-млада фенска база. В момента този формат се изпозлва само не турнирите на Големия шлем.

„По-склонен съм да играем 2 от 3 сета във всички турнири, макар че на Големия шлем винаги са се играели 3 от 5. Това винаги е било така на тези турнири, така че не знам дали има шанс това да се промени“ каза Джокович след вчерашната си победа над Диего Шварцман на Финалите на ATP в Лондон.

Сърбинът заяви, че не вижда причина тенисистите да играят три от пет сета, макар самият той да има доста успехи с този формат. Три от неговите титли на Големия шлем бяха спечелени в петсетови финали, а освен това Джокера е псечелил 32 от общо 42-та петсетови мача, които е играл в кариерата си.

„Мисля, че феновете, особено по-младите, бързо губят интерес към дългите мачове. За да подобрим предлаганият от нас продукт, ако мога така да се изразя, трябва да помислим как да се насочим към младото поколение от рекламна и маркетингова гледна точка“ заяви световният №1.

djokovic

Джокович се позова на проучване на Street & Smith’s Sports Business Journal, според което средната възраст на феновете на тениса е 61 години. Същото проучване цитира и Патрик Муратоглу при стартирането на неговия демонстративен турнир Ultimate Tennis Showdown това лято.

В тази теза обаче има доста „пробойни“, тъй като проучването се отнася само за телевизионните зрители, направено е единствено на територията на САЩ и последните проучвания са от 2017 г.

Джокович сподели също, че според него наложените традиции в тениса биха могли да възпрепятстват развитието на спорта през следващите години.

„Ние сме един от спортовете, които много държат на традициите, които аз също много уважавам и ценя, но мисля, че това ни пречи да се възползваме от потенциални нови възможности. Може промените да са свързани с резултата или броя на сетовете, не знам. Не сме мислили сериозно върху това. Когато някой спомене това, не получава достатъчно подкрепа. Хората в тенис средите масово нямат желание да коментират тези неща и да помислят стратегически за това какво би могло да привлече по-младите фенове към нашия спорт“ заяви Джокович.

Djokovic

В същото време един от големите конкуренти на сърбина – Рафаел Надал, се обяви твърдо против подобна промяна.

„Категорично съм против промяната на формата на мачовете от Големия шлем. Имаме почивни дни на тези турнири. Мисля, че форматът „3 от 5″ е най-характерната черта на тези турнири, като в същото време това е част от историята на нашия спорт“ заяви носителят на 20 титли от Големия шлем.

През годините форматът „3 от 5“ бе премахнат от Финалите на ATP, Мастърс турнирите и купата „Дейвис“.

TennisKafe.com


В партньорство с Булевард България
Tenniskafe.com предупреждава, че модераторите на сайта трият коментари, които съдържат обидни квалификации, нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница. Не се допускат коментари, които съдържат спам, както и такива с главни букви (думи, фрази и изречения). Не се допускат опити за реклама без знанието и разрешението на администраторите на сайта. Модераторите не коментират причините за изтриване на постове и други модераторски намеси.
Copyright © 2020 TennisKafe.com, Тенискафе ООД, Стара Планина 3, Управител: Асен Григоров. Всички права запазени.
Created by WPH