На живо: Григор Димитров – Алекс де Минор 7-5 6-3 6-4

 от  

Григор Димитров се е прицелил в 1/4-финалите на US Open, а негов следващ съперник е Алекс де Минор. Мачът между двамата на Grandstand вече започна.

В предходния рунд Димитров изигра много приличен мач срещу „щастливия губещ“ Камил Майхжак и за пръв път от 2016 г. е  на осминафинал на US Open, изравнявайки най-доброто си постижение на турнира.

Водещият ни тенисист можеше да играе срещу седмият поставен на US Open Кей Нишикори, но японецът допусна загуба от Алекс де Минор и отпадна от турнира. Така българинът ще се изправи срещу австралиеца, като мачът ще е първи помежду им.

Победителят от дуела продължава срещу Роджър Федерер или Давид Гофен на 1/4-финал.

Коментари на живо:

1-0 – Григор започна с директна точка от сервис, а след това реализира такава от втори начален удар. Димитров проведе и първа акция на мрежата, след която обаче не успя да завърши бекхенд-воле. Австралиецът изравни при 30-30, но не успя да размине съперника, който отново тръгна към мрежата, а впоследствие Григор завърши от смач, за да открие сметката си в мача.

1-1 – Бившият №3 впечатли с минаващ удар по правата от бекхенд страната в първото си заставане в позиция посрещане, а малко по-късно стигна до дюс след двойна грешка на 38-ия в света. Австралиецът имаше геймбол, но пък Григор се задържа в гейма, след като вкара в действие дълбок бекхенд. Все пак Де Минор спечели подаването си и изравни.

2-1 – Григор завърши от форхенд, за да вземе комфортен аванс в следващото си подаване, но след това сгреши на два пъти от тази страна и така австралиецът стигна до 40-40. Де Минор показа добрата си защита, гонейки всяка топка по корта, и в крайна сметка имаше брейкбол. Димитров обаче реализира ас в точния момент, за да го неутрализира. 78-ият в света размина опонента на мрежата и скоро се оттегли за почивка с аванс 2-1.

3-2 – Топ тенисистът ни постепенно започваше да се утвърждава като играча, който има контрол в разиграванията. След няколко добри комбинации Григор продължи да поддържа аванса си – 3-2.

4-3 – Де Минор изравни в шестия гейм, като продължи да печели над 90% от точките си на първи начален удар, а след това стигна до 30-0 от посрещане, след като съперникът му допусна две поредни непредизвикани грешки. Първият сервис отново спаси Григор и той изравни след комбинация от начален удар по правата и форхенд уинър по диагонала. В крайна сметка българинът взе подаването си и поведе с 4-3.

5-4 – Защитните действия на 38-ия в света ставаха все по-добри и при 4-4 той отново затрудни Димитров от посрещане. Българинът не успя да го размине на мрежата, но след това самият австралиец сгреши и Григор остана на гейм от спечелване на първата част.

5-5 Де Минор беше изключително ефективен на първи сервис в целия сет и печелеше почти всички разигравания в тези случаи. Димитров пък допусна някои неточности, които изравниха резултата при 5-5.

6-5 – Първата точка в 11-ия гейм заслужи бурните овации на публиката – българинът прехвърли съперника от почти невъзможна позиция, а след това през цялото време беше догонващ в разиграването, но направи много техничен „дропшот“ и това му вдъхна голяма доза увереност. Така Григор спечели подаването си на нула и си осигури минимум тайбрек.

7-5 – СЕТ, ДИМИТРОВ – От второто подаване на австралиеца в мача насам българинът не успяваше да спечели повече от точка. Тази тенденция се промени и Димитров отново вдигна публиката на крака с невероятно изпълнение. Той повика Де Минор на мрежата, австралиецът направи къса топка, а Григор я достигна и го размина, за да стигне до 30-30. Впоследствие 38-ият в света сгреши от форхенд и топ тенисистът ни стигна до сетбол. Реализира го и поведе със 7-5.

Статистика от сет №1:

Григор Димитров – процент вкаран първи сервис: 63%, спечелени точки на първи сервис: 77%, спечелени точки на втори сервис: 53%, асове: 2, двойни грешки: 0, уинъри: 14, непредизвикани грешки: 16.

Алекс де Минор – процент вкаран първи сервис: 65%, спечелени точки на първи сервис: 82%, спечелени точки на втори сервис: 50%, асове: 0, двойни грешки: 1, уинъри: 6, непредизвикани грешки: 15.

Grigor Dimitrov

Начало на втори сет:

1-0 – Бившият №3 започна втория сет с двойна грешка, която бе негова първа в двубоя. Двамата поиграха с нервите си с дълго разиграване, което Де Минор спечели и поведе с 30-15, но ас на Димитров изравни резултата. Австралиецът вдигна нивото си и стоеше много добре на основната линия, но Григор спечели поредното дълго разиграване и скоро поведе с 1-0.

2-1 – Световният №78 караше съперника да се защитава в почти всяка ситуация, когато австралиецът посрещаше. Форхендът на Димитров продължаваше да работи и той го използваше като основно оръжие. С него направи и къса топка, след която завърши от воле и поведе с 2-1.

3-1 – ПРОБИВ, ДИМИТРОВ – Григор все по-често търсеше бекхенда на 38-ия в света, който не е особено добър. Австралиецът обаче реализира уинър по правата от тази страна в четвъртия гейм, за да поведе. Впоследствие обаче дойде ред на две грешки от ракетата на Де Минор. Той сгреши и воле на мрежата, тъй като българинът свали топката ниско, като по този начин Григор стигна до брейкбол. Де Минор сгреши от форхенд и топ тенисистът ни проби за 3-1.

4-1 – Бившият №3 напълно контролираше темпото от основната линия с разнообразна игра – форхенди по диагонала, сечени бекхенди, къси топки. Вкара и техничен подсечен сервис, за да може да затвърди брейка с гейм на нула.

4-2 – В шестия гейм инерцията на Димитров му помогна да навакса пасив от 15-40 след перфектна акция на мрежата. Блок-ретурите на българина от бекхенд вършеха работа в повечето случаи и един от тях попречи на Де Минор да затвори подаването си. Той обаче го стори малко по-късно и намали резултата.

5-2 – При 4-2 Григор не успя да завърши на мрежата, а след това един от бекхендите му се оказа твърде плитък, което позволи на австралиеца да атакува и да завърши по правата за 30-0. Световният №38 намираше добри ъгли от форхенд страната, но Димитров успяваше да го притиска максимално и го накара да сгреши два поредни пъти този удар. Перфектна комбинация сервис по правата – форхенд по диагонала даде геймбол на българина. Бившият №3 се движеше прекрасно и размина Де Минор от бекхенд, за да остане само на гейм от спечелване и на втората част.

6-3 – СЕТ, ДИМИТРОВ – Григор сервира за сета и започна с директна точка от сервис, а след това завърши от форхенд. Впоследствие Димитров затвори частта с 6-3 безпроблемно.

Статистика от сет №2:

Григор Димитров – процент вкаран първи сервис: 65%, спечелени точки на първи сервис: 82%, спечелени точки на втори сервис: 67%, асове: 2, двойни грешки: 1, уинъри: 10, непредизвикани грешки: 7.

Алекс де Минор – процент вкаран първи сервис: 56%, спечелени точки на първи сервис: 67%, спечелени точки на втори сервис: 50%, асове: 1, двойни грешки: 1, уинъри: 5, непредизвикани грешки: 13.

Grigor Dimitrov

Начало на трети сет:

0-1 – За пръв път в мача Де Минор се оказа във водеща позиция в началото на третата част, когато започна уверено с гейм на нула.

1-1 – Постепенно той доби увереност и излезе на мрежата в първото разиграване на сервис на Димитров, за да удължи серията си на пет поредни спечелени точки. Началният удар на бившия №3 обаче работеше безотказно до момента в двубоя, а от форхенд българинът продължаваше да натиска спусъка. След поредната си грешка Де Минор изкрещя в знак на разочарование, а Григор откри сметката си в сета.

1-2 – Австралиецът водеше комфортно с 40-0 в третия гейм, но Димитров използва сечения бекхенд, за да накара съперника да сгреши няколко пъти. Така непримиримият българин изравни резултата в точките, но Де Минор реализира ас и се измъкна.

2-3 – Григор се задържа в петия гейм и отново принуди Де Минор да допусне няколко грешки, за да поведе с 40-30 и да си осигури важен брейкбол. Димитров загуби разиграване на втори сервис на австралиеца, след което сгреши сечен бекхенд, с който опита да смени темпото. Накрая 38-ият в света се измъкна и поведе с 3-2.

4-3 – ПРОБИВ, ДИМИТРОВ – Грешка на Де Минор от форхенд даде преднина на Григор от 30-0 при посрещане в седмия гейм. Австралиецът намери рецептата със сервис по правата, но не съхрани постоянството си. Сеченият бекхенд на Димитров беше изключителен проблем за австралиеца през целия двубой и той даде две поредни точки за пробив на съперника. При първия си шанс бившият №3 рискува прекалено много от ретур на втори начален удар, а акция на мрежата за 38-ия в света изравни резултата в точките. В крайна сметка Димитров проби и си осигури важен аванс – 4-3.

5-3 – Григор изпита известни затруднения да затвърди пробива, но успя да го стори след форхенд уинър по диагонала и остана само на гейм от най-доброто си класиране в Ню Йорк.

6-4 – ГЕЙМ, СЕТ, МАЧ – ДИМИТРОВ – Димитров запази хладнокръвие и затвори мача с 6-4 в третия сет, за да се класира за четвъртфиналите, където го чака Роджър Федерер.

TennisKafe.com

 

 
 
Tenniskafe.com предупреждава, че модераторите на сайта трият коментари, които съдържат обидни квалификации, нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница. Не се допускат коментари, които съдържат спам, както и такива с главни букви (думи, фрази и изречения). Не се допускат опити за реклама без знанието и разрешението на администраторите на сайта. Модераторите не коментират причините за изтриване на постове и други модераторски намеси.