Матс Виландер пред „Тенискафе“: Не се съмнявах, че Димитров ще играе на US Open

Матс Виландер пред "Тенискафе": Не се съмнявах, че Димитров ще играе на US Open

Носителят на 7 титли от Големия шлем и шампион на US Open за 1988 г. Матс Виландер сподели своите очаквания за започващия днес турнир в Ню Йорк. Експертът на Евроспорт, когото отново ще видим като ко-водещ на култовото предаване „Game, Schett & Mats“, посочи своите фаворити в турнира и коментира потенциалните промени, които могат да настъпят в тениса през следващите години.

Кои според Вас са фаворитите на US Open? Чие представяне ще следите с повишено внимание?
Най-сериозно внимание ще обърна на Новак Джокович и Доминик Тийм, защото те са големите фаворити и ще ми е много любопитно как ще се представят, особено в ранните фази на турнира. Освен тях ще наблюдавам с интерес Денис Шаповалов и Феликс Ожие-Алиасим. Двамата са много млади и талантливи и все още не са сред най-големите имена в Тура, но въпреки това с малко късмет могат да направят нещо сериозно. Стефанос Циципас също е сред основните претенденти за трофея. Вече е стигал до заключителната фаза на турнир от Големия шлем и знае какво е нужно, а освен това е показвал, че може да бъде много опасен във формат 3 от 5 сета.

Тенисистите са свикнали с определен начин на живот, свързан с непрестанни пътувания. По какъв начин смятате, че е повлияла паузата в Тура на кондицията на играчите?
Мисля, че може да им се отрази добре. След толкова дълга пауза, в която си имал възможност да си починеш и да се откъснеш напълно от тениса за известно време, е съвсем резонно всички да се върнат презаредени и пределно мотивирани. Големият шок се състои в това, че няколко месеца изобщо не си играл и след това изведнъж си отново на корта. Това е голям шок както за тялото, така и за ума. За сметка на това сега играчите могат да се разхождат сами из тенис комплексите, да тренират когато си поискат и да намерят ново вдъхновение да играят тенис. Мисля, че това, което се случи в света през последните месеци, може да се окаже скрита благословия за тенисистите.

Как ще повлияе на играчите липсата на фенове по трибуните? Това ще навреди ли на играчи като Новак Джокович например, които черпят енергия от публиката?
Няма как да знаем докато не преминат първите мачове. Конкретно за Новак знаем, че отношението на публиката няма значение за него в началото и в края на мачовете, когато е концентриран върху победата. Но в средата на мача, когато води със сет и пробив и му трябва още малко енергия, за да приключи мача в три сета? Дали това няма да е моментът, в който няма да забележим промяна в играчите, които се надяват на психологически допинг от публиката в подобни моменти? Това ще ми е много интересно, тъй като когато аз играех изобщо не ме интересуваше кой ме гледа в началото и в края, но по време на мача, независимо от резултата, никога не отказвах малко подкрепа от публиката. Липсата на фенове би могла да се окаже подводен камък за Джокович.

Western & Southern Open

Противоепидемичните мерки и ограничения на US Open ще бъдат много строги. Ще окаже ли това някакво влияние върху представянето на играчите?
Не мисля. Те до голяма степен вече са свикнали с това, тъй като и при нормални обстоятелства непрекъснато преминават най-различни проверки на летища и в хотели. Тестовете за Covid-19 едва ли ги тревожат, тъй като звездите от Тура са обект на непрестанни допинг тестове. Според мен най-голямото неудобство може да дойде от страха на играчите от самия вирус. Това би могло да породи известно напрежение, което да повлияе в някаква степен на представянето им на корта.

Ако в момента играехте, щяхте ли да пътувате за Ню Йорк?
Да, определено щях да го направя. Мисля, че една от причините да бъде сред топ играчите е, че се наслаждавах на мачовете много повече, отколкото на тренировките. Нямаше да мога да си намеря място, ако нямах сериозна конкуренция около себе си. Това е нещото, за което живееш като професионален тенисист. Така че да, щях да отида.

Смятате ли, че тазгодишният US Open може да бъде началото на нова ера в мъжкия тенис?
Наистина се надявам да е така. Надявам се да видим малко по-необичайни имена във втората седмица на турнира. Очевидно е, че ще станем свидетели на изненадващи резултати. Мисля, че ни чака много интересен и непредсказуем турнир по отношение на качеството на играта и появата на нови играчи в светлините на прожекторите. Ако искате да видите младото поколение да пристъпи малко по-смело напред, то фактът, че Роджър Федерер и Рафаел Надал няма да са в Ню Йорк определено ще благоприятства подобни явления.

fans us open

Отсъствието на Федерер и Надал ще обезцени ли донякъде спечелването на титлата?
За мен няма никаква разлика. Това е турнир от Големия шлем и всички, които имат възможност, играят на него. Винаги е било така. Понякога се случва така, че някои от най-големите играчи не могат да се включат по някаква причина. Така че не виждам причина титлата да се счита за обезценена заради липсата на някои играчи. Това се отнася както за мъжете, така и за жените.

Кой според Вас ще спечели титлата при жените?
Наоми Осака е в чудесна форма и за останалите ще бъде много трудно да я победят. Мисля, че има някои тенисистки, които се намират в много добра физическа кондиция и при липсата на публика ще играят още по-освободено. Това е една от причините да мисля, че 25 или дори 30 тенисистки имат съвсем прилични шансове за титлата.

Naomi Osaka 6

Ако Новак Джокович спечели US Open това ще постави ли Рафаел Надал под по-голямо напрежение преди Ролан Гарос?
Мисля, че надпреварата за званието „Най-великият“ е сложена на пауза в момента. На този турнир Новак може да спечели 18-та титла от Шлема, което ще е чуденос за него. Рафа решава да не играе, за да се подготви за Ролан Гарос и затова смятам, че съревнованието е паузирано за момента. Мисля, че Надал не отдава толкова голямо значение на историческото измерение на трофеите, колкото на това да бъде най-добрият тук и сега. При Федерер е същото и точно затова реши да се оперира. Смятам, че истинската битка между тях ще бъде подновена едва догодина.

Мислите ли, че решението на Надал да се съсредоточи единствено върху Ролан Гарос беше правилно?
Да, така мисля. Смятам, че ако беше отишъл в Ню Йорк, щеше сериозно да навреди на шансовете си да спечели отново Ролан Гарос. Мисля, че можеше да спечели и двата турнира, така че според мен изпусна един шанс за титла, но си има добра причина за това. За да спечелиш турнир от Големия шлем трябва да не само да си подготвен перфектно физически, но и да си мотивиран до краен предел. Ако не искаш да си там, нещата просто няма да се получат.

Rafael Nadal

Кой от Голямата тройка ще пострада най-много от прекъсването на Тура и всичко, което се случва в момента?
Според мен случващото се е добре дошло за по-възрастните играчи. Много от тях вероятно са си дали съвсем ясна сметка, че няма вечно да са на корта и са започнали да оценяват тениса още повече. Смятам, че играчите, които в момента са на по 31-32 години и все още играят добре са на-печелившите от настоящата ситуация. Докато за младите играчи това е нещо, което спира развитието им и те се ядосват. Казват си „Какво, по дяволите, правя? Не искам нищо друго, освен да играя и да тренирам усърдно, а те просто ме зарязват на произвола“. За опитните играчи ситуацията определено е много по-поносима.

Какво очаквате от Анди Мъри на „Флашинг Медоус“?
За разлика от повечето от настоящите играчи в Тура, Анди е свикнал да бъде за дълго извън корта, така че настоящата ситуация не е нова за него. По-голямата част от останалите почти не са играли през последната половин година, така че самочувствието им няма да е на най-високото възможно ниво, което е добре дошло за опитен ветеран като Мъри. Той има шанс да се възползва по много добър начин от тази ситуация и вярвам, че ще го направи. Той обича 5-сетовите мачове и знаем, че е тренирал много усърдно през последните месеци. Освен това изглеждаше страхотно на корта срещу много по-млади играчи като Франсис Тиафо и Александър Зверев, което е много сериозен повод за оптимизъм в лагера на Мъри.

Andy Murray

Григор Димитров преболедува коронавируса съвсем наскоро. Как според вас ще се отрази това на психологическата му нагласа за US Open?
Видяхме Григор на Western & Southern Open миналата седмица, където според мен се представи много добре предвид обстоятелствата. Лично аз не се съмнявах, че ще играе на US Open, стига да е здрав. Според мен липсата на фенове ще му се отрази добре, тъй като съм забелязал, че понякога губи концентрация, когато играе пред многобройна публика. Сега обаче ще играе единствено за себе си и мисля, че от чисто психологическа гледна точка ситуацията ще бъде много удобна за него.

dimitrovgrigor

Смятате ли, че предвид многото отсъстващи звезди и от женския тур това ще бъде най-добрият шанс за Серина Уилямс да спечели 24-тата си титла от Големия шлем?
Мисля, че тя трябва да спечели този турнир. Ако не го направи хората, и най-вече тя самата, ще започнат да се съмняват много сериозно, че Серина някога отново ще спечели титла от Шлема. С всеки следващ неуспешен турнир за нея става все по-трудно. Ако сега спечели US Open това ще ѝ даде увереността да опита да спечели още трофеи, н ако не успее при положение, че само три или четири тенисистки от Топ 10 са на турнира, това ще бъде огромен удар за нея. Празните трибуни може да помогнат и на нея, тъй като понякога напрежението, идващо от очакванията на феновете към нея, сякаш и идва в повече. Сега ще може просто да вземе дъщеричката си и да я разхожда с количка из тенис центъра. Представяте ли си го? Преди нямаше как да се случи, но сега е възможно.

Много други експерти споделят Вашата гледна точка по този въпрос. Мислите ли, че по този начин Серина Уилямс може все пак да почувства сериозно напрежение заради очакванията тя задължително да спечели титлата?
Не смятам, че това е нещо необичайно за нея. Тя е на върха в този спорт от много години и отдавна вече е свикнала да се справя с всякакъв вид напрежение. Серина пропиля чудесни шансове в последните си няколко финала и при евентуален нов неуспех бих казал, че самочувствието ѝ е пострадало сериозно. Дали смятам, че тя е голямата фаворитка? Честно казано, не знам. Има много млади тенисистки, които удрят също толкова силно и вече не са толкова респектирани от Серина, колкото преди. Въпреки това обаче шансовете ѝ са много големи.

Serena Williams

Известно е, че със Симона Халеп сте в чудесни отношения и тя е един от любимите Ви играчи в Тура в момента. Разочарован ли сте, че няма да играе на US Open.
Всички сме разочаровани, когато най-добрите играчи не играят на най-големите турнири, но мисля, че разочарованието е по-голямо за самите играчи. Мъчно ми е за играчите, които не успяха да дойдат, тъй като при повечето от тях отсъствието се дължи не на избор, а на невъзможността да пътуват, което е наистина тъжно. Други пък трябваше да се съобразят с новите дати за Ролан Гарос, а трети вероятно са имали семейни ангажименти, които са ги възпрепятствали. При всички положения решението е било трудно за всички тях и наистина им съчувствам.

Halep

По време на паузата в Тура видяхме някои доста иновативни турнири като Ultimate Tennis Showdown. Смятате ли, че подобни надпревари могат да заменят традиционния формат на мачовете в бъдеще?
Това, за което говорите, според мен беше само въпрос на време. Мисля, че е неизбежно част от правилата на UTS да бъдат имплементирани на някои от турнирите на ATP и WTA, за да се поразчупи регламентът и да се повиши зрителският интерес. Може да направят мачовете по-кратки или пък да има правило, свързано с броя на сервисите – кой знае? Процесът все още е в много експериментална фаза и тепърва ще търпи развитие. Имаше и доста неща, които не ми харесаха, но е показателен фактът, че тенисът е отворен към подобен тип експерименти. Мисля, че спортът все повече ще се насочва в тази посока. Уимбълдън даде тон с въвеждането на тайбрек. Всички мислеха, че никога няма да се случи, но се случи. Тенисът трябва да се адаптира към съответната епоха и това е явление, което напълно одобрявам.

TennisKafe.com


В партньорство с Булевард България
Tenniskafe.com предупреждава, че модераторите на сайта трият коментари, които съдържат обидни квалификации, нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница. Не се допускат коментари, които съдържат спам, както и такива с главни букви (думи, фрази и изречения). Не се допускат опити за реклама без знанието и разрешението на администраторите на сайта. Модераторите не коментират причините за изтриване на постове и други модераторски намеси.
Copyright © 2020 TennisKafe.com, Тенискафе ООД, Стара Планина 3, Управител: Асен Григоров. Всички права запазени.
Created by WPH