#ПечелившTенис с треньор Накашев: с какъв хват да играете форхенд?

#ПечелившTенис с треньор Накашев: с какъв хват да играете форхенд?

Декември е месецът, в който тенисистите се отдават на заслужена почивка, а после започват усилена подготовка за новия сезон, когато отново стартира вихрената поредица от турнири. Затова и в този период от годината любимата игра толкова много липсва на феновете.

Защо да не използвате това време, за да поиграете повече и да поработите практически и теоретично върху собствената си игра? А ако никога не сте хващали ракета, да направите първи стъпки, защото никога не е късно човек да обикне тениса.

„Печеливш тенис“ е новата седмична рубрика в TennisKafe на старши-треньор Людмил Накашев, в която специалистът ще помага с професионалните си съвети на всички любители и аматьори. Накашев упражнява професията си от над 20 години, а в момента е част ТК „Бароко Спорт“. Може да се похвали с голям брой награди, спечелени от негови състезатели, а има и собствен сайт – TennisTrenior.com, където дава възможност и на други специалисти да се изявяват. Завършил е НСА със специалност „Треньор по тенис“ и множество курсове за допълнителна специализация. Лектор е и на курсовете за треньори на Международната Федерация по Тенис (ITF).

Можете да играете форхенд с различни хватове, но за да изберете с какъв, трябва да знаете няколко важни неща. Няма „правилен” или „неправилен” хват, но има положителни или ограничаващи последствия, произтичащи от начина, по който държите ракетата.

Първата стъпка е да определите хвата си:

– всяка ракета има осем плоскости на дръжката. Ако главата на ракетата е перпендикулярна на земята и започнем да ги броим в посока на часовниковата стрелка, най-отгоре ще е плоскост №1, веднага след нея в посока дясно ще е плоскост №2 и т.н.

– другото важно нещо е кокалчето ви в основата на показалеца. При определен хват ще го усещате притиснато към някоя от плоскостите на ракетата.

TennisBevels-PNG

Отворени хватове:

-континентален-кокалчето  лежи на плоскост №2

-източен-кокалчето лежи на плоскост №3

Затворени хватове:

-полу-западен- кокалчето лежи на плоскост №4

-западен хват- кокалчето лежи на плоскост №5

Например, ако използвате по-отворени хватове, ще можете по-лесно да отигравате ниски или далечни топки. Тези хватове също благоприятсват вариативността на играта – с отворен хват лесно може да изиграете сечен форхенд, къса топка или просто да блокирате топката, ако силата на противниковия удар е много голяма.

При затворенит” хватове предимството е, че високите топки са доста по-лесни за отиграване. Затова и много често децата са склонни силно да затворят хвата си с течение на времето, което не винаги е за добро.

Представям ви няколко важни момента при избора на хвата при форхенд:

Отворени хватове:

1. Заради един по-отворен хват се променя и изпълнението на удара. Играчите, които ги използват, са склонни на малко по-дълъг и плавен замах и включват ротация на тялото в по-малка степен. Това го прави много удобен при първи стъпки в тениса, защото значително намалява елементите на удара, за които трябва да се следи.

2. Макар че не е невъзможно, разбира се, с отворен хват е по-трудно да се лифтира топката от форхенд (това важи повече за континентален хват и по-малко за източен хват). Няма да имате никакъв проблем с това, но само при наличие на много силни мускули на предмишницата. Ако обаче не е нужно да завъртате топката, тези хватове са много удобни. 99% от треньорите по тенис ги използват.

3. Често играчите, които играят тях имат доста стегната китка по време на форхенд, което може да доведе до контузии в китката и предмишницата (отново важи в по-голяма степен за континентален хват).

4. По-отворените хватове са по-подходящи за високи играчи. Високите топки не са много удобни за игра, особено с континентален хват. Ако играете на настилки с нисък отскок на топката (трева, изкустена трева, някои изкусвени настилки), по-отворените хватове ще ви улеснят в редица ситуации.

Ако играете с отворен хват, изберете малко по-тежка ракета – с баланс не повече от 320 мм. –бързата глава на тежката ракета ще ви даде усещане за стабилност, без да я прави тромава и бавна.

Затворени хватове:

1. Тези, които използват затворен хват, обикновено играят с „по-прибрано” движение на ръката, но пък използват в много по-голяма степен ротация на тялото, за да придадат сила и въртене на топката. Това може да затрудни значително хората при първите им стъпки в тениса, когато все още не им е лесно да координират взаимодействието на отделните части на тялото. Точката на контакт с топката е малко по-рано, както и по-близко до тялото.

2. Със затворените хватове ще можете да придавате въртене на топката при лифтираните удари значително по-лесно. Уловката е, че трябва да се наместите много по-добре, както и че ще имате по малък обсег на удара и следователно наместването ви към топката трябва да е на ниво. Ще се наложи да използвате отлично и цялата кинематична верига (ударът започва от пръстите на краката), което без да получите помощ от треньор, ще бъде доста трудно за повечето хора.

3. Ако не сте много подвижни, избягвайте затворените хватове. При недобро наместване към топката, кинематичната верига на удара ще се разпадне, което ще доведе до множество компромисни („криви”) удари.

4. Тук можете да изберете малко по-лека ракета (не прекалявайте-много леките ракети имат усещане за липса на плътност), с по-тежка глава 32 5мм-340мм. Ако използвате затворен хват, значителното ускорение на ракетата ще ви бъде приоритет. Ако не сте много силен физически, може да си помогнете с по-леката ракета.

Людмил Накашев, специално за TennisKafe.com


Tenniskafe.com предупреждава, че модераторите на сайта трият коментари, които съдържат обидни квалификации, нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница. Не се допускат коментари, които съдържат спам, както и такива с главни букви (думи, фрази и изречения). Не се допускат опити за реклама без знанието и разрешението на администраторите на сайта. Модераторите не коментират причините за изтриване на постове и други модераторски намеси.
Copyright © 2020 TennisKafe.com, Тенискафе ООД, Стара Планина 3, Управител: Асен Григоров. Всички права запазени.
Created by WPH