Джокович не загуби сет срещу Рууд на старта в Торино

Джокович не загуби сет срещу Рууд на старта в Торино

ATP Finals, групова фаза

Новак Джокович – Каспър Рууд 7-6(4), 6-2

Новак Джокович започна участието си на Финалите на ATP в Торино с чиста победа над дебютанта Каспър Рууд. Сърбинът трябваше да положи сериозни усилия през първата част, след като още в началото изостана с пробив, но във втория сет превъзхождаше значително опонента си и напълно заслужено стигна до успеха.

Днешната победа бе под №39 за Джокович на Финалите, като така той се изравни с Иван Лендъл на второто място по този показател. Убедителен лидер е Роджър Федерер, който има 59 победи в турнира. След двубоя Джокович получи и своя трофей за лидер в ранглистата в края на сезона.

„Възстанових се от падането при онзи брейкпойнт в първия сет. Беше доста странен момент. Пласирах добър форхенд и излязох на мрежата, след което обаче се подхлъзнах, спънах се, паднах и изпуснах ракетата си. Условията тук са доста коварни. Трудно е да обърнеш нещата, ако допуснеш да те пробият, но за щастие днес успях да го направя. Много съм доволен от начина, по който изиграх този мач“ – каза Джокера в интервюто след мача.

Джокович спечели 90% от точките си на първи сервис (35/39), като освен това не направи нито една двойна грешка, докато тези на Рууд бяха четири. Норвежецът записа повече уинъри (26-21), но за сметка на това световният №1 направи по-малко непредизвикани грешки (15-25), а реализираните пробиви бяха 3-1 в негова полза.

Противно на очакванията, двубоят започна доста по-добре за Рууд. Норвежецът изненада Джокович, като заигра на висока скорост от самото начало, а движението му по корта също бе доста добро. Това помогна на световният №8 да реализира ранен пробив за 2-0, след което да задържи преднината от два гейма до 3-1.

Впоследствие обаче Джокович подобри значително представянето си и успя да върне брейка. Сервисът на сърбина отново заработи, а атаките му от бекхенд станаха значително по-прецизни, като по този начин лидерът в ранглистата успя да обърне резултата, преди Рууд да прекъсне серията му и да възстанови равенството при 4-4.

Джокович отново излезе напред в резултата, след което достигна до две възможности за спечелването на сета. И в двата случая обаче сърбинът изпрати топката в аут и не успя да се възползва от шансовете си. В следващите два гейма никой от опонентите не успя да пробие и това наложи изиграването на тайбрек.

Джокович поведе с 2-0 след сполучливи атаки от основната линия, но впоследствие Рууд обърна развоя на събитията с няколко чудесни излизания на мрежата и направи резултата 4-3 в своя полза. Бекхендът на световния №1 обаче отново започна да създава сериозни проблеми на норвежеца и Джокович реализира четири безответни точки, спечелвайки откриващия сет със 7-6(4).

Втората част започна по аналогичен начин, но при разменени роли. Рууд отново опита да постави Джокович под напрежение, но този път сърбинът демонстрира много солидна игра в дефанзивен план и с няколко отлични контраатаки успя да пробие за 2-0. Световният №8 намали изоставането си, но радостта му не продължи дълго.

С всеки изминал гейм Джокович се движеше все по-добре по корта, като това му позволи да наложи непосилно за опонента си темпо и да реализира нов брейк, с който на практика реши двубоя, повеждайки с 5-1. Рууд опита да отговори, но световният №1 продължи да бъде много солиден на сервис и съхрани преднината от четири гейма, триумфирайки със 7-6(4), 6-2 след час и половина на корта.


В партньорство с Булевард България
Tenniskafe.com предупреждава, че модераторите на сайта трият коментари, които съдържат обидни квалификации, нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница. Не се допускат коментари, които съдържат спам, както и такива с главни букви (думи, фрази и изречения). Не се допускат опити за реклама без знанието и разрешението на администраторите на сайта. Модераторите не коментират причините за изтриване на постове и други модераторски намеси.
Copyright © 2020 TennisKafe.com, Тенискафе ООД, Стара Планина 3, Управител: Асен Григоров. Всички права запазени.
Created by WPH