Джокович ще бъде депортиран (пълна хронология)

Джокович ще бъде депортиран (пълна хронология)

Австралийското правителство взе решение – Новак Джокович ще бъде депортиран, след като не е успял да предостави убедителни доказателства, които покриват изискванията за влизане в страната. В резултат на това визата му е била анулирана.

Новината бе потвърдена от Австралийските гранични власти. Световният №1 трябва да напусне Австралия по-късно през деня.

От местната медия The Age съобщиха, че адвокатите на тенисиста са започнали процес на обжалване на решението. Докато тече обжалването Джокович ще бъде карантиниран в хотел в града.

Хронология на събитията:

  • 04.01.2022, 12:15: Новак Джокович обявява в Instagram със снимка от летището, че е получил правото да използва медицинско изключение и потегля към Австралия, за да участва на Australian Open.
  • Днес по обяд: Разбира се, че в декларацията към медицинското му изключение съществува „проблем“. Премиерът на Австралия Скот Морисън заявява, че ще бъдат направени допълнителни проверки при пристигането му и световният №1 няма да получи специално отношение, ако не предостави нужните доказателства към медицинското си изключение.
  • Около 15:30 (23:30 местно време): Джокович каца в Австралия и при проверката на паспортите е отделен от екипа си. Отведен е в стая, охранява от полицията. Излиза информация, че разполага с грешна виза, която не позволява допускането в страната с медицинско изключение.
  • Следобедните часове: Следват разпити, след които Джокович е изолиран в стая с охрана, далеч от екипа си. Сръбските медии твърдят, че повече от три часа няма достъп до телефона си.
  • 19:42: Сърджан Джокович дава интервю пред B92, в което заплашва, че заради случващото се ще има протести на улиците в Сърбия.
  • 22:50: Сръбският президент Александър Вучич обявява, че държавата е предложила подкрепата си на световния №1. Казва, че ще се бори за възтържествуването на „справедливостта и истината“.
  • 23:16: Визата на Джокович е анулирана. Отречена е информацията, че е нямал достъп до телефона си.
  • 23:58: Австралийският министър председател пише в Twitter: „Визата на господин Джокович бе анулирана. Правилата са правила, особено когато става въпрос за нашите граници. Никой не е над правилата. Силната ни гранична политика е от критично значение за това Австралия да притежава една от най-ниските смъртности от Covid в света, продължаваме да бъдем бдителни.“

Твърди се, че медицинското изключение, от което Джокович се е опитал да се възползва, се базира на преболедуван Covid през последните шест месеца. Според The Sunday Morning Herald проблемът е дошъл от това, че макар тази причина да се счита за валидна според правилата на Tennis Australia, Австралийските гранични сили не я приемат непременно за такава.

ATAGI (Австралийският технически съвет по имунизация), който взима решенията за „медицински изключения“, твърди на 14 декември, че „има доказателства, които предполагат, че предишно инфектиране намалява риска за ново инфектиране поне за 6 месеца (заради което може да бъде считано като временна причина за ваксинация за максимум 6 месеца. В същото време се казва, че въпреки това две дози ваксина „все пак се изискват, за да бъдеш считан за напълно ваксиниран“ и че преболедуване „не е противопоказание за ваксинация“.

По информация на The Sunday Morning Herald два независими един от друг медицински екипа (на австралийската тенис федерация и на здравния отдел на щата Виктория) са одобрили изключение за Джокович по този параграф, но за граничните власти изглежда това не е било достатъчно.

Източник от Австралийската тенис федерация е казал пред The Age, че правителството е спряло Джокович заради публичното недоволство от допускането му в страната с медицинско изключение.

„Не знам как ще обяснят факта, че няколко тенисиста вече влязоха в страната със същото изключение, което бе предоставено и на Джокович. Изглежда сякаш се опитват да отговорят на медиите, като допускат някои играчи, но не и световния №1.“

The Sunday Morning Herald пише още, че депортирането на Джокович няма нищо общо с вида виза. По тяхна информация той разполага със същата, която имат и останалите атлети, които ще участват на Australian Open. Причината е изцяло свързана с липсата на ваксина и адекватно медицинско изключение.

Хронология на историята отвъд последните 48 часа:

20 април, 2020 г.: Джокович се обяви против ваксинирането.

По време на разговор на живо във Facebook с Янко Типсаревич, Душан Лайович, Филип Краинович, Виктор Троицки и други сръбски атлети Новак Джокович заяви следното:

„Аз съм против ваксинирането и не бих искал да бъда принуден да си бия ваксина, за да мога да пътувам. Какво ще стане, ако я направят задължителна? Ще трябва да взема решение. Имам своите възгледи върху темата, не знам дали ще се променят в даден момент.“

21 април, 2020 г.: Още информация по темата от Джокович

Световният №1 даде още информация по темата чрез своя мениджърски екип, като отказа да каже дали е против ваксините като цяло. Сподели, че разучава различни опции за лечение, но не отписа в крайна сметка да се подложи на ваксинация.

„Не съм експерт, но искам да имам опция да избера кое е най-доброто нещо за тялото ми“, каза той пред The New York Times. „Отворен съм към всичко и ще продължа да проучвам тази тема, защото е важна и засяга всички нас“.

„Ако трябва да съм честен, малко съм объркан, както и всички останали по света. Въпреки че имаме достъп до информация и източници, се съмнявам кой е най-добрият подход“, каза Джокович.

Новак е един от най-големите привърженици на естественото лечение. „Любопитен съм относно благосъстоянието и относно това как можем да засилим нашия метаболизъм, за да бъдем във възможно най-добрата форма да се защитим от зарази като Covid-19“.

23 юни, 2020 г.: Джокович даде положителна проба за коронавирус

Водачът в ранглистата организира серия от демонстративни турнири в мини тура Adria Tour, като по време на втория се разбра, че Григор Димитров е прихванал вируса. Първата ни ракета игра както в Задар, така и в Белград седмица по-рано. В резултат на това започнаха масови тествания на контактните му лица.

Световният №1 отказа да се тества в Хърватия, но при прибирането си в Сърбия се подложи на изследване и то показа, че е заразен.

24 април, 2021 г.: Джокович: Дали ще се ваксинирам? Запазвам решението за себе си

Новак Джокович отново трябваше да отговаря на въпрос, дали ще се ваксинира срещу COVID-19. Организаторите на домашния му турнир в Белград през въпросната седмица предоставяха възможността на желаещите състезатели да се ваксинират и някои от участниците се възползваха.

„Напоследък има много възможности по отношение на ваксините. Чух от организаторите, от брат ми (Джордже Джокович, който е турнирен директор), че много играчи са се ваксинирали. Все още има голяма неяснота по отношение на това, дали ваксинацията ще е задължителна, за да участваме на АТР тура, не мисля, че ще се стигне дотам. Надявам се да не се, защото винаги съм вярвал в свободата на избора.“

„Ще запазя за себе си решението, дали ще се ваксинирам или не. Мисля, че това е лично решение и не искам да влизам в тези определения за или против ваксините, които медиите за жалост създават в днешно време. Не искам да бъда определян като някого, който е против или за ваксините. Няма да отговоря на въпроса, който ме попитахте и се надявам всички да уважат това.“

20 ноември, 2021: Крейг Тайли обяви, че неваксинираните няма да участват на Australian Open

Играчите, които не са напълно ваксинирани, няма да бъдат допуснати до участие на предстоящия Australian Open. Това обяви президентът на австралийската тенис федерация Крейг Тайли в интервю за The Today Show.

Премиерът на щата Виктория – Даниел Андрюс, на няколко пъти заяви, че неваксинираните тенисисти няма да бъдат допускани на територията на Мелбърн, отричайки твърденията на министър-председателя Скот Морисън, че те ще могат да участват в турнира след преминаването на 14-дневна карантина. Тайли коментира, че изискванията за участие в турнира са били съобщени на играчите няколко седмици по-рано и по тази причина новината не би трябвало да е изненада за тях.

„Това е посоката, която трябва да предприемем, за да осигурим безопасността на всички и тенисистите го разбират. Това не се отнася само за играчите, а също така за нашите партньори и за целия персонал на турнира. Предвид факта, че се намираме на място, където над 90% от населението е напълно ваксинирано, това е правилното решение“

28 ноември, 2021 г.: Сърджан Джокович: „Признайте руските и китайските ваксини и ще се ваксинираме

Сърджан Джокович сподели мнението на сина си, че ваксинацията трябва да е въпрос на личен избор и заяви, че Новак най-вероятно ще пропусне Australian Open.

„Срамно е как управляващите провинциите там посмяха да упрекват 9-кратния шампион на Австралия. Дали ще се появи, или не зависи от тяхната позиция,“ коментира ситуацията бащата на Ноле пред TV Prva.

„Той иска да играе, защото е атлет и с удоволствие би го направил. При това изнудване и при тези условия обаче Новак най-вероятно ще пропусне Australian Open. Аз не бих играл. Той е мой син, така че можете сами да прецените дали ще го стори.“

Джокович старши нападна и директно турнирния директор Крейг Тайли:

„Кои ваксини приемате, мистър Крейг? Руската ваксина не се приема? Според нашите критерии само китайската и руската се приемат. Либертарианският свят представлява 90% от популацията на света. За нас важат руската и китайската. Признайте ги и ще се ваксинираме, с удоволствие.“

22 декември, 2021: „Ако Джокович се появи на Australian Open, то значи той ще е или ваксиниран, или ще има медицинско изключение.

По темата с ваксинацията на Джокович турнирният директор Крейг Тайли, който призна, че няма информация за статута на световния №1.

„Ако Новак се появи на Australian Open, то значи той ще е или ваксиниран, или ще има медицинско изключение. Негов избор е да пази лично медицинското си състояние, както е при всеки един от нас с всякакво състояние, което може да имаме или нямаме. Няма да го принуждаваме или да го молим да го разкрива.“

„Новак иска да играе на Australian Open. Не говорим за детайли като това къде е. Много трудно е за тенисист през 2022 да пътува по света без да получава отделно изключение за всяка държава или да бъде ваксиниран. Зависи си от тях. Аз няма да питам Новак, не е моя работа.“

Видовете медицински изключения:

1. Ако играчът е страдал от възпалително сърдечно заболяване през последните три месеца: миокардит, перикардит, ревматична треска, остра ревматична болест на сърцето или остра сърдечна недостатъчност.

2. Ако играчът се е намирал в състояние, налагащо сериозна операция. В този случай трябва да бъде предоставен доклад от лекуващия лекар, както и болничен лист.

3. Ако играчът е дал положителна проба за Covid-19 след 1 август 2021 г. При заболяване ваксинационният процес би могъл да се забави с до 6 месеца.

4. Ако играчът е получил усложнения след ваксиниране с предходна доза в случай, че за тях не е имало друго основание, както и че друга от одобрените ваксини не е била налична.

5. Ако играчът би могъл да бъде опасен за себе си и околните в хода на ваксинационния процес. Визират се случаите, в които ваксинираният страда от хронични психични отклонения.

29 декември, 2021: Джокович официално се оттегли от ATP Cup

Информацията за евентуалното оттегляне на Джокера от надпреварата се появи за пръв път на 25 декември. Тогава сръбските журналисти Саша Озмо и Йелена Медич съобщиха, че той почти сигурно ще пропусне ATP Cup, позовавайки се на източник от близкото обкръжение на световния №1. На 28 декември Tennis Australia отрече тази информация, но в крайна сметка стана ясно, че сърбинът е решил да не участва в отборния турнир.

30 декември, 2021: Лайович сподели, че Джокович е казал, че не е сигурен за Australian Open

Втората ракета на отбора на Сърбия за ATP Cup разкри, че Ноле може да пропусне първия турнир от Големия шлем за годината.

„Не знам каква е официалната причина за решението на Новак. Може би от ATP ще ви кажат. Джокович ни каза единствено, че няма да играе на ATP Cup и ще се опита да стигне до Australian Open. Точните му думи бяха „Момчета, няма да дойда на ATP Cup, а за Australian Open – ще видим“. Не каза дали ще играе в Австралия или не, а само, че очаква някакво решение“ – разкри Лайович.

2 януари, 2022: Крейг Тайли обяви, че все още има шанс Джокович да играе в Австралия

Тогава президентът на австралийската тенис федерация – Крейг Тайли, заяви, че развръзката около евентуалното участие на световния №1 на Australian Open тепърва предстои.

„Относно ситуацията с Новак Джокович, мисля, че ще придобием много по-ясна представа през следващите няколко дни. След това за него ще бъда твърде късно да пътува до тук и да участва в турнира. Все още има шанс Джокович да играе на Откритото първенство на Австралия, но часовникът тиктата и през следващите няколко дни би трябвало да научим окончателния отговор на този въпрос,“ каза той пред Channel Nine.


В партньорство с Булевард България
Tenniskafe.com предупреждава, че модераторите на сайта трият коментари, които съдържат обидни квалификации, нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница. Не се допускат коментари, които съдържат спам, както и такива с главни букви (думи, фрази и изречения). Не се допускат опити за реклама без знанието и разрешението на администраторите на сайта. Модераторите не коментират причините за изтриване на постове и други модераторски намеси.
Copyright © 2020 TennisKafe.com, Тенискафе ООД, Стара Планина 3, Управител: Асен Григоров. Всички права запазени.
Created by WPH