Жил Сервара: Догодина Медведев може да спечели Уимбълдън, но не и Ролан Гарос

Жил Сервара: Догодина Медведев може да спечели Уимбълдън, но не и Ролан Гарос

Треньорът на Даниил Медведев – Жил Сервара, е категоричен, че макар вече да е сред шампионите от Големия шлем, неговият възпитаник все още има да подобрява много неща в играта си. Френският специалист даде интервю за Tennis Majors, в което разкри кои според него са били най-важните фактори за триумфа на световния №2 в Ню Йорк и сподели с каква нагласа ще подходят към Мастърса в Париж и Финалите на ATP, където руснакът ще защитава титлите.

– Какво означава за Вас първата титла на Даниил Медведев от Големия шлем?

– Ще отговоря по същия начин, както отговорих след първата му ATP титла и първия му трофей от Мастърс: това е етап в неговото развитие. Крачката, която Даниил направи в Ню Йорк, е много по-значима от останалите досега, разбира се. Когато спечелиш титла от Големия шлем, влизаш в Пантеона, дори ако това постижение да изглежда нищожно на фона на 20-те титли на Федерер, Надал и Джокович. Емоцията беше неописуема. Нямам думи, с които да изразя какво почувствах. Единственото, което си спомням, е, че спонтанно вдигнах ръце и погледнах към небето. Чувствах невероятна радост – като тази през 1998 г., когато Франция спечели първата си световна титла по футбол. Израснах с тази емоция и тя ме мотивираше непрестанно да се усъвършенствам.

– Доколко значима е споменатата от Вас крачка, която Медведев направи, печелейки титлата на US Open?

– Аз си зададох същия въпрос. Да спечелиш US Open е огромно постижение, но аз, Даниил и целият екип винаги сме концентрирани върху игровото му ниво. Това е начин на живот и на мислене, който означава, че винаги ще се стремим да се справяме още по-добре и да спечелим и следващия турнир. За да бъде това възможно, трябва да планирам тренировките така, че Даниил да стане по-силен и да реагира по-добре на най-различни игрови ситуации.

– Успяхте ли да превключите на този режим сега, след като от финала в Ню Йорк измина една седмица?

– Да. Даниил все още не се е пренастроил напълно, тъй като иска да се наслади на този момент, а освен това реши да излезе в кратка почивка преди Laver Cup. Аз обаче вече мисля за следващата надпревара. Такъв съм и никога няма да се променя. Виждайки как се ядосва Даниил, когато губи игра на Playstation, смятам, че той продължава да е гладен за успехи точно колкото мен.

– Каква е разликата между онзи Медведев, който през февруари не успя да спечели сет срещу Джокович на финала на Australian Open, и този, който седем месеца по-късно записа чиста победа срещу Новак на друг „мейджър“ финал?

– През февруари на Даниил му липсваше един определен вид енергия. Не обичам думата „психологически“, но този аспект от играта му също не беше на възможно най-високото ниво. Преди това Медведев изигра два много силни мача срещу Рубльов и Циципас. Мисля, че неговата неопитност го накара да си мисли, че това ниво на игра ще бъде достатъчно и срещу Джокович, но не се случи така. Целият екип си извлякохме поука от този финал. Джокович е невероятен играч, но в Ню Йорк бяхме подготвени за него много по-добре, отколкото в Мелбърн.

– Много хора смятат, че напрежението около календарния шлем и 21-вата „мейджър“ титла се е оказало пагубно за Джокович. Взехте ли предвид този фактор при подготовката си за мача?

– От нашата гледна точка това нямаше значение. Когато гледаш мача ти става ясно, че опонентът ти мисли за това и можеш да го използваш срещу него, както и Новак би го направил на наше място. Когато такива шампиони видят някакви недостатъци в играта на опонентите си, веднага започват да се възползват максимално от тях. С Даниил не сме говорили за значението, което имаше този мач за Джокович. Винаги се опитвам да го подготвям за възможно най-трудното развитие на двубоя, а ако се окаже по-лесно, той е длъжен да използва тази възможност.

– Някои играчи, като Александър Зверев например, считаха титлата на Новак Джокович на US Open за неизбежна. Това разколеба ли Медведев по някакъв начин или напротив – мотивира го още повече?

– В подобна ситуация всичко зависи от характера на съответния играч. Някои тенисисти свалят гарда, докато други си казват „Сега ще ти покажа“. Даниил е от втория тип.

– Смятате ли, че в Ню Йорк Медведев игра най-добрия тенис в живота си?

– Не бих се изразил по този начин. При загубата му от Кареньо Буста на Олимпийските игри забелязах някои неща, които трябва да се усъвършенстват, и се съсредоточихме върху тях по време на тренировките в седмиците след Токио. В Ню Йорк тези недостатъци бяха изчистени и това позволи на Даниил да изведе играта си на по-високо ниво. Да кажем, че е играл най-добрия тенис в живота си обаче ми звучи твърде абстрактно. Това би могло да означава например, че е удрял топката по-силно от всякога и всичките му атаки са били успешни. На US Open не беше така. В същото време обаче забелязах, че Даниил е способен да запише ас при всеки свой първи сервис и процентът му на вкаран начален удар бе доста висок. Вече всички знаят, че той винаги е способен да осъществи обрат от 0-30 или 15-40, което е много важно.

– Откъде дойде идеята Даниил да играе толкова далеч зад основната линия при посрещане?

– Това е една от отличителни черти на играта му и едно от неговите спонтанни предпочитания. На пръв поглед изглежда абсурдно. Когато започнахме да работим заедно, дори аз му казвах „Невъзможно е да побеждаваш, като играеш толкова далеч зад линията. Оставяш твърде много пространства“. Опитах се да го накарам да посреща по-близо до линията, но той отказваше. Имаше чувството, че когато се приближи до основната линия, нещата просто спират да се получават. Мисля, че подходих интелигентно, като се поставих на негово място и реших да не променям нещо, което му осигурява предимство заради размерите, стила и погледа му върху играта. Статистиките са потвърждение, че това е бил правилният избор. В същото време обаче му казах, че ако този тип посрещане не е ефективен срещу определени играчи, ще трябва да преминем към друг.

– Още нещо, което направи впечатление, бе това, че Медведев изпълнява втори сервис със същата сила, с която изпълнява и първи.

– Това беше една от възможните стратегии, които обсъдихме преди финала. Даниил играеше по този начин в началото на мача и записа ас в първия случай, когато му се наложи да изпълни втори сервис. Дори аз не мислех, че това ще започне да се случва на толкова ранен етап от двубоя. Трябваше да сме много гъвкави и да прибягваме до различни стратегии, за да се подготвим качествено, тъй като Джокович е много комплексен играч.

– Коя е следващата голяма цел пред Медведев? Да стане №1 в света? Да спечели още титли от Големия шлем?

– Стремим се и към двете. Това са съвсем реалистични цели. Преди всичко обаче, трябва да продължаваме да се трудим както досега и да се усъвършенстваме всеки ден. Останалите членове на екипа разсъждават точно като мен: да, Даниил спечели титла от Големия шлем, но в играта му все още има доста неща за подобряване. Трябва да се съсредоточим върху това, ако искаме да продължаваме да постигаме успехи. За да бъдеш №1 и да печелиш титли от Големия шлем е необходимо да си на ниво, което се достига само с упорита ежедневна работа. Точно това ще направим.

– Смятате ли, че съществува опасността при Медведев да настъпи спад, както се случи с Доминик Тийм след титлата му на US Open миналата година?

– Не мисля, че това ще се случи на Даниил, но все пак е нещо, за което трябва много да внимаваме. Все още е много рано да се каже. Ако се случи, веднага ще започнем да търсим решения на проблема.

– Медведев навлезе в етап от кариерата си, в който ще му е необходимо да печели големи турнири, за да защити точките и ранкинга си. Сега му предстои да защитава титлите на Мастърса в Париж и Финалите на ATP. Как ще се подговите за това?

– Даниил не разсъждава по този начин. Той винаги мисли за точките, които може да спечели, а не за тези, които може да изгуби. Когато вече си се утвърдил в Топ 5 или Топ 3, вече не мислиш за защитаване на точки, а за печелене на титли. Започваш сезона с мисълта, че искаш да станеш №1 и да спечелиш възможно най-много турнири. В този смисъл, всеки турнир е възможност да се спечелят точки.

– Смятате ли, че Медведев е способен да спечели Ролан Гарос и Уимбълдън догодина?

– Ролан Гарос – не. Уимбълдън – да.

– Не можете да отречете обаче, че тази година Даниил прогресира сериозно по отношение на играта на клей, достигайки до четвъртфинал в Париж.

– В чисто игрово отношение – да, но на тази настилка 80% от успеха се дължи на подхода. Не мисля, че проблемите при подхода на Даниил към мачовете на клей са зад нас.

TennisKafe.com


В партньорство с Булевард България
Tenniskafe.com предупреждава, че модераторите на сайта трият коментари, които съдържат обидни квалификации, нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница. Не се допускат коментари, които съдържат спам, както и такива с главни букви (думи, фрази и изречения). Не се допускат опити за реклама без знанието и разрешението на администраторите на сайта. Модераторите не коментират причините за изтриване на постове и други модераторски намеси.
Copyright © 2020 TennisKafe.com, Тенискафе ООД, Стара Планина 3, Управител: Асен Григоров. Всички права запазени.
Created by WPH