Австралия е на финал на BJK Cup след драма срещу домакините

Австралия е на финал на BJK Cup след драма срещу домакините

Billie Jean King Cup, полуфинал

Великобритания – Австралия 1-2

Хедър Уотсън – Сторм Сандърс 4-6, 6-7(3)

Хариет Дарт – Айла Томлянович 7-6(3), 6-2

Алиша Барнет/Оливия Никълс – Сторм Сандърс/Саманта Стоусър 6-7(1), 7-6(5), 6-10

Австралия достигна до финала на тазгодишното издание на Billie Jean King Cup след драматична победа над Великобритания в Глазгоу. След като двата тима си размениха по една победа на сингъл, двубоят бе решен след трисетов мач на двойки, в който опитът на Саманта Стоусър се оказа ключов за успеха на „кенгурата“ и те ще играят в заключителния двубой в надпреварата за 19-път в историята.

В мача за трофея австралийките ще се изправят срещу Швейцария или Чехия.

В първия мач на сингъл една срещу друга се изправиха Хедър Уотсън и Сторм Сандърс. Австралийката пропиля аванс от 15-40 в откриващия гейм, но въпреки това успя да пробие първа, след което спаси брейкпойнт и увеличи преднината си на 3-1. Уотсън започна да играе по-агресивно, но Сандърс бе много стабилна в дефанзивен план и отрази още една точка за пробив, като в крайна сметка съхрани преднината от два гейма за 6-4.

Втората част започна много по-добре за Уотсън, която реализира ранен пробив и поведе с 2-0, но Сандърс възстанови равенството. Световната №237 можеше да осъществи пълен обрат, но при 4-4 пропусна четири брейкпойнта и в крайна сметка се стигна до тайбрек. В него Уотсън спаси два от петте поредни мачбола, пред които бе изправена, но преднината на Сандърс бе станала твърде сериозна и австралийката даде преднина на своя отбор след 6-4, 7-6(3).

Вторият сблъсък в програмата противопостави Хариет Дарт и Айла Томлянович. Британката започна вихрено мача и успя да пробие още в началото, като впоследствие поведе уверено с 5-2. Сетът изглеждаше решен, но Томлянович върна брейка, след коет оспаси сетбол и възстанови равенството. В последвалия тайбрек обаче австралийката допусна няколко непредизвикани грешки, докато в същото време Дарт демонстрира чудесно движение по корта и това ѝ помогне да спечели сета със 7-6(3).

Вторият сет започна по аналогичен начин, като Дарт продължи да доминира и на два пъти проби сервиса на Томлянович, натрупвайки аванс от 4-1. Този път обаче британката устоя на натиска на опонентката си и не допусна водачеството ѝ да бъде застрашено, надделявайки със 7-6(3), 6-2.

В мача на двойки Сторм Сандърс и Саманта Стоусър пробиха за 3-1, но впоследствие Алиша Барнет и Оливия Никълс възстановиха равенството и дори имаха сетбол при 6-5, но не успяха да го реализират и се стигна до тайбрек. В него Сандърс и Стоусър осъществиха няколко безупречни бързи атаки, за които техните опонентки не намериха отговор, и приключиха сета със серия от шест поредни точки за 7-6(1).

Вторият сет протече по аналогичен начин, но при разменени роли – Барнет и Никълс пробиха първи, но впоследствие Сандърс и Стоусър спасиха два сетбола и пробиха за 5-5. Австралийките излязоха напред в резултата, но Барнет и Никълс не им позволиха да реализират втори пореден пробив и така се стигна до нов тайбрек. Този път обаче британките наваксаха пасив от 0-2 и изравниха резултата в мача, надделявайки със 7-6(5).

Във финалния тайбрек Барнет и Никълс показаха завидни борбеност и хладнокръвие, като наваксаха пасив от 3-6 и изравниха резултата. Впоследствие обаче Стоусър пласира няколко отлични сервиса, които предоставиха на Сандърс възможност да завършва с много съобразителни атаки на мрежата и по този начин австралийките триумфираха със 7-6(1), 6-7(5), 10-6 и достигнаха до финала.


В партньорство с Булевард България
Tenniskafe.com предупреждава, че модераторите на сайта трият коментари, които съдържат обидни квалификации, нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница. Не се допускат коментари, които съдържат спам, както и такива с главни букви (думи, фрази и изречения). Не се допускат опити за реклама без знанието и разрешението на администраторите на сайта. Модераторите не коментират причините за изтриване на постове и други модераторски намеси.
Copyright © 2020 TennisKafe.com, Тенискафе ООД, Стара Планина 3, Управител: Асен Григоров. Всички права запазени.
Created by WPH