Григор Димитров пропусна общо шест сетбола и загуби от Вавринка на Ролан Гарос

Григор Димитров пропусна общо шест сетбола и загуби от Вавринка на Ролан Гарос

Roland Garros, трети кръг
Стан Вавринка – Григор Димитров 7-6(5) 7-6(4) 7-6(8)

Григор Димитров и Стан Вавринка изиграха невероятен сблъсък в третия кръг на Ролан Гарос, а в крайна сметка като победител от Корт №1 си тръгна швейцарецът. Шампионът от 2015 г. надигра първата ни ракета със 7-6(5) 7-6(4) 7-6(8) и го лиши от възможността за пръв път в своята кариера да играе във втората седмица в Париж.

Димитров не се възползва от общо шест сетбола – при 5-4 в първата част и в тайбрека на третия сет, когато водеше с 6-2.

Срещата бе спряна след малко повече от два часа в петък при 7-6(5) 7-6(4) в полза на Вавринка, заради късния час във френската столица. В събота двамата отново излязоха на корта и Стан реализира обрат в дългия гейм на третия сет, за да спечели двубоя.

До този мач Григор и Вавринка имаха общо осем двубоя помежду си и си деляха по четири победи. В последните им два мача швейцарецът се наложи – с 3-1 сета на Уимбълдън 2018 и с 3-0 сета на US Open 2018. Последният успех на топ тенисиста ни остава от Мастърса в Синсинати през 2016 г., а в предходните им три срещи преди въпросната също Димитров бе победител: Мадрид 2015, Монте Карло 2015, Куинс 2014. В сблъсъците на клей българинът водеше с 2-1 победи.

В следващата фаза от надпреварата Вавринка ще се изправи срещу Стефанос Циципас.

Григор получи правото да сервира първи и започна убедително с форхенд уинър по правата. Последва неуспешен опит за къса топка, но българинът впечатли със солиден първи сервис и отново поведе. Две поредни грешки на топ тенисиста ни обаче го изправиха пред ранен брейкбол. Не вкара първия си сервис, след което сгреши от бекхенд при разиграването и сдаде първото си подаване.

Шампионът от 2015 г. реализира два форхенда по правата и ас, за да затвърди брейка с гейм на 15 – 2-0.

Швейцарецът изглеждаше устойчив от основната линия и започна третия гейм с форхенд уинър по диагонала. Макар Димитров да отговори веднага с красив печеливш удар, допусна и двойна грешка. В следващото разиграване Вавринка притисна опонента и завърши от бекхенд, като така поведе с 40-15. Григор се справи добре и спаси първия брейкбол с мощен форхенд, а веднага след това реализира успешна къса топка. Оттам нататък българинът не даде шансове на съперника и взе първия си гейм в мача.

Димитров започна постепенно да намира ритъма си и вкара няколко дълбоки удара от форхенд, които затрудниха Стан. Вавринка намали успеваемостта си на първи начален удар и топ тенисистът ни се възползва от няколко ситуации, за да спечели разигравания на втори сервис на опонента. При 30-30 пък Стан изкара форхенд в аут и така даде на Григор първи шанс за пробив в мача. Отново не вкара първи начален удар в игра и впоследствие допусна грешка, за да може пробивът да бъде върнат – 3-3.

Световният №46 пое контрол в разиграванията в седмия гейм благодарение на добрия си сервис и предизвика Вавринка да сгреши на три пъти. Българинът поведе с 40-0 и позволи на Стан да спечели две поредни точки, а след това сгреши форхенд от основната линия и се стигна до дюс. Шампионът от 2015 г. получи удобна топка за атака, но я прати в аут, а Григор не се възползва и допусна двойна грешка. Вавринка завърши форхенд по диагонала и се добра до нови две точки за пробив. Григор обаче ги спаси и с феноменален прехвърлящ удар поведе с 4-3.

Димитров перфектно поддържаше темпото в собствените си подавания. Успя да пласира нови два добри сервиса, след които въобще не се стигна до разиграване и поведе с 40-15. Вавринка впечатли с форхенд уинър, но нямаше аргументи за нещо повече.

Grigor Dimitrov 2

Две поредни топки в аут на 28-ия в света в десетия гейм дадоха преднина на българина – 30-0. След няколко разигравания Вавринка сгреши в опита си за къса топка и така Григор стигна до сетбол. Швейцарецът неутрализира предимството на опонента със солиден начален удар, а след това върна паритета при 5-5.

Първата ни ракета водеше с 30-0 и 40-30, но направи общо три грешки в гейма и швейцарецът стигна до дюс. Стан се защити прекрасно след мощен форхенд на опонента, но Григор завърши на мрежата за 6-5.

Дойде момент, в който първият начален удар на бившия шампион не попадаше в очертанията и Димитров се възползва. Впечатли с бекхенд уинър по правата и стигна до 30-30, а Стан поведе с поредно добро изпълнение от дъното на корта. Последва още едно разиграване на втори сервис и така сетът влезе в тайбрек.

Първата ни ракета осъществи мини пробив в дългия гейм за 2-1, след като рязко смени темпото с дълбок форхенд. Вавринка пък сгреши опит за подобен удар, но след това върна мини брейка след неточно изпълнение на опонента. Двамата смениха полетата при 3-3.

Следващата точка дойде от ракетата на българина – швейцарецът нямаше отговор на техничната му къса топка. Стан отново изравни, а след това няколко форхенда на Григор паднаха на линията, за да може първата ни ракета да завърши на мрежата и да ознаменува акцията си с преднина 5-4. Вавринка спечели следващите две разигравания и стигна до сетбол при 6-5, а Григор сгреши бекхенд в мрежата и изостана в сетовете – 6-7(5).

Статистика от сет №1:
Първи сервис: Григор Димитров – 74%, Стан Вавринка – 48%; Спечелени точки на първи сервис: Григор Димитров – 64%, Стан Вавринка – 76%; Спечелени точки на втори сервис: Григор Димитров – 43%, Стан Вавринка – 52%; Уинъри: Григор Димитров – 12, Стан Вавринка – 17; Непредизвикани грешки: Григор Димитров – 11, Стан Вавринка – 17.

wawrinka1

Вавринка откри сметката си във втората част с гейм на 30. Надстрелването от основната линия продължи и в подаването на Димитров. Там българинът сгреши и изостана с 15-30, след което опитът му за къса топка не бе добър и той се изправи пред два поредни брейкбола. Отрази ги, след като принуди съперника да насочи три топки в аут, а след това спечели подаването си.

В петия гейм шампионът от 2015 г. вече имаше на сметката си четири аса и общо осем уинъра и изглеждаше уверен. Димитров стигна до 30-30 след добра игра на мрежата, но не успя да застраши сервис гейма  на съперника.

Григор също продължаваше да е убедителен в подаванията си и изравни за 3-3 с гейм на 15. Димитров осъществи две акции към мрежата в следващия си сервис гейм, от които едната бе успешна, а мощният сервис му помогна да поведе с 30-15. Въпреки това Стан се защитаваше добре и смени темпото с уинър от движение. Последва ас на световния №46 – негов първи в сета, а впоследствие топ тенисистът ни отново изравни геймовете – 4-4.

Българинът отново затрудни съперника с дълбоките си удари и поведе с 30-15 в деветия гейм, но Вавринка обърна развоя на събитията и отново се озова в ролята на водач.

При 5-5 Вавринка допусна необичаен спад в нивото на сервиране в този втори сет. Той допусна две поредни двойни грешки и изостана с 15-30. Проведе акция на мрежата и изравни, а след това самата мрежа му помогна да спечели още едно разиграване. Реализира и форхенд по правата, за да поведе отново.

Григор пак показа майсторство на мрежата и завърши воле, а после поведе с 30-0 след грешка от бекхенд на съперника. Остана концентриран и доведе мача до втори пореден тайбрек.

Дългият гейм не започна добре за топ тенисиста ни – бившият шампион в Париж го притисна от бекхенд и го накара да сгреши, за да изостане с мини пробив. Димитров обаче се защити добре в следващото разиграване и намали на 1-2. Григор сгреши от бекхенд, а Стан реализира ас и поведе с 4-1.

Българинът се защити добре в последвалото разиграване, но швейцарецът увеличи аванса си на 5-2. Стигна до три поредни сетбола след ас по правата, а след това се възползва от втората си възможност – 7-6(4).

Именно след края на втория сет съдията на стола разпореди двамата тенисисти да се отправят към тунела и да продължат срещата в събота.

Статистика от сет №2:
Първи сервис: Григор Димитров – 62%, Стан Вавринка – 64%; Спечелени точки на първи сервис: Григор Димитров – 73%, Стан Вавринка – 84%; Спечелени точки на втори сервис: Григор Димитров – 56%, Стан Вавринка – 50%; Уинъри: Григор Димитров – 8, Стан Вавринка – 20; Непредизвикани грешки: Григор Димитров – 8, Стан Вавринка – 19.

Grigor Dimitrov

Димитров спечели първото си подаване в третата част, като го направи с гейм на нула. Стан насочи три сервиса на бекхенда на Григор и това му донесе успех в първия му сервис гейм.

Българинът насочи няколко добри сервиса към полето на опонента, но Вавринка отвърна с форхенд уинър по диагонала и изравни за 30-30. След това се защити добре и получи удобна топка за атака, с която стигна до точка за пробив. Шампионът от 2015 г. сгреши от бекхенд в следващото разиграване, но Димитров сгреши опит за къса топка и отново се изправи пред брейкбол. Григор обаче направи две успешни акции на мрежата, а впоследствие спечели дългия гейм и поведе с 2-1.

Григор постепенно започна да намира постоянство, като в същото време успяваше да затрудни швейцареца от посрещане. Бившият шампион постоянно търсеше бекхенда на българина, а при 15-15 се защити по страхотен начин и Димитров сгреши воле на мрежата. Последва мощен форхенд на швейцареца по правата, който принуди съперника да сгреши и 46-ият в света се изправи пред два поредни брейкбола. Спаси първия след грешка на Вавринка, а после диктуваше темпото в дълго разиграване и заличи аванса на опонента. Топ тенисистът ни изтласкваше съперника далеч зад основната линия, което му даде шанс за успешна къса топка, след което Григор поведе с 4-3.

Процентът на вкаран първи сервис от страна на Вавринка отново падна под 50%. Това помогна на Димитров да е по-активен от ретур на втори начален удар и българинът поведе с 30-15. Стан продължаваше да търси бекхенда на съперника, а след първи ас в третия сет обърна развоя на гейма и изравни.

Първата ни ракета отново се насочи към мрежата, където се чувстваше комфортно. Спечели разиграване с трудно изпълнено воле за 30-0. Последва бърза размяна на удари между двамата на мрежата, а в крайна сметка Григор сгреши от бекхенд и Стан изравни. Димитров се изправи пред пети брейкбол в този сет, след като сгреши воле в аут. 46-ият в света отново показа невероятна концентрация и се измъкна, но после сгреши форхенд по диагонала и Вавринка проби за 5-4.

Сервирайки за победата, швейцарецът сгреши удобна топка за атака от форхенд и така Димитров поведе с 30-15. Изравни след топка в аут на българина, а нервите оказаха своето влияние и бившият шампион даде шанс на Григор да върне пробива – 30-40. Стан успя за момент да преодолее спада в играта си, завършвайки форхенд по диагонала, с което отрази брейкбола. Димитров обаче стигна до нов шанс след перфектни действия на мрежата, а след това се спаси и изравни геймовете – 5-5.

Вавринка пак посрещаше сервиса на Григор далеч зад крайната линия. Димитров показа разнообразие в играта с нова къса топка, а после реализира и ас по правата. Последва втора поредна директна точка – след начален удар по диагонала, а после взе гейм на нула и поведе с 6-5.

28-ият в света спечели гейм на и това доведе до трети пореден тайбрек.

Григор поведе с добър сервис по правата. Последва грешка на Вавринка и първият мини пробив бе в полза на топ тенисиста ни – 2-1. Българинът диктуваше темпото в дългите разигравания и по този начин увеличи аванса си до 4-1. Григор направи втори мини брейк и бе само на две точки от успех в дългия гейм при 5-1.

Димитров стигна до четири поредни сетбола, а Вавринка отрази първите два от тях с добри комбинации. Последва грешка от бекхенд на българина и резултатът бе намален до 5-6. На разиграване на втори сервис 46-ият в света накара Вавринка да се защитава, но той успя да се справи по невероятен начин и изравни до 6-6.

Григор преодоля мини кризата и стигна до нов сетбол след перфектна акция към мрежата. Стан също остана концентриран и реализира форхенд по правата, след което се добра до мачбол при 8-7. Димитров имаше отговор – тръгна към мрежата и завърши от форхенд, за да остане в мача. Последва мини брейк за швейцареца и той отново получи шанс за победа при 9-8, след като реализира перфектен минаващ удар по правата. Този път Григор не се справи и Вавринка спечели тайбрека с 10-8 и си тръгна като победител от двубоя.

TennisKafe.com


В партньорство с Булевард България
Tenniskafe.com предупреждава, че модераторите на сайта трият коментари, които съдържат обидни квалификации, нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница. Не се допускат коментари, които съдържат спам, както и такива с главни букви (думи, фрази и изречения). Не се допускат опити за реклама без знанието и разрешението на администраторите на сайта. Модераторите не коментират причините за изтриване на постове и други модераторски намеси.
Copyright © 2020 TennisKafe.com, Тенискафе ООД, Стара Планина 3, Управител: Асен Григоров. Всички права запазени.
Created by WPH