Енен: Постоянството все още е големият проблем на Димитров

Енен: Постоянството все още е големият проблем на Димитров

Жюстин Енен изрази мнението, че липсата на постоянство продължава да е основният проблем на Григор Димитров, макар да харесваиграта на първата ни ракета. Носителката на седем титли от Големия шлем даде интервю за Eurosport, в което сподели очакванията си за започващия утре (29 август) US Open и коментира някои от най-актуалните теми в Тура в дните преди надпреварата в Ню Йорк.

– С какво според Вас Серина Уилямс допринесе най-много за развитието на тениса както на корта, така и извън него?

– Приносът на Серина е огромен. Това, което се случва в момента, ме кара да се чувствам сантиментална, тъй като пътищата ни като играчи се пресякоха и тя винаги е била извор на вдъхновение за мен. Серина ме подтикна да бъда по-добра тенисистка, както направи и с много други. Тя и Винъс издигнаха женския тенис на ново ниво от чисто физическа гледна точка. Влияниети им се усещаше и от гледна точка на психологическата нагласа към играта – те винаги искаха да покажат сто порцента от себе си и да победят категорично, независимо на каква фаза и в кой турнир играеха. В женския тенис и преди това е имало играчи с подобна амбиция, но Серина определено е първенецът в това отношение. От психологическа гледна точка тя категорично е най-добрата, срещу която съм играла. Да, имаше много фактори, които бяха в нейна полза, но в същото време ѝ се наложи да преодолее много препятствия. Серина искаше да докаже много неща както на себе си, така и на всички останали и го направи по невероятен начин. Няма да е пресилено, ако кажа, че без Серина и моята кариера нямаше да бъде същата. Тя достигна до края на пътя, но наследството, което ще остави след себе си, е наистина изумително.

– Ще бъде ли изненада, ако Серина отпадне в първи кръг? Предвид жребия, какъв е най-добрият резултат, на който би могла да се надява на US Open?

– Не би било изненада и всички знаем това, тъй като тя не игра в продължение на много дълго време. Не знам какво би считала за добър резултат. Само тя може да ви отговори. Серина е истински шампион и със сигурност ще се бори до последната точка. В същото време обаче виждаме, че ѝ е все по-трудно и това е напълно нормално, тъй като тя имаше много дълга кариера. Всички очакваха от нея ако не да подобри, то поне да изравни рекорда на Маргарет Корт и вероятно ще е разочарована от това, че не е успяла. Тя изигра толкова много финали на Големия шлем в продължение на толкова много години, но второто място никога не е било достатъчно за нея и това бе един от източниците на напрежение. Мисля, че след раждането на Олимпия наступи една напълно очаквана промяна. Серина продължи да бъде все така амбициозна, но вече бе по-спокойна, тъй като бе разбрала, че има много по-важни неща от тениса. От физическа гледна точка обаче беше ясно, че ще става все по-трудно за нея. Евентуалната загуба в първи кръг вероятно ще има значение за нея, но трябва да се запитаме дали ще има значение за всички нас. Бих искала Серина да запище няколко победи в Ню Йорк, но дори да отпадне на старта, това няма да промени постигнатото от нея и мисля, че всички ще ѝ покажат своята любов и подкрепа.

– Вие имате доста добър баланс в мачовете си срещу Серина. Как успяхте да ги постигнете?

– Да, много се гордея с победите си срещу Серина. Мачовете с нея бяха най-голямото предизвикателство за треньорите ми. Карлос (Родригес – бел авт.) обаче ме подготви много добре. Както знаете, не бях сред най-високите и силни тенисистки. Чисто физически между мен и Серина имаше голяма разлика. Започнахме да работим много върху агресията и силните страни в играта ми, както и върху психиката. Понякога играех доста далеч зад основната линия, тъй като ме бе страх да изляза срещу Серина. Но след като отстраних този проблем, започнах да атакувам топката по-рано и нещата се получаваха доста по-лесно. Освен това трябваше да подобря и физическата си кондиция, тъй като за победа срещу Серина е нужно да тичаш непрестанно по целия корт. Тактическият план беше ясен – да удържа на натиска ѝ след първите два или три удара, след което самата аз да стана по-агресивна и да мина в настъпление. Карлос ме караше да стоя близо до основната линия и да атакувам рано топката, за да предоставя по-малко време на Серина, но в същото време да съм подготвена за това, че тя ще ме притисне сериозно в определен момент. Освен това трябваше да подобря сервиса си и да съм много агресивна на ретур. Преди всичко обаче трябваше чисто психологически да повярвам, че не ѝ отстъпвам по нищо и съм напълно способна да я победя. Това ми отне доста време, но вероятно е едно от най-големите постижения в кариерата ми. Пазя прекрасни спомени от съперничеството със Серина. Понякога между нас са прехвърчали искри, но години по-късно, когато вече се бях оттеглила и я интервюирах след един от мачовете ѝ на Ролан Гарос, се посмяхме, когато си спомнихме за онези моменти. Играчите като Серина те подтикват да бъдеш по-добър. Всеки има нужда от подобен конкурент.

– Ига Швьонтек отпадна рано в Торонто и Синсинати. Смятате ли, че невероятната игра, която показа през първата част от сезона, ще окаже влияние върху представянето ѝ през следващите няколко месеца?

– Да, разбира се. Четох в някои медии, че има проблеми извън корта и в момента не се подготвя за мачовете си толкова старателно, колкото го прави обикновено. Не знам дали е вярно, но при всички положения не трябва да се забравя, че тенисистите на първо място са човешки същества. Не знам какво се случва в личния ѝ живот, но със сигурност напрежението върху нея е било много голямо, особено преди Ролан Гарос. Резултатите на Ига от последните седмици не ме изненадват. Ще има такива моменти, неизбежно е. Това, което направи в първите шест месеца от годината, беше изумително. Тя е невероятен играч и изобщо не съм притеснена за бъдещето ѝ. Сега напрежението и адреналинът спаднаха и може би ѝ се налага да намери начин да се мотивира отново. Това е само мое предположение, разбира се. Но, както казах, рано или късно Швьонтек неизбежно ще излезе от тази криза и ще започне отново да печели трофеи.

– Трудно ли е да пристигнеш на турнир от Големия шлем като №1 в света? Върху кого е по-голямо напрежението в такива ситауции – лидерът в ранглистата или опонентът?

– Няколко пъти ми се е случвало да вляза в „мейджър“ турнир като №1 в света и винаги е специално. Вълнуващо е, защото се наслаждаваш на вниманието и очакванията към теб. Несъмнено е трудно, но въпреки това всеки иска да бъде в тази позиция. Преди няколко години може би щях да ви кажа друго, но вече съм на 40 години и когато погледна назад, виждам нещата много по-ясно. Когато си №1, най-трудното е теоретичното задължение да спечелиш турнира. Ако не успееш, значи не си се представил добре. Напрежението винаги е високо, защото от лидера в ранглистата се очаква да е в най-добрата си форма във всеки един турнир. В този смисъл тенисистите сме късметлии, че често се провеждат големи турнири, тъй като в много спортове случаят не е такъв. Да си №1 на турнир от Големия шлем е фантастично, тъй като от една страна е източник на напрежение, но от друга е чудесна възможност. Когато обаче излезещ на корта, ранкингът вече няма значение, тъй като опонентът иска да спечели точно толкова, колкото и ти. Това също ми харесваше.

– Как бихте описали последните 12 месеца от кариерата на Ема Радукану? Смятате ли, че тя може да защити титлата на US Open?

– Мисля, че е крайно време Ема да забрави миналогодишния US Open. Тогава тя играеше първите си турнири в Тура и изведнъж спечели титла от Големия шлем по начин, който никой не очакваше. И двете с Лейла играха чудесен тенис и случилото се беше чудесно за спорта. Много се радвах за Ема, но, ако се замислим, това, което в момента се случва с нея, не е особено изненадващо. Не я познавам лично и затова не бързам да я съдя. Тя понесе много критики най-вече за множеството треньорски смени, но аз няма да се присъединя към този хор. Единственото, което ще кажа, е че тя трябва да остане напълно концентрирана върху тениса, което е много трудно след първата титла от Големия шлем, тъй като тогава идват парите, спонсорите, медийният интерес и всичко останало. Със сигурност ѝ е трудно, тъй като тя е много млада и няма как да знае по какъв начин е най-добре да се справи с това. В същото време обаче Радукану има предостатъчно време, за да трупа опит и да се развива и това е сериозен повод за оптимизъм. Ема играе на много високо ниво, но трябва да се научи да се справя с напрежението. Миналата година бе твърде рано за подобни изводи, но след предстоящия US Open ще имаме много по-ясна представа относно това какъв играч е Радукану.

– Коя е Вашата фаворитка при жените на US Open? Смятате ли, че е добре за женския тенис силите да са толкова изравнени?

– Турнирът е много непредвидим предвид резултатите на водещите тенисистки през последните седмици. Ако трябва да посоча една фаворитка, бих избрала Ига Швьонтек заради всички ѝ успехи от началото на сезона. Относно изравнените сили – всички знаят моето мнение е и то е, че бих искала няколко тенисистки да доминират. В миналото бяхме сигурни, че на четвъртфиналите от Големия шлем ще има пет или шест тенисистки от Топ 10, но вече не е така. Всичко се променя много бързо и най-различни тенисистки виждат възможности пред себе си, което е добре за тях, но подобна ситуация вреди на популярността на играта. Имаме нужда от няколко тенисистки, които да са постоянни в изявите си и да печелят често. Не искам да съдя твърде строго, тъй като, както казах, тези шансове са нещо добро за развитието на младите тенисистки, но ми липсва предишното статукво в женския тенис. Често ме спират хора на улицата и ми казват, че имат много ярки спомени от моето поколение в Тура, но сега не познават никоя от тенисистките.

– Григор Димитров изигра много силен сезон на клей, но се контузи на Уимбълдън, след което имаше здравословен проблем и в мача срещу Тийм в Уинстън-Сейлъм. Колко далеч би могъл да стигне Григор на US Open според Вас?

– Григор е сред тенисистите, които винаги трябва да следим с повишено внимание. Много ми харесва неговият стил и когато е в най-добрата си форма е истинско удоволствие да го гледаш. Качествата му са несъмнени, но постоянството продължава да бъде основният му проблем. Никога не можеш да си сигурен дали ще видиш най-добрата или най-лошата му версия на корта. Лично за мен това е малко дразнещо, защото Димитров многократно е показвал на какво е способен и наистина се радвах на успехите му. Не бих могла да дам конкретна прогноза не само за Григор, но и за който и да е от мъжкия Тур, тъй като турнирите преди US Open бяха малко странни. Никой от големите фаворити не бе особено постоянен през последните седмици. Не се сещам за някого сред мъжете, който да е играл силно както в Монреал, така и в Синсинати. Надявам се Григор да стигне възможно най-далеч, но не мога да дам конкретна прогноза.

– Ига Швьонтек и Паула Бадоса се оплакаха от топките, с които жените ще играят на US Open. Какво е Вашето мнение по темата?

– Като тенисистка никога не съм си задавала този въпрос. Топките бяха част от условията и просто трябваше да се адаптираме. Въпреки това обаче мога да разбера как различните топки биха могли да повлияята на определени тенисистки. Играта на Ига е много сходна на тази на мъжете и затова за нея е по-удобно топките да са по-тежки. Ако топката лети твърде много, това няма да е добре за нея, тъй като няма да може да я контролира по начина, по който би искала. Не си спомням дали по мое време се е случвало мъжете и жените да играят с различни топки на турнир от Големия шлем. Разбирам защо някои от момичетата се оплакват, но не мисля, че това е най-големият им проблем в момента. При цялото ми уважение към Швьонтек, тъй като я харесвам много, но когато си в поредица от неубедителни резултати, в каквато е тя в момента, всичко се превръща в проблем и може би на това се дължи целият шум около топките. Тя продължава да дава всичко от себе си, както винаги, но разбирам защо нещо подобно би могло да те притесни.


В партньорство с Булевард България
Tenniskafe.com предупреждава, че модераторите на сайта трият коментари, които съдържат обидни квалификации, нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница. Не се допускат коментари, които съдържат спам, както и такива с главни букви (думи, фрази и изречения). Не се допускат опити за реклама без знанието и разрешението на администраторите на сайта. Модераторите не коментират причините за изтриване на постове и други модераторски намеси.
Copyright © 2020 TennisKafe.com, Тенискафе ООД, Стара Планина 3, Управител: Асен Григоров. Всички права запазени.
Created by WPH