От Владикавказ през Израел, Хале, Барселона и Минск до топ 4 на АО

От Владикавказ през Израел, Хале, Барселона и Минск до топ 4 на АО

Аслан Карацев е най-коментираният тенисист в последните няколко дни, след като се превърна в първия тенисист в Оупън ерата, който в дебютиа си на турнир от Големия шлем стига до полуфинал.

Карацев сякаш се появи от нищото и заради това бяха нужни няколко пресконференции, за да станат ясни повече подробности за това как е преминал пътят му в тениса до този момент.

Вече ви разказахме затова, че само до преди броени месеци Карацев бе извън топ 250 и участие на АТР турнирите изглеждаше мираж. Заради страхотни резултати на Чалънджър ниво след рестарта на сезон 2020 руснакът се доближи до позиция в топ 100 преди на Australian Open за първи път изобщо да премине през квалификации и да участва в основна схема на турнир от Големия шлем.

„Бих казал, че се местех прекалено често“ – така Карацев обобщи един друг любопитен елемент от кариерата си до този момент. Защото се оказва, че в търсене на най-добрите условия за подготовка и развиване на потенциала си той е сменил доста държави.

Карацев е роден във Владикавказ, но още на тригодишна възраст се мести в Израел. Там тренира до 12-ата си годишнина и дори има предложение да представлява Израел – нещо, което той отказва. Завръща се в Русия и до 18-ата си година живее в град Таганрог, където намира и спонсор за своята кариера. Вече пълнолетен се премества в Москва, където работи с достигалия до топ 20 Дмитри Турсунов, който като треньор доби популярност с работата си с Арина Сабаленка.

С Турсунов отива да тренира в Хале (Германия), след това има и период в Барселона. Преди в последните три години да се установи в Минск. Причината е треньорът му Яхор Ятсук, който по думите на Аслан има огромна роля в развитието му.

„Яход Ятсук е правилният човек за мен. Помогна ми много ментално и разбира се, с техническата част. Обичам да работя с него. Работим много върху менталната част, за да вярвам повече в себе си и в играта си. Имах късмет да го открия, просто се срещнахме на един турнир. Играех Фючърс.“

По-късният пробив на Карацев се дължи и на тежка контузия в коляното, която получава преди 5 години.

Друг интересен факт за руснака е, че той работи с физиотерапевт от Португалия на име Луис Лопес, с когото изключително рядко са заедно, но чрез технологиите поддържат връзка и провеждат видео тренировки. Това се случва и в Мелбърн, въпреки че Лопес е на 12 хиляди километра разстояние и в повечето случаи е принуден да тренира с Карацев, докато в Португалия е нощ.


В партньорство с Булевард България
Tenniskafe.com предупреждава, че модераторите на сайта трият коментари, които съдържат обидни квалификации, нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница. Не се допускат коментари, които съдържат спам, както и такива с главни букви (думи, фрази и изречения). Не се допускат опити за реклама без знанието и разрешението на администраторите на сайта. Модераторите не коментират причините за изтриване на постове и други модераторски намеси.
Copyright © 2020 TennisKafe.com, Тенискафе ООД, Стара Планина 3, Управител: Асен Григоров. Всички права запазени.
Created by WPH