Законите на бизнеса важат и в тениса: 7 причини талантите ни да „фалират“ преди да навършат 18

Законите на бизнеса важат и в тениса: 7 причини талантите ни да „фалират“ преди да навършат 18

Старши-треньор Людмил Накашев упражнява професията си от 20 години, а в момента е част ТК „Бароко Спорт“, като може да се похвали с голям брой награди, спечелени от състезателите, които води. Завършил е НСА със специалност „Треньор по тенис“, както и множество курсове за допълнителна специализация. Лектор е и на курсовете за треньори на Международната Федерация по Тенис (ITF).

По време на разговор на Републиканското първенство за деца до 14 години, проведено на „Барокко Спорт“, един от най-опитните ни съдии ме попита колко от тези деца на турнира, според мен, ще продължат към професионалния тенис. Той ми посочи редица многообещаващи играчи, които не са продължили развитието си след тази възраст, или са се отказали скоро от тениса.

Въпреки че никой не би могъл да каже със сигурност, този път наистина се замислих за това, което им предстои. Всеки си има своя път към успеха, или провала, но ще се опитам да посоча някои проблемни моменти, които трябва да бъдат разрешени от всички, желаещи да изкарват прехраната си като професионални тенисисти.

Нежелание за развитие от страна на играчите

Когато децата са по-малки, сравнително лесно е да ги накараш да работят здраво на корта. В този момент те могат малко, затова напредъкът от труда им е очевиден за тях и за родителите им. Оттук следва и висока мотивация за работа и развитие, което води често до отлични резултати на международните турнири.

След това обаче става все по-трудно. Всеки един елемент от играта трябва да бъде подобряван непрестанно, а за това са необходими много време, пари и усилия.

Това е моментът, в който играчите започват малко по малко да се пресяват. В разговори с тях, често съм бил изумяван от представата им за случващото се в тяхната „кариера” и за мнението им за собствените им способности. Често пъти те упорито не желаят да положат необходимите усилия и да направят нужните жертви, за да подобрят шансовете си за успех на професионалния тур.

Липса на ясна визия за посоката на развитие, водеща до професионален тенис

kidsgroupcamp

В изключително редки случаи съм бил свидетел на деца и родители, които са наясно със следващата си стъпка. Най често планът е: „Давай сега, пък ще видим.”

В бизнеса подобно поведение неминуемо води до фалит. Ако започнеш да строиш къща и не си пресметнал колко пари ще ти трябват за материали и работа, нима всичко ще мине гладко?

Защо тогава нямате годишен тренировъчен и календарен план?

Ако не знаете на кои турнири ще участва детето, как ще пресметнете колко пари ще са ви необходими? Как ще планирате времето за тренировки между турнирите, така необходимо за надграждане или корекции?

Замисляли ли сте се какво е предназначението на детските турнири? Ако отговорът ви е „За да взимат точки, купи, или за да са по-напред от Марийка от нашия клуб”, просто спрете да четете тази статия.

Не мога да се сетя колко пъти съм казвал на родители, че детето няма смисъл да играе на даден турнир, защото не е подготвено, но съм получавал отказ заради евентуална загуба на точки в ранглистата. Така де, да си в десетката на България до 14 г. е по-важно, отколкото в десетката на света за мъже или жени. Но тук има един проблем – ако отидеш на един-два турнира в малки градове и ги спечелиш, най вероятно заветното 6-о място ще е твое, но пък за топ 10 на света може би ще ти трябват малко по-различни умения.

Не е възможно да се предвиди и планира всичко, но един предварителен план (който може да оптимизирате през цялото време) е крайно наложителен. Често човек започва да се лута когато нещата не се получават и точно това е времето, когато трябва да спрете и да погледнете първоначално заложените цели за годината.

Съотношението турнири-тренировка-почивка

TennisWorld_Hotshots1

Не се получава на турнирите? Защо не се приберете вкъщи и не се постараете да коригирате причините за лошите резултати? Да, ако участвате в много на брой турнири, все някъде ще се получи, но дали проблемът ще е изчезнал или просто тази седмица сте извадили късмет?

Ако играете на турнири всяка седмица (защото са много близо до вашия град, защото ви се ходи на море със семейството, защото нямате търпение да видите дали този път просто нещата ще се получат от само себе си…), кога точно ще може вашето дете да развива нови способности и да се надгражда като играч?

Ако искате детето ви да има шанс да пробие в професионалния тенис, трябва да имате ясни критерии (стандарт), чрез които да можете да проследите развитието му (напредъка или липсата му) във всеки един момент.

Фокусирането върху резултата, а не върху причините за него, е в оснвата на огромна част от проблемите ни в тениса

Няма нищо лошо в печеленето на турнири, оглавяване на ранглисти и други подобни. Когато те са изражение на класата на играча, всичко е наред. Турнирите са единственото място, на което можете да проверите какъв ще е резултатът от труда ви. Но когато резултатите се превърнат във фикс-идея, това е ужасно.

Вие искате ефективно решение на определен проблем, а не безкрайни приказки за него. Винаги ме е изумявало колко нерационално се държат понякога родителите и състезателите в проблемна ситуация – все едно да се давиш и крещиш с пълно гърло, че потъваш, но да не правиш никакъв реален опит да плуваш. В подобна ситуация ти трябват определени действия, а не вайкане и търсене на виновници. Спасяването ти е преди всичко твоя грижа и отговорност.

Не разполагате с нужните средства или не желаете да отделите нужните средства

Вие нямате нужда от значителни средства за развитието на вашето дете единствено, ако то притежава изумителни способности и талант. Тогава то ще получи помощ от треньори, клубове, федерации и спонсори, и на вас няма да са ви необходими чак толкова сериозни суми.

Не забравяйте обаче, че тенисът за горепосочените е бизнес, докато за вас предстои да се превърне в такъв. Вие имате нещо ценно, те също. Един без друг не можете, затова работете заедно. Ако някой се чувства зле от сделката, тогава накрая и двете страни ще загубят.

Липса на достатъчно квалифицирани кадри

adidastenniscourt11039

В България е пълно с фантастични треньори. Те се справят много добре в областите, в които могат да се изкарват пари. Ние можем да живеем добре, поддържайки добър жизнен стандарт при работа с любители, детски групи и състезатели до 14-годишна възраст.

От друга страна, ако си решил да работиш с по-големи състезатели, това е чудесен начин да си прекараш много интересно, да научиш много и… накрая да останеш на улицата.

Родителите, незнайно защо, са много по склонни да плащат за тренировки, когато децата са по-малки, след това обаче или ги оставят да се оправят сами, или търсят много компромисни варианти за тренировка и турнирен календар.

Треньорът трябва да е отличен играч, за да може да играе със състезателя когато се налага, да е мениджър, да притежава пиар умения, да е чудесен психолог, да притежава доста знания в областта на спортната медицина, да е преводач, добър приятел, шофьор и какво ли още не…

Всяка грешка ще доведе до незабавното ти уволнение, а заплащането е в пъти по-ниско от заплащането на тези, които работят с играчи до 14-годишна възраст и любители.

Точно поради тази причина няма много специалисти, които да искат да се развиват в тази насока. Само се опитайте да намерите добър треньор, който да работи почти изцяло само с мъже. Ако има такива, то те го правят като хоби, а не като своя основна професия.

Липса на подходяща среда

Всичко изброено по-горе води до недостатъчен брой играчи, които да се занимават сериозно с тенис след 15-16-годишна възраст. Ние сме малка държава, с малък брой играчи, които след пресявката през годините стават все по-малко. Ако състезателите нямат възможност да тренират често с качествени играчи, те спират развитието си.

Не е пресилено изказването на мой колега, че: „Играчите правят играчите”. Организирането на качествен тренировъчен процес е сериозен проблем не само за родители и състезатели, но и за ръководството на клубове и самите треньори. Разбира се, компромиси се правят, но когато броят им стане по-голям от необходимото, макар и не веднага, това неминуемо се отразява на  игровата форма и перспективите за развитие на играчите.

Макар че темата за манталитет и ценностна система на българите като нация никак не ми е любима, мисля че точно в тези преходни и важни за развитието на децата години, често ценностите на средата в която живеят, биха ужасили не един родител.

TennisKafe.com


Tenniskafe.com предупреждава, че модераторите на сайта трият коментари, които съдържат обидни квалификации, нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница. Не се допускат коментари, които съдържат спам, както и такива с главни букви (думи, фрази и изречения). Не се допускат опити за реклама без знанието и разрешението на администраторите на сайта. Модераторите не коментират причините за изтриване на постове и други модераторски намеси.
Copyright © 2020 TennisKafe.com, Тенискафе ООД, Стара Планина 3, Управител: Асен Григоров. Всички права запазени.
Created by WPH