TennisTension: Приложението на Ивайло Величков, което мери кордажа ви безпогрешно

Преди всеки свой митичен двубой на Уимбълдън Бьорн Борг е прекарвал безсънни нощи, за да намери перфектното състояние на кордажа на своите ракети. 11-кратният шампион от Шлема, известен със своя перфекционизъм, нареждал всичките си ракети по пода на хотелската стая и бавно стъпвал върху тях, за да усети колко здраво натегнати са нишките. Благодарение на приложението за телефон „TennisTension“, измислено от българин, същата тази проверка вече може да става само с почукване с върха на пръстите по кордата и смартфон.

Ивайло Величков печели на 18 години бронзов медал на Международна олимпиада по физика, а днес – почти 30 години по-късно, е лицензиран треньор по тенис. Завършва магистратура в любимата си научна област, а след това се отдава на другата си голяма любов и вече около осем години работи с десетки млади таланти в ТК „Диана“, включително и с двукратния държавен шампион на закрито Александър Донски.

И така, комбинирайки огромните познания в науката и в спорта, Ивайло създаваTennisTension: Tennis Racquet’s String Tension“ –  онлайн приложение за незабавна проверка на напрежението на тенис ракетите чрез звук.  

20190504_141329 (1)

Онлайн приложението добива популярност сред водещи играчи в Тура на ATP, които изпробват функцията му по време на Sofia Open 2019. Тогава треньорът показва новия продукт на топ тенисистите, дошли в София, а отзивите за точността в измерването са повече от добри.

Ивайло Величков е доказателство за теорията, че когато влагаш всичко от себе си в това, което обичаш, резултатът никога не разочарова.

„Основната ми идея бе да направя нещо интересно и много полезно“, казва треньорът, който се занимава с разработване на приложението вече повече от година.

Разбира се, подобно амбициозно начинание изисква няколко мозъка наведнъж. Величков работи с програмиста Иван Доков, който разработва приложението за Android.

„Професионалистите страшно много ги интересува как точно са наплетени ракетите. За тях е повече от важно на колко килограма са наплетени, тъй като трябва да покрият различни условия на игра. От изключително значение е да разбереш как плетачът е направил ракетата точно преди мач – дали е мека, или твърда, защото това влияе много на играта“.

IMG_20190505_090330_689

„TennisTension“ струва 8 лева, като има една демо проба. Действа и във формат за Android, и за iOS. Чрез сложни изчисления измерва средното напрежение между напречните и надлъжните корди на ракетата, а резултатът представлява число, което показва на колко килограма е наплетена ракетата. То се появява на екрана ви мигновено, след като микрофонът на мобилното устройство улови звука от кордажа. Този звук се получава, след като ударите по кордите с друга ракета например.

В менюто на „TennisTension“ е нужно да се въведат основните данни на ракетата – големина на главата в инчове и начина на наплитане (например 16х19 – 16 надлъжни корди и 19 напречни. Избира се типът наплитане, а също така се въвежда типът на материала, от който е направен кордажа – полиестер, синтетичен или естествен (natural gut).

Ако наплитането е хибридно – т.е. напречните корди са от различен тип материал в сравнение с надлъжните, съществува опция за тяхното добавяне. По-напредналите потребители на онлайн приложението могат да открият и допълнителни опции за калибриране и настройка.

IMG_20190505_090132_617

„За точното измерване е важно да се премахне антивибраторът, ако има такъв“, казва Иво Величков. „Звънтящата корда трябва да е близо до микрофона на мобилното устройство, за да може той да улови най-добре звука“.

След като всички параметри са въведени и звукът е създаден, в сила влизат изчисленията.

Резултатът не ни подведе в нито един от десетките опити, които с Ивайло направихме с различни ракети.

„Интересното е, че всичко това е полезно и за любителите. Ако играеш с приятели за удоволствие и искаш да подобриш играта си, приложението е от голяма полза, за да разбереш начина на получаване на даден удар“, казва Величков.

Именно широката употреба прави „TennisTension“ желан съветник на корта. Онлайн продуктът може да бъде използван от начинаещи тенисисти, средно напреднали любители или професионални състезатели.

Дори някои от най-скептично настроените плетачи на ракети вече не се съмняват в точността на метода, а все повече напреднали любители и професионалисти остават доволни от проверката, защото знаят колко сила и какъв контрол имат в ръката си, докато играят. Треньорът се надява, че с изобретението ще достигне голям брой тенисисти по света, независимо на какво ниво се състезават.

Velichkov

Без значение дали сте „мейджър“ шампион, начинаещ тенисист или средно напреднал любител, играещ с приятели на корта в неделя следобед, със сигурност търсите шансове да подобрите представянето си. Начинът на наплитане на ракетата ви дава основни знания за стила, който може да използвате, и за ударите, които сте способни да отправите. По-стегнатият кордаж и по-гъстата плетка предоставят по-голям контрол върху топката, докато по-отпуснатите нишки придават мощност на удара.

Несъобразяването с типа на кордата и начина на наплитане е до голяма степен опасно, тъй като води до контузии.

„Обикновено травмите се получават, когато кордажът е по-твърдо наплетен, отколкото е нужно“, твърди Иво Величков. „Така, за да направиш силен удар, се стягаш повече, полагаш повече усилия и е възможно част от ръката ти да създаде проблем. Случва се и обратното – при по-меко наплитане, ударите по-често излизат в аут. Това кара състезателите да правят неестествени корекции в замаха“.

Когато кордажът не се сменя за дълъг интервал от време, той губи своите еластични свойства и също може да отключи контузия. Освен това, след определен период, е възможно да се получи спад на напрежението (tension loss). Ако една ракета е наплетена на 23 кг например, има шанс след време кордажът да загуби напрежение от порядъка на 5-6 кг. Именно затова „TennisTension“ помага да се проследи целия процес от наплитането до късането на кордажа и да се прави проверка.

За средно напреднали любители треньорът препоръчва ракета с големина на главата 100 инча и тежка около 300 грама за мъже и 290 грама за жени.

Освен че е креативен, Иво Величков е перфекционист. За това говори точността при измерването в онлайн приложението – допустимата грешка е по-малка от 200 грама, което предизвиква удивление.

Треньорът намира пресечната точка между физиката и тениса, между точността на науката и спортния шанс. Но най-важно е едно – че се забавлява, докато се наслаждава на това, което обича.

А прогнозата му е: „В бъдеще около 1 милион тенисисти по света ще използват подобно приложение“.

Димитър Радев, TennisKafe.com

 

 
 
Tenniskafe.com предупреждава, че модераторите на сайта трият коментари, които съдържат обидни квалификации, нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница. Не се допускат коментари, които съдържат спам, както и такива с главни букви (думи, фрази и изречения). Не се допускат опити за реклама без знанието и разрешението на администраторите на сайта.