Клайстерс: Случващото се с Григор показва колко натоварващ е тенисът

Клайстерс: Случващото се с Григор показва колко натоварващ е тенисът

Ким Клайстерс смята, че талантът и професионализмът на Григор Димитров са неоспорими, но първата ни ракета ще трябва да се грижи много добре за тялото си, ако иска да се представи добре на US Open. Носителката на четири титли от Големия шлем даде доста дълго и интересно интервю за Eurosport, в което сподели очакванията си за турнира при жените, като коментира и други актуални теми като оттеглянето на Серина Уилямс и ситуацията около Новак Джокович.

– Какви са очакванията Ви за турнира при жените?

– В този период от сезона винаги е интересно да видим доколко всеки от играчите ще успее успешно да осъществи прехода от трева към хард, както и кои са решили да си вземат кратка почивка и съответно другите, които са продължили да играят и вече започват да се чувства изтощени. Все повече играчи започват да страдат от травми, което е нормално, тъй като наближаваме края на сезона. Има няколко тенисистки, които следя с повишен интересн от началото на сезона. Всички се чудят как ще се справи Ема Радукану, тъй като тя не е толкова убедителна през настоящия сезон, но минлата година направи нещо историческо в Ню Йорк и това не бива да се забравя. Ига Швьонтек е другата участничка, която задължително трябва да наблюдавате. Нямам търпение да видя и Кори Гоф. Мисля, че с всеки следващ турнир тя играе все по-зряло и интелигентно и не е далеч времето, в което ще бъде сериозен претендент за титлите от Големия шлем. Ако трябва да посоча една своя лична фаворитка, това е Гоф.

– В момента всички говорят за Серина Уилямс, тъй като US Open най-вероятно ще бъде последният турнир в кариерата ѝ. С какво според Вас тя допринесе най-много за развитието на женския тенис?

– Мисля, че тя повлия не само не женския тенис, но и на тениса като цяло. Нейното влияние се усеща най-силно в САЩ и го знам от личен опит, тъй като живея тук. Дъщеря ми играе баскетбол и като цяло повечето ми близки и приятели в Америка не се интересуват толкова много от тенис, но когато Серина обяви оттеглянето си, към мен заваляха въпроси отвсякъде – всички искат да споделя някакви съвместни спомени с нея и ме питат кога ще играе, за да могат да си купят билет. В САЩ наистина обожават Серина, както и в останалата част от света, но тук нещата са на различно ниво. Фактът, че Серина говори открито за всички предизвиактелства, през които е преминала, е нещо много важно. Това е едно от нещата, които я превърнаха в модел за подражание. Мисля, че първият ми мач срещу нея беше през 1999 г. Невероятно е, че тя е в Тура вече толкова много време и счупи купища рекорди. Винъс също имаше важна роля в това. Те двете накараха тенисистки като мен и Жустин да се трудим много повече във фитнеса, тъй като трябваше да сме много силни физически, за да имаме шанс срещу тях. Серина и Винъс не само бяха много атлетични, но и непрестанно тичаха по целия корт и пласираха страхотни удари в движение. Скоростта и цялостното ниво на женските мачове се повиши благодарение на тях. Когато се изправях срещу тях, знаех, че всеки мой сервис трябва да е перфектен. Изиграхме много мачове помежду си и се насладих на всеки от тях, макар да загубих повечето, но все пак спечелих няколко. Беше част да съм всичко това и го осъзнавам още повече сега, когато съм извън спорта, а Серина продължава да играе. Ще бъде много интересно да я наблюдаваме на US Open, но в същото време тя ще има предсотатъчно нагажименти след края на състезателната си кариера. Достигнала е момента, в който е осъзнала, че семейството е най-важно, и напълно разбирам това.

– Вие и Сериня Уилямс сте играли девет пъти една срещу друга. Можете ли да опишете какво е да се изправиш срещу нея?

– Срещу Серина излизаш на корта с ясното съзнание, че всеки твой удар трябва да е безупречен. Не можех да си позволиш да се отпуснеш за няколко гейма, защото тя със сигурност ще те накаже за това. Дори когато не играеше най-добрия си тенис или беше ядосана или раздразнена от нещо, тя винаги успяваше да превключи и да бъде на сто процента в най-важните моменти. От един момент нататък осъзнах, че срещу Серина трябва да си нащрек във всеки един момент. Срещу повечето тенисистки можеш да си позволиш да започнеш малко по-предпазливо с цел да разучиш играта им, но срещу нея това не е вариант. Трябва да я атакуваш от самото начало и да се възползваш от всяка нейна грешка, тъй като те обикновено не са много. Това беше нагласата ми за всеки мач срещу Серина – да бъда максимално концентрирана и агресивна още от първата точка и да сведа грешките си до абсолютния минимум.

– Нивото на Ига Швьонтек спадна значително след загубата ѝ на Уимбълдън. Каква според Вас е причината за това?

– Като играч аз също се сблъсквах с такива ситуации – изиграваш няколко слаби мача и медиите изведнъж решават, че имаш някакъв проблем. За мен това е напълно нормално стечение на обстоятелствата. В началото на всеки мач шансовете са 50:50, а Турът изобилства от силни тенисистки. Да играеш на такова ниво е много изтощително от физическа, психологическа и емоционална гледна точка. Това, което Ига направи през първата половина от сезона, беше феноменално. Тя има всички качества да доминира години наред, но не винаги всичко ще е наред. Ще има както върхове, така и спадове. Такъв е животът. Освен това Швьонтек е много интелигентна, непрестанно иска да се усъвършенства и се е обградила с чудесен екип. Не знам какви са настроенията в Полша, но покрай интервютата ми с журналисти от различни страни около турнирите от Големия шлем оставам с впечатлението, че там настава някаква паника, когато Ига загуби няколко мача. Иска ми се да можех да им кажа „Хора, успокойте се! Това е спорт, всеки губи понякога“. Изобщо не е лесно да си на топ ниво 365 дни в годината. Повярвайте ми, знам. Така че медиите не бива да създават проблеми там, където ги няма. Не го правете, моля ви.

– Ига Швьонтек и Паула Бадоса се оплакаха от разликата между топките, предвидени за мъжете и жените на US Open. Какво е Вашето мнение по темата?

– Това е лично предпочитание. Лично аз никога не съм имала проблем с това и ако играех в момента, може би дори нямаше да усетя разликата. Така беше през цялата ми кариера. Не ме интересуваше особено дали ми дават топка за мъже или жени – можех да играя с всякакви. Швьонтек играе с много топспин и вероятно за това предпочита по-тежките топки. От друга страна има тенисистки като Осака, които нанасят плоски удари, за които по-благоприятен е друг вид топка. Както казах – въпрос на лични предпочитания.

– Ема Радукану се представя доста колебливо след като спечели US Open. Как според Вас ще се представи тя в Ню Йорк тази година?

– По отношение на подготовката за US Open, сега тя свърши доста по-добра работа в сравнение с миналата година. В предходните няколко турнира победи някои доста добри тенисистки и като цяло изгелжда, че съзрява като играч. Мисля, че в момента Радукану играе на по-високо ниво, отколкото по това време миналата година. Естествено, когато животът ти изведнъж се промени толкова драстично, няма как процесът да протече гладко. Ти може и да си останеш същия, но всичко останало се променя. Феновете, медиите, другите играчи – всички започват да гледат на теб по различен начин. Когато в живота ти настъпи такава огромна промяна, винаги е трудно да се адаптираш към нея и да подредиш приоритетите си. На Ема тепърва ѝ предстоят още много години в Тура. Тя е много трудолюбив човек и непрестанно се стреми към усъвършенстване. Бях на Уимбълдън и имах достатъчно време да чета британските медии и бях наистина изумена колко нереалистично високи са очакванията към нея. Би било невероятно Радукану отново да спечели US Open, но в случая най-важното е как ще ѝ се отрази завръщането в Ню Йорк от емоционална гледна точка. Може би ще се радва отново да е там и ще играе напълно освободено, но съществува и възможността да се пречупи под тежестта на очакванията. Няма как да знаем. Ема е чудесен професионалист и не е сред играчите, които можете да видите на купон вечерта преди мач. Тя е много мотивирана и концентрирана и мисля, че на този етап от живота и кариерата ѝ не бива да искаме повече.

– Какви са най-големите промени, които забелязвате в играта на Симона Халеп след началото на съвместната ѝ работа с Патрик Муратоглу? Смятате ли, че тя би могла да спечели US Open?

– Според мен, ако е здрава, Симона има шанс да спечели всеки един турнир, вк ойто участва. Тя вече знае какво е да си шампионка от Големия шлем и е ясно, че има всичко необходимо, за да спечели още „мейджър“ трофеи. Тя записа няколко загуби преди US Open, но в същото време изигра и няколко мнного добри мача, най-вече в Торонто, където спечели титлата. Личи си как на моменти се опитва да бъде по-агресивна и да поема повече рискове. Халеп, заедно с Швьонтек, е тенисистката с най-добро придвижване по корта. Тя е много издръжлива и би могла да играе и 5 часа, ако се наложи. Но в същото време Симона понякога има проблеми, когато се изправи срещу тенисистка, чийто удари са също толкова силни. Няма как да знаем кой в каква форма ще бъде утре, но на теория Халеп има много сериозни шансове да спечели US Open. Мисля, че би могла да победи всяка една от тенисистките в схемата. Относно промените, които Муратоглу внесе – Патрик държи много на скоростта в играта. Той и Дарън Кейхил са доста различни като треньори. Мисля, че именно интензитетът в играта е най-голямата промяна при Халеп през последните месеци. Освен това Патрик обича да контролира всеки един аспект от подготовката на своите възпитаници. Някои играчи не харесват това, но до момента излгежда, че той и Симона се разбират много добре.

– Анджелик Кербер обяви, че е бременна и ще се оттегли от Тура за известно време, но въпреки това е решена да се завърне. Вие спечелихте титлата на US Open през 2009, след като се завърнахте от майчинство. Мислите ли, че Кербер е способна да триумфира с още една титла от Големия шлем?

– Всичко е възможно, особено когато става дума за Анджелик. В момента е бременна, но със сигурност е обмислила всичко много добре, тъй като това е нещо, което преобръща живота на всяка жена и особено на спортистките. След като родих Джейда дори не си помислях за завръщане в Тура, защото ми беше много приятно да бъда у дома и да се грижа за нея, но всеки е различен. Янина Викмайер например поднови тренировките два месеца след като роди. Не се съмнявам в мотивацията на Анджи и никога не бих я отписал като претендентка за титлите от Големия шлем. Мисля, че е напълно способна на увеличи колекцията си.

– Григор Димитров изигра много силен сезон на клей, но след това се контузи на Уимбълдън и до момента не се представя особено добре на турнирите в Северна Америка. В мача срещу Доминик Тийм в Уинстън-Сейлъм изигра чудесен първи сет и спечели с 6-0 за 25 минути, но след това бе принуден да се оттегли заради световъртеж и високо кръвно налягане. Докъде би могъл да стигне Григор на US Open според Вас?

– Трудно ми е да кажа. Доколкото си спомням, той имаше проблеми и с гърба по това време миналата година. Григор ще трябва да се грижи много добре за себе си, тъй като на този етап от сезона, след толкова много турнири на различни настилки, натоварванията на хард кортовете се усещат много повече заради непрестанните спринтове и смени на посоката. В такива ситуации от играчите се изисква доста във физически план и ефектът върху тялото ти е много по-сериозен, отколкото би бил няколко месеца преди това. Не знам каква е прогнозата за времето в Ню Йорк за следващите две седмици, но обикновено там е много горещо и влажно по това време на годината. Всичко това са фактори, които влияят на играчите и трябва да демонстрираш много високо ниво на професионализъм. Димитров е много трудолюбив и е чудесен играч, но случващото се с него показва колко сериозни са натоварванията в нашия спорт. Той притежава невероятен талант и е един от тенисистите, които ни карат да оценяваме колко трудно е да се задържиш на най-високото ниво в Тура в продължение на толкова много години. Нужна е желязна дисциплина и огромна мотивация и отдаденост. Точно това ни показват и играчи като Надал, Федерер, Джокович, Мъри и Вавринка. Като фен на тениса ми е много приятно да гледам такива звезди, които продължават да дават всичко от себе си от любов към играта.

– Новак Джокович няма да играе на US Open, което означава, че ще пропусне втори турнир от Големия шлем през този сезон. По какъв начин отсъствието на една от най-големите звезди оказва влияние върху „мейджър“ турнирите?

– Като фен ми е мъчно, че Джокович няма да участва на US Open, тъй като надпреварата между него и Рафаел Надал е по-вълнуваща от всякога. В същото време обаче правилата са си правила и няма какво да се направи. Новак е взел своето решение, а американските власти са взели тяхното. Можем да говорим колкото искаме, но нищо няма да се промени.

– Очаквате ли Джокович да бъде допуснат на предстоящия Australian Open?

– Иска ми се да можех да кажа „Да“, но не знам какви са здравните разпоредби в Австралия в момента. Дори да знаех, до януари има много време и всичко може да се промени дотогава. Както казах, ще ми бъде много приятно да видя продължение на битката между Новак и Надал, но всичко зависи от местните власти.


В партньорство с Булевард България
Tenniskafe.com предупреждава, че модераторите на сайта трият коментари, които съдържат обидни квалификации, нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница. Не се допускат коментари, които съдържат спам, както и такива с главни букви (думи, фрази и изречения). Не се допускат опити за реклама без знанието и разрешението на администраторите на сайта. Модераторите не коментират причините за изтриване на постове и други модераторски намеси.
Copyright © 2020 TennisKafe.com, Тенискафе ООД, Стара Планина 3, Управител: Асен Григоров. Всички права запазени.
Created by WPH