Демонстративни турнири по време на пандемия: правилна стъпка или ненужен риск

Демонстративни турнири по време на пандемия: правилна стъпка или ненужен риск

Adria Tour бързо се превърна от приятна приказка в кошмар. Настроението на корта, извън него и по трибуните беше приповдигнато, но в Задар се появи неприятната новина, че Григор Димитров е дал положителна проба за коронавирус

След това заразени се оказаха още Новак Джокович, Борна Чорич, Виктор Троицки, наставникът на бившия №3 Крис Гро и фитнес треньорът на световния №1. Това доведе до остри критики към организаторите, че са позволили провеждането на събитие от такъв мащаб по време на пандемия. 

Какво точно се обърка? Трябваше ли Adria Tour да се състои предвид здравната обстановка в страните в региона? Можеше ли организаторите да вземат поуки от другите демонстративни надпревари, които се проведоха преди това? Правилна стъпка или ненужен риск? Екипът на „ТенисКафе“ се опита да даде отговори на тези въпроси.


Момчил Русев: 

Momchil Rusev

Adria Tour беше празник, проведен в грешен момент. С удоволствие бих следил подобно събитие и без то да е провокирано от дълго прекъсване в спорта – тенисът беше качествен и на по-високо ниво отколкото при обичайните мачове от такова естество, а състезателите си прекарваха качествено заедно и извън корта, отваряйки на моменти пред нас прозорец към по-естествения им образ, който не е задължително да е предназначен за камерите.

Футболният мач с комбинацията за гол между Джокович и Григор Димитров, радостта им след попадението, празненствата в нощното заведение в Белград и баскетбола в Задар – Джокович успя да накара колегите си да се отпуснат и забавляват, давайки личен пример. Докара някои от най-големите имена в спорта на Балканите. Всичко това предизвикваше усмивки и най-вероятно ще се помни с години, но за жалост не се случи при правилните обстоятелства, което означава, че за повечето хора споменът няма да е особено положителен.

Да, серията от демонстративни турнири след подобряването на ситуацията с коронавирус пандемията е добре дошла както за самите играчи, така и за зрителите, които са зажаднели за тенис. И няма нищо лошо в провеждането им по няколко причини – тенисът е сред най-малко контактните спортове, а основният проблем с пътуването също отпадна, когато държавите започнаха да отпускат ограниченията по границите и да премахват задължителната карантина. Каква е разликата между това да си в едно заведение с чужденец и да играеш срещу него през мрежата, спазвайки мерките за социална дистанция?

Именно тук обаче е разковничето – както във всеки друг спорт, който се завръща след карантината, турнирите трябва да се провеждат при строго определени мерки. Нещо, което със сигурност не се случи на Adria Tour.

BELGRADE, SERBIA - JUNE 12: Alexander Zverev of Germany, Novak Djokovic of Serbia, Grigor Dimitrov of Bulgaria and Dominic Thiem of Austria during a press conference prior to the Adria Tour tennis event on June 12, 2020 in Belgrade, Serbia. (Photo by Srdjan Stevanovic/Getty Images)

Анджело Бинаги, турнирният директор в Рим, благодари на Джокович за даренията, които е направил за болниците в Бергамо и ги определи за достатъчни, за да бъде забравена всяка негова издънка от последните седмици, но добави:

„Следихме всичко, което направи на Adria Tour, за да правим напълно обратното. Научи ни на всичко, което не бива да вършим по време на надпреварите в Рим, дори за него. И се надявам, че ще спечели.“

При другите демонстративни състезания до момента проблеми няма и липсва причина да има. При The Ultimate Tennis Showdown тенисистите се поздравяват на мрежата с ракетите си, а трибуните са почти празни. Да, и там имаше парти на играчите, но то премина при несравним със Сърбия начин – най-малкото не бе в препълнен нощен клуб, в който хората едва се разминават.

Adria Tour Tennis

Adria Tour засити частично глада ни за тенис, но прекалено висока цена. Факт е, че едва ли някой от състезателите ще има сериозни проблеми с вируса (всички се надяваме да оздравеят бързо), но не трябва да се подценява и това, че те не бяха единствените присъстващи. Почти всяко място по трибуните беше заето, а организаторите на подобни събития носят отговорност и за публиката. Тук не само не бяха спазвани мерки за дистанция, но и зрителите се допускаха в големи тълпи до самите играчи. За редовно провеждане на тестове не се чу нищо, а това беше задължително изискване за останалите спортове, които се завърнаха по екраните.

Да не говорим пък за сложната ситуация, в която положителните проби поставят ATP, WTA, ITF и директорите на предстоящите турнири.

Джокович сам напомни, макар и не особено навременно, че епидемията продължава да съществува и да променя животите ни, независимо дали искаме, или не. Трябва да не забравяме това и да се държим отговорно. Тенис може да има и без да се игнорира този факт.


Димитър Радев:

radev

Спомням си първата пресконференция на Новак Джокович, в която обяви датите за надпреварите от Adria Tour. Тогава той каза: „Надявам се, че ограниченията ще се променят до 13 юни че и ще имаме публика. Трябва да уважаваме въведените от компетентните институции мерки“.

Идеята на световния №1 да организира турнир на Балканите, както призна Горан Иванишевич, е била дълго обмисляна от сърбина. В прозореца, който се създаде при преустановяването на тура, той намери перфектната възможност. В началото искаше просто да доведе някои от най-добрите тенисисти в света в своя роден град, но щом възможността за зрители по трибуните в Белград се прокрадна като реална опция, грешката вече беше допусната.

В нито една демонстративна надпревара по време на пандемията нямаше зрители, а играчи и треньори спазваха стриктни здравни протоколи. Организаторите на турнира Tennis Point в германския град Кобленц в началото на май задължиха всички да носят маски, извършваше се редовна дезинфекция, нямаше съдии по линиите и подавачи на топки, а състезателите не можеха да се поздравяват на мрежата. Всичко премина по план.

brown5

На UTR Pro Match Series във Флорида, отново през май, тенисистите играха на отдалечен корт в Уест Палм Бийч, който сякаш беше отцепен от света. Там също имаше звезди, макар не от ранга на участниците в Adria Tour. Рейли Опелка, Миомир Кецманович, Хуберт Хуркач – все играчи на ниво топ 30. При дамите положението в същата серия надпревари бе подобно – без подавачи на топки, без съдии по линиите, с редовно мерене на температурата. Резултатите бяха налице.

Tomljanovic

Дори в Австрия, където се проведе дълъг турнир с участието на голяма звезда като Доминик Тийм, не се заговори за разхлабване на мерките. Същият е случаят в надпреварата на Патрик Муратоглу в академията му в Южна Франция – Ultimate Tennis Showdown, в който играят Стефанос Циципас, Давид Гофен, Матео Беретини, а през последната седмица се включи и Тийм. Отново няма проблеми.

В Белград и Задар ситуацията бе коренно различна – привърженици препълниха трибуните, не се носеха маски, феновете бяха допускани в изключителна близост до играчите. Възможно е някой от тях да е заразил Димитров, Чорич, Джокович или Троицки. Струпването на голяма маса хора беше повече от опасен ход. Беше бомба със закъснител.

Adria Tour Tennis

Напълно вярвам на Джокович, че е организирал Adria Tour с добри намерения. „Всичко, което направихме в последния месец, бе от сърце и с най-добри намерения. Турнирът трябваше да ни обедини и да сподели послание на солидарност и съчувствие за хората в региона“, каза световният №1 и допълни колко важна е била хуманитарната кауза. Вярно е, че властите в Сърбия и Хърватия позволиха това да се случи заради отпускането на мерките от страна на правителствата, но организаторите в лицето на Новак и семейството му трябваше да бъдат последна преграда и пазител на здравето на хората.

Жаждата за тенис и забавление се оказа по-голяма от сигурността в момент, в който Сърбия сякаш бе забавила разпространението на заразата, а Хърватия претърпя лек пик в новите случаи на Covid-19 в седмицата преди турнира в Задар.

Най-неприятната част, с изключение на положителните проби на Григор, Крис Гро и останалите, беше реакцията на организаторите в Хърватия в лицето на Горан Иванишевич и, най-вече, липсата на отговор от страна на Новак Джокович в много дълъг период от време. Той направи изявление повече от 36 часа след обявяването на положителната проба на Димитров. Смятам, че когато си номер едно в света и президент на Съвета на играчите на ATP, си длъжен да поемеш контрол над ситуацията моментално.

В края на краищата – всички вярваме в бързото и пълно възстановяване на заразените с Covid-19. Пожелаваме им го. И нека грешките да не се повтарят.


Иван Недялков:

Ivan Nedyalkov

Макар и на мен да ми липсва тенисът, още при обявяването на новината за началото на Adria Tour бях на мнение, че рискът е недопустимо голям както за играчите, така и за публиката в случай, че бъде допусната такава (както впоследствие се случи). Подобно на ситуацията у нас голяма част от обществото в Сърбия погрешно сметна, че коронавирусът си е отишъл и пандемията е приключила, което доведе до много тежки последствия. Григор Димитров, Новак Джокович, Борна Чорич и няколко души от близкото им обкръжение дадоха положителни проби за Covid-19, докато в същото време регистрираните случаи в Сърбия през последните дни отново започнаха да се увеличават.

Сигурен съм, че намеренията на Джокович, Димитров и останалите са били добри и това е похвално. Но за съжаление тяхната преценка се оказа ужасно погрешна. Ако ставаше въпрос единствено за тенис мачове ситуацията може би нямаше да се развие толкова зле. Те обаче бяха придружени от демонстративни мачове по футбол и баскетбол, снимки и автографи със стотици фенове, а върхът на всичко бе пищното парти в препълнена дискотека. Според мен това бе моментът, след който Джокович вече нямаше никакво оправдание за потенциалните последствия, на които всички сме свидетели в момента.

В крайна сметка Adria Tour се оказа един неуспешен и скъпоструващ експеримент – както като финанси, така и по отношение на обществената безопасност. Един много важен факт бе напълно пренебрегнат – самият Джокович сподели, че турът е бил организиран само за месец, докато обичайно организацията на подобни събития отнема 3-4 месеца. Да се организира турнир толкова припряно и то точно в този момент само по себе си е огромна грешка.

Но освен да отправяме критики трябва също така да извлечем необходимите поуки. Ясно се видя, че организирането на демонстративни турнири с публика в условията на пандемия е много голям и неоправдан риск. Един от аргументите на Джокович за организирането на Adria Tour бе, че поставените по-ниско в ранглистата тенисисти имат нужда от приходи, които в настоящата ситуация биха били животоспасяващи за тях. Проблемът с финансовото състояние на играчите извън топ 100 обаче съществува много преди пандемията и вероятно ще продължи да съществува много след нея. Това не бива да се превръща в популистки аргумент за организирането на турнири в момент, в който здравето на всеки един човек е поставено под заплаха.

От друга страна случилото се след Adria Tour би трябвало да реши друга бушуваща полемика – дали на наближаващите турнири от Големия шлем трябва да бъдат допуснати фенове. Моят отговор на този въпрос е категорично „Не“. Макар да съм съгласен, че тенисът не е същият без феновете, лично аз смятам, че е по-добре да не е същият, но все пак да го има.

TennisKafe.com


В партньорство с Булевард България
Tenniskafe.com предупреждава, че модераторите на сайта трият коментари, които съдържат обидни квалификации, нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница. Не се допускат коментари, които съдържат спам, както и такива с главни букви (думи, фрази и изречения). Не се допускат опити за реклама без знанието и разрешението на администраторите на сайта. Модераторите не коментират причините за изтриване на постове и други модераторски намеси.
Copyright © 2020 TennisKafe.com, Тенискафе ООД, Стара Планина 3, Управител: Асен Григоров. Всички права запазени.
Created by WPH