#AskNick: Провалът е предшественик на успеха

 от  

Ник Болетиери е едно от най-големите светила в тениса, а специалистът вече има и собствена рубрика (#AskNick) в Tennis.com, в която споделя ценния си опит и натрупаните знания през годините.

Учим децата си да се оглеждат и в двете посоки, когато пресичат улицата. Знаем, че това, което изглежда безопасно, преминавайки пътя и поглеждайки само в едната посока, може да завърши катастрофално, ако не погледнем и на другата страна. Като по-възрастни, ние прилагаме същото правило, когато спираме на знак „STOP“. Поглеждаме в двете посоки преди да преминем.

В бизнеса и другите сфери от живота ни обаче има повече от две посоки, в които да се огледаме, преди да преминем. Животът е пълен с капани, пропасти и отклонения. Подобни пречки са предизвикателства, но правят успеха още по-удовлетворяващ. Затова и успехът се асоциира с постоянството. Да успееш от първи опит е рядкост. Представете си начинаещ тенисист да спечели първия си турнир. Не се случва така. Писателят Хърбърт Кауфман казва: „Навикът на постоянството е навик на успех.“

Трябва да сте готови леко да променяте посоката на всеки курс, по който сте поели. Отличен пример е Майкъл Джордан, може би най-добрият баскетболист. Той казва: „Разбрах колко много обичам баскетбола, когато започнах да нямам търпение за следващата тренировка. Наслаждавах се на тренировките, колкото на мачовете“, Джордан казва и това: „Пропуснал съм над 9000 изстрела в кариерата си. Загубил съм почти 300 мача. 26 пъти ми се доверяваха да направя финалния и решаващ изстрел и съм пропускал. Провалял съм се много пъти в живота си. И точно заради това успях.“

Майкъл Джордан е само един пример за това, че провалът предшества успеха. Ако прочетете книгата ми “Bollettieri, Changing the Game”, ще видите, че след всяка загуба Андре Агаси поставя под съмнение, че е бъдещ шампион по тенис. Той не се спира и печели следващия си турнир. По-късно спечели Уимбълдън и още титли от Шлема, след което ранкингът му падна около №150, но Андре се издигна от пепелта, за да стане един от най-добрите отново.

И накрая, нека ви поговоря за един от най-прословутите изобретатели. Говори се, че над 10,000 патента на Томас Едисън са отхвърлени в кариерата му. Той не се обезкуражава и изобретява фонографа, което е първото устройство, записващо човешки глас. Изобретява крушката и електроцентралата, захранваща крушките в квартал в Ню Йрок. Изобретява първата кинокамера. Общо, той държи над 1000 патента, но ако прочетете биографията му, ще разберете, че има много повече изобретения и много повече успехи и провали.

Няма един път към успеха. Огледайте се в двете посоки, огледайте се навсякъде, защото от пръв поглед трудно ще намерите желаната дестинация.

Ник Болетиери

 
 
Тагове: , , , , , , , 
tennislmall
 
Tenniskafe.com предупреждава, че модераторите на сайта трият коментари, които съдържат обидни квалификации, нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница. Не се допускат коментари, които съдържат спам, както и такива с главни букви (думи, фрази и изречения). Не се допускат опити за реклама без знанието и разрешението на администраторите на сайта.