„Нуждаем се от модел в стил NBA или NFL – иначе вниманието на публиката ще намалее“, сподели бившият наставник на Григор Димитров, цитиран от Tennis World. Той не даде подробности какви са точно идеите, които тенисът трябва да взаимства от организацията на американския баскетбол или футбол.

„Това е важна идея, важна промяна, независимо от пандемията. Тя е нужна за спорт, изправен пред опасност, който вече не успява да привлича новите поколения“, каза Муратоглу. „Не само аз мисля така, но например и Алексей Попирин – съосновател на новия турнир, който ще проведем във Франция“.

Mouratoglou

Наставникът организира надпреварата Ultimate Tennis Showdown (UTS), която ще започне на 16-17 май и всеки уикенд в продължение на пет седмици ще се провеждат 10 двубоя, което прави общо 50 мача през май и юни. Ще участват Давид Гофен, Фабио Фонини, Дъстин Браун, Беноа Пер, Лука Пуй и Алексей Попирин. Пълният списък ще бъде обявен съвсем скоро.

Феновете ще могат да слушат разговорите между играчите и треньорите, а правилата няма да бъдат толкова затегнати, за да може тенисистите да изразяват свободно своите емоции, казват организаторите.

„Ultimate Tennis Showdown е създадено просто като алтернатива на това, което вече съществува“, каза треньорът на Серина Уилямс. „То е платформа, създадена да покаже невероятния талант, атлетизъм и различните характери на различни личности. Предлага нов, иновативен подход. Мишената е младата тенис публика“.

Муратоглу съобщи, че UTS е дългосрочен проект с формат, подобен на този в ATP Next Gen Finals. Двубоите ще бъдат по-кратки – всеки сет се играе до 4 гейма, а при 3-3 има тайбрек.

„Сега просто са необходими промени. АТР, WTA и турнирите от Големия шлем са доста консервативни и не приемат нищо ново. Много дългите мачове не позволяват да се задържи вниманието на зрителите“, каза бившият наставник на Григор Димитров.

mouratoglou-52

Наскоро се заговори за обединение между ATP и WTA, което би било „радикална промяна“, както я описва Муратоглу. Идеята загатна Роджър Федерер и по всичко изглежда, че тя не опира до това дали ще се случи, а кога ще стане факт. Носителят на 20 титли от Големия шлем явно сподели новината малко по-рано, отколкото трябваше да го направи.

„Само аз ли си мисля, че сега е моментът, мъжкият и женският тенис да се обединят и да се превърнат в едно цяло?“, написа в Twitter Федерер. „Не говоря за самата игра на корта, а за двете управителни тела (ATP и WTA) на тенис туровете“.

Веднага Васек Поспишил, Рафаел Надал, Петра Квитова, Белинда Бенчич, Серина Уилямс и Симона Халеп споделиха публикацията на швейцареца и го подкрепиха.