„Американците рядко правят двойни грешки“

 от Asen Grigorov 

За първи път чух това уникално умозаключение вчера по време на мача на Григор с Тейлър Фриц.

Не съм сигурен, че горното е национална черта на американците, но по аналогия ще направя друго подобно:

Българските тенис коментатори по време на мач говорят, докато им свърши въздухът. 

По време на разиграване, на мач пойнт, точка за пробив, когато съдията слиза да види отпечатък от топка, когато на екрана играч се опитва да се концентрира за сервис или за следващото важно разиграване.

Раздават се без остатък. Пускат водопад от думи в който се дави целия мач,  Слушаме до посиняване напълно несвързани със ситуацията съждения, статистики, безмислени аналогии и т.н.

Нашият любим спорт е уникален. В него тишината е важна част от играта. Тенисът не свършва с тичането по корта и налагането на топка с ракета. В тениса има драматургия, която се крие в мълчанието. В това да чуваш звука на кордите, съскането на обувките върху клея, думите, с които играчите се мотивират за да се държат в мача.За да са част от елита, тенисистите трябва да поддържат висока концентрация за дълги периоди от време, да преодоляват психологически себе си и противника.

Затова, за да преживееш мача като зрител, за да го  усетиш и осъзнаеш, трябва да имаш възможност да „чуваш“ тишината и да разбираш мълчанието.

Нещо като обръщение към коментаторите:

Гледам тенис с коментар на няколко езика, и ви уверявам, че по брой думи водите френските, британските, американските, италианските си колеги с много. И не е нужен hawk eye за да се разбере това. При нас коментарът по време на тенис мач е надговаряне, оживен диалог между двама души, по време на който мачът е просто блед фон.

Към края на втория сет  вчера, когато Григор се бореше да се измъкне, да обърне някак си мача,  коментаторите решиха да споделят следното „нека сега да ви кажем защо клеят всъщност е по-бавна настилка“  – и се започнаха безкрайни обяснения и споделяне на лични впечатления, докато онези на корта си вадеха душите в борбата.

Моята лична молба към вас, е  следната – ако ви се струва унизително да се учите от колегите си от медии и страни с далеч по-дълга традиция в този спорт, поне следвайте кодът на поведение за публиката – тя мълчи по време на разиграванията, и изразява емоциите си между точките.

На края искам да напомня и простата истина, че колкото повече говориш, толкова по-голям става шансът да кажеш нещо неподходящо.

*Мнението ми е лично, нямам претенцията да говоря от името на никого.

Пиша го, не за да засягам някого, а защото смятам, че зрителите и журналистите сме заедно в това велико приключение. С този текст искам да започна дискусия, а ако тя доведе до промяна, ще съм благодарен.

Асен Григоров, TennisKafe.com

 

 
 
Tenniskafe.com предупреждава, че модераторите на сайта трият коментари, които съдържат обидни квалификации, нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница. Не се допускат коментари, които съдържат спам, както и такива с главни букви (думи, фрази и изречения). Не се допускат опити за реклама без знанието и разрешението на администраторите на сайта.