На живо: Григор Димитров – Стан Вавринка 7-5 4-6 6-7(4) На живо: Григор Димитров – Стан Вавринка 7-5 4-6 6-7(4)

 от  

Григор Димитров пред ново начало. Водещият ни тенисист излиза срещу Стан Вавринка в пореден дуел между двамата. Мачът на The Western & Southern Open открива програмата на централния корт във вторник от 18:00 часа българско време. Шампионът от 2017 г. игра срещу трикратния шампион от Големия шлем и в първи кръг в Монреал през миналата седмица седмица, като загуби с 4-6 4-6.

През последните 13 месеца двамата са се изправяли в първи кръг три пъти. Това се случи миналия сезон на Уимбълдън и на US Open, както и тази година в Монреал. Сега им предстои четвърти сблъсък на старта.

Стан води на Григор с 6-4 в преките сблъсъци, като последните четири мача са на неговата сметка. Последната победа на Димитров обаче е именно в Синсинати – на осминафиналите през 2016 г. Ако бившият шампион в надпреварата този път преодолее съперника си, ще срещне във втората фаза Николоз Басилашвили или Андрей Рубльов. Седемкратният шампион Роджър Федерер ще бъде евентуален съперник в третата фаза, ако успее да преодолее Хуан Игнасио Лондеро директно във втори кръг.

Коментари на живо:

1-0 –  Григор започна мача с двойна грешка, но след това спечели дълго разиграване на втори начален удар чрез перфектен форхенд. Сервисът на българина затрудни Стан на два поредни пъти, а това важеше и за точката при 40-15, когато Димитров излезе на мрежата и завърши бекхенд воле, за да открие сметката си.

1-1 – Още в първото разиграване от следващия гейм топ тенисистът ни затрудни швейцареца с подсечен бекхенд, но Вавринка поемаше контрол с форхендите си и обърна развоя. Накрая завърши с бекхенд по диагонала и изравни.

2-1 – Григор даде индикации, че началният му удар ще работи ефективно, тъй като спечели две поредни точки директно от първи сервис в началото на третия гейм. Последва двойна грешка, но тя не промени абсолютно нищо и Димитров завърши от бекхенд по правата, за да поведе отново – 2-1.

3-2 – Трикратният „мейджър“ шампион започваше постепенно да влиза все по-навътре в корта, а Григор отстъпи малко по-назад. След двойна грешка на Димитров швейцарецът поведе с 30-15 в петия гейм, но българинът пак показа, че се чувства комфортно на мрежата. Вкара и дълбок форхенд, за да обърне развоя на събитията и да продължи да бъде водач в резултата.

3-3 – Стан опитваше да бъде много агресивен, но шампионът от 2017 г. се движеше брилянтно по корта и улавяше много от трудните топки, които Вавринка отправяше. Бекхендът на Григор затрудняваше опонента, а при 15-15 Димитров показа перфектна защита и обърна темпото в своя полза, за да завърши форхенд по правата. Първият сервис на швейцареца не влизаше, но българинът сгреши ретур-бекхенд на втори начален удар. Оказа се, че топката е на линията, но топ тенисистът ни не поиска оспорване и в крайна сметка Вавринка изравни.

4-3 – Трикратният шампион от Големия шлем допусна няколко грешки в седмия гейм, тъй като Димитров отново поемаше контрол в разиграванията. Така Григор поведе за пореден път в резултата.

4-4 – В осмия гейм Вавринка поведе с 40-15, но след това намали и остана в разиграването, за да завърши невероятен форхенд уинър по правата и да стигне до дюс. Стан обаче пласира ас в точния момент и се измъкна от сложната ситуация. Българинът не се отказа и стигна до ново равенство след грешка на швейцареца, но Стан върна паритета – 4-4.

5-4 – Първият сервис на Григор беше на страхотно ниво, а той пласира и първи ас в мача. На този етап бе спечелил 16 от 17 точки, когато вкара първи начален удар, като така поведе с 40-0. Стан върна една точка след минаващ удар по диагонала, но нова акция на мрежата завърши успешно за българина и той принуди Вавринка да сервира за оставане в сета.

5-5 – Димитров поведе в следващото подаване на швейцареца, но после съперникът му излезе на мрежата два пъти и това се оказа успешно. Намери началния си удар в точния момент и отново догони шампиона от 2017 г.

6-5 – Топ тенисистът ни направи втори ас в мача в 11-ия гейм, след което пусна къса топка и тя беше успешна. Сеченият бекхенд работеше, а началният удар също бе на ниво, за да може Григор да си осигури минимум тайбрек.

 7-5 – СЕТ, ДИМИТРОВ – Трикратният шампион от Големия шлем сгреши много лесно воле на мрежата и Димитров поведе с 30-15. Отново обаче вкара перфектен сервис и изравни. Вавринка завърши и форхенд по диагонала и стигна до геймбол, но Григор свали топката ниско в краката му в следващото разиграване и се добра до дюс. Сеченият бекхенд работеше на ниво за Димитров през целия мач, а благодарение на него получи сетбол. Вавринка сгреши от форхенд и така първата част отиде на сметката на Григор.

Статистика от сет №1:

Процент вкаран първи сервис: Димитров – 70, Вавринка – 49
Процент спечелени точки на първи сервис: Димитров – 90, Вавринка – 79
Процент спечелени точки на втори сервис: Димитров – 56, Вавринка – 50
Асове: Димитров – 3, Вавринка – 3
Двойни грешки: Димитров – 3, Вавринка – 0

Grigor Dimitrov, Stan Wawrinka, Cincinnatti

НАЧАЛО НА ВТОРИ СЕТ:

1-0 – Бившият шампион в Синсинати започна с директна точка от сервис и впоследствие се справи убедително в разиграванията, за да поведе веднага след почивката.

1-1 – Димитров вдигна публиката на крака с перфектен минаващ удар от бекхенд по диагонала, с който поведе с 30-15 в първото подаване на Вавринка във втория сет. Стан завърши по диагонала от форхенд, но после сгреши от същата страна и така се изправи пред брейкбол. Топ тенисистът ни показа невероятна защита, но швейцарецът взе дългото разиграване на втори сервис, за да отрази точката за пробив. Сеченият бекхенд на Григор се движеше твърде високо над мрежата при следващата точка и Вавринка поведе след воле, а впоследствие върна паритета.

Димитров започна петия гейм с пета двойна грешка в мача, след което сгреши смач на мрежата и изостана с 15-30. Вавринка наложи контрол в разиграването при следващата точка и Григор сгреши бекхенд в мрежата, за да се изправи пред два брейкбола.

2-3 – ПРОБИВ, ВАВРИНКА -Ас измъкна бившия шампион в първата ситуация, а във втората слайсът отново проработи и точките за пробив бяха отразени. Българинът реализира шести ас в мача, но малко по-късно швейцарецът стигна до нов брейкбол след шестата двойна грешка в двубоя за топ тенисиста ни. Димитров пак се измъкна, но нова двойна грешка го изправи пред четвърта точка за пробив в този гейм. Допусна и още една, а така Стан поведе с пробив за 3-2.

2-4 – Трикратният „мейджър“ шампион намери началния си удар и затвърди пробива с гейм на нула.

3-5 – При 3-4 Григор притисна съперника и той сгреши топка в мрежата, за да може българинът да поведе с 30-0. Почти от началото на сета обаче той стоеше много зад основната линия при втори начален удар на Стан, което не се оказваше печеливша тактика. Излезе малко по-напред обаче при 30-15 и стигна до две точки за връщане на пробива. Вавринка отрази първата, след като излезе на мрежата. Стан се спаси на втори сервис и се измъкна от втория брейкбол, а след това проби защитата на съперника и остана на точка от спечелване на втория сет.

4-5 – Димитров си даде шанс ас №7, с който взе гейм на 15 и принуди швейцареца сам да вземе сета, сервирайки.

4-6 – СЕТ, ВАВРИНКА – Стан започна с директна точка от сервис, но след това сгреши от много агресивен форхенд. Началният удар на Вавринка беше под 50% в мача до този момент, но Григор не успяваше да се възползва, пропилявайки три брейкбола в частта. Така швейцарецът взе втората част – 6-4.

Статистика от сет №2:

Процент вкаран първи сервис: Димитров – 66, Вавринка – 55
Процент спечелени точки на първи сервис: Димитров – 81, Вавринка – 76
Процент спечелени точки на втори сервис: Димитров – 36, Вавринка – 71
Асове: Димитров – 4, Вавринка – 3
Двойни грешки: Димитров – 5, Вавринка – 0
Уинъри: Димитров – 6, Вавринка – 10
Непредизвикани грешки: Димитров – 12, Вавринка – 12

Stan Wawrinka, Montreal

НАЧАЛО НА ТРЕТИ СЕТ:

1-0 – Шампионът от 2017 г. сякаш се реабилитира на старта на третата част и поведе с 40-0 след добра игра от форхенд и на мрежата. Допусна обаче две поредни двойни грешки – под номер 9 и 10 в срещата. Все пак свали топката ниско в краката на Вавринка и така затвори гейма – 1-0.

1-2 – ПРОБИВ, ВАВРИНКА – Две непредизвикани грешки на топ тенисиста ни дадоха аванс от 30-0 на Вавринка в третия гейм, а нова неточност го изправи пред три поредни брейкбола. Първият му сервис не влизаше, а рискува и форхенд по правата, за да допусне пробив на нула за 1-2.

1-3 – Сервисът на Стан вече работеше на по-добро ниво, а и движението му се подобри. Вземаше контрол в разиграванията, а след ас номер осем в мача поведе с 40-0. След това пък вкара дълбок форхенд и затвърди пробива.

1-4 – ПРОБИВ, ВАВРИНКА – Трикратният „мейджър“ шампион направи фантастичен ретур-уинър в началото на петия гейм, а Димитров сгреши от форхенд за 30-30. Последва абсолютно същата неточност и по този начин Стан отново имаше брейкбол. Григор сгреши трети пореден форхенд и Вавринка остана на два гейма от победата след нов пробив.

3-5 – ПРОБИВ, ДИМИТРОВ – Швейцарецът поведе с 40-15 и стигна до два поредни мачбола, но Димитров го притисна и стигна до дюс. Стан изкара топка в аут в близост до мрежата и така опонентът му получи шанс да се върне в мача, получавайки брейкбол. Успя да го материализира и остана в срещата при 3-5.

4-5 – Играта на Григор се подобри значително и той откри нужната мотивация в този труден момент. Макар световният №23 да започна с минаващ удар по диагонала, Димитров стабилизира сервиса си и накара опонента да сгреши няколко топки, за да може да го притисне максимално до стената при 4-5.

5-5 – ПРОБИВ, ДИМИТРОВ – Добрата игра на бившия шампион разконцентрира Стан, който направи неуспешна акция на мрежата и изостана с 0-15 при втория си опит да затвори двубоя. Последва обаче добър форхенд уинър за трикратния шампион от Големия шлем. Григор продължи с невероятното си представяне и завърши много трудно стоп-воле, за да вземе психологическо предимство. Мрежата помогна на българина в следващото разиграване и така той стигна до две поредни точки за пробив.

Вавринка отрази първата с ас, но после слайсът помогна на Димитров и той върна и втория пробив, като изравни при 5-5.

5-6 – ПРОБИВ, ВАВРИНКА  Григор стана много агресивен и разнообразен от форхенд и с два поредни уинъра от тази страна българинът взе важно предимство. Топ тенисистът ни сгреши воле от бекхенд, а след това Стан го размина на мрежата, за да изравни при 30-30. Отново обаче сеченият бекхенд помогна на първата ни ракета, но изкара и форхенд с няколко сантиметра в аут, за да се стигне до дюс.

Българинът сякаш се разконцентрира и сгреши нов форхенд в аут, давайки „скрит мачбол“ на съперника. Спаси се, но после Стан вкара нов дълбок бекхенд и пак стигна до точка за пробив. В крайна сметка Вавринка реализира минаващ удар от бекхенд и пак получи шанс да сервира за мача.

6-6 – ПРОБИВ, ДИМИТРОВ – Нито един от двамата не намираше постоянство за дълго време. Трикратният шампион от Големия шлем изостана с 15-30 при 6-5, след като Григор вкара дълбок удар в половината му. Сеченият бекхенд по правата обаче донесе на Стан изравняване на резултата, но Григор стигна до още една точка за пробив в този сет. Димитров завърши невероятен форхенд по правата и стигна до тайбрек.

6-7(4) – ГЕЙМ, СЕТ, МАЧ – ВАВРИНКА – Топ тенисистът ни изостана с 0-3 в дългия гейм, а след това Стан направи още една поредна точка след грешка на съперника. Григор върна един от минипробивите след невероятна точка, в която смени посоката от форхенд и завърши воле на мрежата. Димитров реализира още една магическа точка след брилянтно воле и намали до 3-4.

Остана обаче далеч зад основната линия в следващото разиграване и швейцарецът реализира форхенд по диагонала, за да поведе с две точки разлика. Стан беше близо до това да си осигури нов мачбол, но Григор показа феноменална защита и достигна до 4-5.

Вавринка обаче стигна до два поредни мачбола при 6-4 след добра акция на мрежата. Реализира ас и завърши срещата в тайбрек.

TennisKafe.com

 

 
 
Tenniskafe.com предупреждава, че модераторите на сайта трият коментари, които съдържат обидни квалификации, нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница. Не се допускат коментари, които съдържат спам, както и такива с главни букви (думи, фрази и изречения). Не се допускат опити за реклама без знанието и разрешението на администраторите на сайта. Модераторите не коментират причините за изтриване на постове и други модераторски намеси.