Йелена Докич е опитала да се самоубие през април

Йелена Докич е опитала да се самоубие през април

Йелена Докич стана поредното голямо име от света на тениса, което засяга темата с психичното здраве. Чрез публикация в Instagram бившата №4 в света разкри, че е опитала да сложи край на живота си преди по-малко от два месеца. Родената в Осиек бивша тенисистка, която в момента живее в Австралия и се изявява като треньор и коментатор за местния Channel Nine призова всички, изпитващи подобни проблеми, да потърсят професионална помощ възможно най-скоро.

„28 април 2022 – почти скочих от балкона на 26-ия етаж и отнех живота си. Никога няма да забравя този ден. Всичко беше мъгливо. Имаше само мрак. Никакви звуци, никакви образи, нищо нямаше смисъл. Имаше само сълзи, тъга, депресия, безпокойство и болка“ – пише Докич.

„Последните шест месеца бяха много трудни. Непрестанно плачех навсякъде. Започнах от това да се крия в тоалетната, когато съм на работа, за да бърша сълзите си, и стигнах до там да не мога да спра да плача, когато съм вкъщи. Беше непонисимо. Чувството на тъга и болка просто не си отиваше. Животът ми беше разбит“.

„Знам, че в живота ми има много неща, за които трябва да съм благодарна. Това обаче ме караше да се мразя, тъй като фактът, че се чувствам така, означаваше, че съм неблагодарна. Този порочен цикъл се повтаряше в главата ми непрестанно“ – добавя полуфиналистката на Уимбълдън за 2000 г.

Докич разказа за някои от проблемите, с които се е сблъскала, и бе категорична, че хората не бива да се срамуват от това, че се чувства зле.

„Някои дни са по-добри от други. Случва се да направя крачка напред, а след това една назад, но вярвам, че мога да преодолея това. Вярвам в следното: няма нищо лошо в това да се чувствам по този начин. Не е срамно да сте тъжни, но трябва да се борите и да се справите с това. Именно това се опитвам да направя в момента и това е нещото, което ме крепи. Не се срамувайте от това, което чувствате. Няма нищо лошо в това и можете да го преодолеете. Възможно е, просто не спирайте да вярвате. Обичам ви и ще продължа да се боря и да оцелявам. Ще се завърна по-силна от всякога“ – завършва публикацията си четвъртфиналистката от Ролан Гарос и Australian Open.

Сезон 2000 е най-силният в кариерата на Докич, като тогава тя достига до полуфинал на Уимбълдън, както и до осминафинал на US Open. Именно по това време обаче тя започва да страда от хронична депресия от посттравматичен стрес, като основната причина за сериозните ѝ психически травми е нейният баща.


В партньорство с Булевард България
Tenniskafe.com предупреждава, че модераторите на сайта трият коментари, които съдържат обидни квалификации, нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница. Не се допускат коментари, които съдържат спам, както и такива с главни букви (думи, фрази и изречения). Не се допускат опити за реклама без знанието и разрешението на администраторите на сайта. Модераторите не коментират причините за изтриване на постове и други модераторски намеси.
Copyright © 2020 TennisKafe.com, Тенискафе ООД, Стара Планина 3, Управител: Асен Григоров. Всички права запазени.
Created by WPH