Добра новина за Джокович: Австралия вече няма да изисква „зелен“ сертификат

Добра новина за Джокович: Австралия вече няма да изисква "зелен" сертификат

Шансовете на Новак Джокович да участва в следващото издание на Australian Open се увеличиха значително. Тази година 9-кратният шампион в турнира не бе допуснат в страната заради множество нередности относно ваксинационния му статут. В крайна сметка Джокера загуби съдебната битка с австралийските власти и бе депортиран от страната, като визата му бе отнета за период от три години.

Надеждите на сърбина и неговите фенове, че ситуацията може да се промени след идването на власт на новото правителство, са на път да се оправдаят. ABC News съобщава, че управляващите ще облекчат значително здравните мерки, наложени от техните предшественици. Според една от реформите, които влизат в сила от сряда (6 юли), пристигащите в Австралия вече няма да са задължени да представят ваксинационен сертификат.

„Според главния медицински инспектор вече не е необходимо влизащите в страната да представят сертификат за ваксинация срещу Covid-19 като част от държавните противоепидемични мерки“ – каза австралийският здравен министър Марк Бътлър на специална пресконференция.

ABC News съобщава още, че екипът на Джокович вече е бил уведомен за промяната в здравните мерки в Австралия. Според изданието адвокатите на 20-кратния „мейджър“ шампион вече подготвят съдебен иск за отмяната на наказанието и възстановяването на визата му. Тяхната аргументация ще се базира на факта, че законите, спрямо които е взето решението на съда, вече са невалидни.

„Австралийското законодателство гласи, че лице, чиято виза е била отнета, би могъл да получи забрана завлизане в страната за период от три години, като през този период да му бъде отказано издаването на временна виза. Наложената санкция бива разлгеждана при всяка молба за издаване на нова виза и би могла да бъде отменена при определени обстоятелства“ – гласи становището на австралийското външно министерство.

Australian Open 2023 ще се проведе от 16 до 29 януари.


В партньорство с Булевард България
Tenniskafe.com предупреждава, че модераторите на сайта трият коментари, които съдържат обидни квалификации, нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница. Не се допускат коментари, които съдържат спам, както и такива с главни букви (думи, фрази и изречения). Не се допускат опити за реклама без знанието и разрешението на администраторите на сайта. Модераторите не коментират причините за изтриване на постове и други модераторски намеси.
Copyright © 2020 TennisKafe.com, Тенискафе ООД, Стара Планина 3, Управител: Асен Григоров. Всички права запазени.
Created by WPH