На живо: Димитров/Лазаров – Албот/Козбинов 4-6 6-7(4)

На живо: Димитров/Лазаров - Албот/Козбинов 4-6 6-7(4)

В първия ден на ATP Cup Григор Димитров и компания записаха най-голямата българска отборна спортна победа от много дълго време насам, преодолявайки фаворитите в групата Великобритания. Турнирът обаче продължава и е време за ново предизвикателство.

България ще се изправи срещу Молдова в сблъсък от група C в Сидни. Молдовците започнаха кампанията си с поражение от Белгия с 0-3, но създадоха сериозни проблеми на съперниците си както на сингъл, така и на двойки.

Димитър Кузманов се справи с напрежението и очакванията и даде летящ старт на България. Втората ни ракета надигра Александър Козбинов с 6-1 7-5 в първия мач на сингъл от серията.

Мачовете можете да гледате по Max Sport 1

Във втория мач на сингъл Григор Димитров надигра Раду Албот с 6-2 6-3 и донесе крайната победа на страната ни в серията, но все още предстои сблъсъкът на двойки, резултатът от който не може да донесе успех на Молдова, но пък може да се окаже важен за крайното класиране в групата.

В него първата ни ракета отново ще излезе на корта, като с него ще си партнира Александър Лазаров – тандемът, донесъл триумфа над Великобритания. От другата страна на мрежата ще бъдат Раду Албот и Александър Козбинов.

Програма (01:00 ч. на 4 срещу 5 януари):

  1. Димитър Кузманов – Александър Козбинов 6-1 7-5
  2. Григор Димитров – Раду Албот
  3.  Григор Димитров/Александър Лазаров – Албот/Козбинов

Коментари на живо за мача Димитров/Лазаров – Албот/Козбинов:

1-2 – Пробив, Молдова. Мачът бе открит с по едно триково отиграване и от двете страни на мрежата – Григор Димитров игра с топката зад гърба си, докато Раду Албот изпълни удар между краката. По-важен бе обаче третият гейм, в който молдовците се справиха със сервиса на Александър Лазаров и пробиха на 15.

4-5 – Последва дълга серия от геймове, в които сервиращите не срещнаха проблеми. Албот и Козбинов изглеждаха една идея по-опасни, атакувайки агресивно от ретур.

4-6 – Сет, Молдова. Така се стигна до 4-5, когато Козбинов трябваше да сервира за сета. В първата точка Лазаров успя да натисне опонентите, постепенно навлизайки към мрежата и предизвика грешка, но добър сервис върна равенството. Последва ретур уинър на Григор Димитров, но мрежата спря този на съотборника му и резултатът стана 30-30. Козбинов донесе сетбол на отбора си с добър начален удар, но той трябваше да се изиграе на втори – българите влязоха добре в разиграването, но опитът за уинър на първата ни ракета между двамата опоненти не успя да намери корта – сет, Молдова.

1-0 – Началото на втората част също бе нервно. Двойна грешка на Лазаров доведе до 40-40 и брейкбол за съперниците ни, но все пак до пробив не се стигна.

2-0 – Пробив, България. Молдовците завършиха първия сет с 88% вкаран първи сервис, но при 30-30 в първото си подаване във втория трябваше да играят на втори. Лазаров се възползва с активна игра на мрежата и затрудни достатъчно Албот, за да стигне до брейкбол. Опонентите продължаваха да търсят предимно него с ударите си и той отговори подобаващо – прекрасен минаващ удар по правата и пробив за България.

2-1 – Рибрейк. Козбинов неколкократно затрудни българите със своите ретури и именно уинър от посрещане донесе два шанса за рибрейк на отбора му. Още първият бе реализиран след добър лоб над Лазаров, който стави само завършващия удар за Албот.

3-3 – Третата ни ракета продължаваше да бъде обект на атаките на двамата молдовци, като тази стратегия често водеше до успешен завършек. Макар да се нуждаеше от време, за да навлезе в ритъм, 22-годишният състезател отново създаде опасност за противниците си в шестия гейм на сета. Започна със систематична атака на мрежата над Козбинов, а впоследствие ретурът му донесе и аванс от 30-0. Макар да изпуснаха инициативата, българите все пак стигнаха до шанс за пробив след минаващ удар по обратния диагонал на световният №517 на сингъл. Албот обаче го неутрализира с добър сервис – 3-3.

4-4 – Гейм по-късно основната фигура бе Григор Димитров. Бившият №3 откри с ретур уинър, а впоследствие завърши от смач за 30-0. Първите сервиси на Козбинов обаче свършиха работа и изравниха резултата, но при 30-30 му се наложи да играе на втори. Ретур с рамка на Димитров затрудни молдовците, след което последва интензивна размяна на мрежата, завършила в полза на отбора на България – два поредни брейкбола. Първият бе пропилян след непредизвикана грешка на Лазаров, а при решаващата точка Албот свърши перфектна работа на мрежата – 4-4.

5-4 – В деветия гейм на сета обаче ролите се размениха. Двойна грешка изведе посрещащите с напред с 15-30, след което Лазаров изравни с плътен начален удар. Последва нов чудесен сервис, който предостави лесна топка на мрежата за първата ни ракета. Александър изпълни печеливш втори сервис и предимството в сета бе върнато – 5-4.

5-5 – Първата двойна грешка за Молдова доведе до 30-30 в следващото им подаване. Козбинов завърши със смач на мрежата, но момент по-късно бе пробит от Димитров, което доведе до сетбол за българите. И този път обаче решителната точка завърши в полза на сервиращите – 5-5.


Grigor Dimitrov

Коментари на живо за мача Димитров – Албот: 

3-1 – Пробив, Димитров. В първите минути двамата навлизаха в ритъм, но четвъртият гейм бе открит с прекрасна точка на мрежата от Димитров. Последва двойна грешка и молдовецът вече изоставаше с 0-30. Последва обрат след три поредни първи сервиса, но при четвъртия Григор изпълни брилянтна къса, която го изведе до дюс. На втори начален удар Албот бе уязвим и ъпроуч ударът му се заби в мрежата – брейкбол №1 в срещата. Първата ни ракета се възползва още от първата си възможност – 3-1.

6-2 – Сет, Димитров. В следващите си две подавания бившият №3 загуби само точка, а впоследствие при дочака два сетбола на чужд начален удар. Двойна грешка сложи край на първата част – 6-2.

Важен фактор за развоя на сета бе високата успеваемост на Димитров в разиграванията на втори сервис на съперника си – българинът спечели 8 точки от 12 такива случая. 15-те непредизвикани грешки на Албот също помогнаха за експресната победа.

6-2 2-0 – Пробив, Димитров. При 6-2 1-0 Димитров записа два уинъра, които го изведоха до 30-30 от посрещане, а дълбок форхенд по диагонала принуди опонента му да сгреши. Молдовецът опита да навлезе в корта при брейкбола, но Григор свали топката в краката му и пробивът стана факт.

2-1 – Рибрейк. Последва едно от редките колебания в играта на първата ни ракета. Световният №20 допусна двойна грешка, за да се стигне до 40-40, а впоследствие сгреши и от форхенд, за да даде шанс за рибрейк на опонента си. Пресили удар в следващото разиграване и разликата в сета бе намалена – 2-1.

2-2 – При 15-15 в следващия гейм станахме свидетели на дискусионно решение на съдийката. Григор изигра рутинно топката след отсъждане за аут и тя намери мрежата, но след като повторение показа, че ударът на Албот е намерил корта, точката бе отсъдена в полза на световния №46. Димитров претендираше, че е спрял да играе и трябва да има преиграване, но до такова не се стигна. Това не повлия негативно на играта на топ тенисиста ни, който успя да стигне не само до дюс, но и до брейкбол. Възможността обаче бе пропиляна с непредизвикана грешка и Раду съумя да изравни до 2-2.

3-2 – Спадът в представянето на първата ни ракета продължи и в следващия му сервис гейм. Нова двойна грешка доведе до нов брейкбол, но този път последва ас, който неутрализира опасността. При 40-40  двамата изиграха най-интригуващото разиграване в двубоя, но Димитров съумя да контрира навлизането в корта на съперника си и да поведе в гейма. Трябваше да изчака още две точки, но все пак резултатът стана 3-2.

5-3 – Пробив, Димитров. Непредизвиканите грешки на Албот намаляха, което направи двубоя по-равностоен и доведе до по-дълги разигравания. Постепенно обаче бившият №3 навлезе в ритъм и нанесе своя удар. При 4-3 изпълни две поредни фантастични изпълнения, повеждайки с 30-15. Последва нов опит за къса на Димитров, при който и мрежата помогна – 40-15 и два поредни брейкбола. Първият бе отразен с

6-3 – Победа, Димитров! Сервирайки за победата, Григор започна с двойна грешка, но бързо се реваншира с перфектен минаващ удар от бекхенд по правата. За жалост, това чудесно изпълнение бе последвано от две поредни нови двойни грешки и последователни точки за рибрейк за съперника му. Първата бе отразена с ас, а при втората ретурът на Албот не намери целта. Молдова получи нов шанс след непредизвикана грешка от бекхенд на българина, но и този път Димитров не трепна – наложи му се да спира минаващ удар на опонента си с воле под нивото на мрежата, но се справи и момент по-късно вече имаше мачбол на сметката си.


Dimitar Kuzmanov of Bulgaria

 

Коментари на живо за мача Кузманов – Козбинов: 

3-1 – Пробив! Кузманов влезе в мача с агресия и дълбоки форхенди, като откри мача с лесно спечелен сервис гейм. Втората ракета на България с много по-малко усилие печелеше точките в подаванията си и пролича, че има повече опит. В четвъртата част наложи контрол и от посрещане, стигна до брейкбол и проби.

5-1 – Пробив! Мико караше Козбинов да се движи повече, изглеждаше много по-спокоен от съперника си и затвърди. Тенисистът от Молдова губеше битката от основната линия и започна да търси по-къси точки и излизания на мрежата, но не беше достатъчно презицен. Българинът извлече максимума от грешките на опонента си и направи втори брейк за 5-1.

6-1 – Сет за България!

6-1, 1-0 – Пробив! Втората ни ракета провеждаше срещата изцяло по свой вкус и доминацията му доведе до ранен брейк на старта на втория сет – 1-0.

3-0 – Пробив! Кузманов оставаше солиден в разиграванията, а със серия отлични контраатаки и много качествени бекхенди стигна до брейкбол в третия гейм. В следващата точка Козбинов сбърка и авансът на Мико стана 3-0.

4-1 –  Постепенно представителят на Молдова остана без идеи на корта и се обезсърчи. Кузманов продължи серията си и покачи на 4-0, преди Козбинов най-накрая да открие сметката си – 4- 1.

4-2 – Пробив! Световният №818 стигна до първия си брейкбол в мача чак в шестия гейм на втория сет. Тогава при 40-40 намери страхотен ъгъл от бекхенд и не остави шанс на съперника си. Кузманов отрази опасността, но продължи да има проблеми, защото заигра по-пасивно, а това неминуемо доведе и до брейк за молдовеца – 4-2.

5-3 – Александър Козминов отново намери играта си и започна да има превъзходство, като в осмата част пропусна два брейкбола, с които можеше да върне паритета. В крайна сметка втората ни ракета запази самообладание и спря да прави компромиси с играта си, за да успее да спечели и най-трудния си гейм в мача – 5-3.

5-5- Пробив! При 5-4 Мико държеше съдбата в собствените си ръце и поведе с 40-0, но пропусна и трите мачбола и бе пробит. Взе си обаче поправителен с пробив за 6-5

7-5 – Победа за Димитър Кузманов!

TennisKafe.com


Tenniskafe.com предупреждава, че модераторите на сайта трият коментари, които съдържат обидни квалификации, нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница. Не се допускат коментари, които съдържат спам, както и такива с главни букви (думи, фрази и изречения). Не се допускат опити за реклама без знанието и разрешението на администраторите на сайта. Модераторите не коментират причините за изтриване на постове и други модераторски намеси.
Copyright © 2020 TennisKafe.com, Тенискафе ООД, Стара Планина 3, Управител: Асен Григоров. Всички права запазени.
Created by WPH