Николай Драгиев пред TennisKafe.com – за любовта към тениса и предизвикателствата на коментирането

|  от  

Николай Драгиев е един от най-популярните коментатори в България. Игре тенис от 6 год. възраст с баща си, а за себе си казва, че е израснал на кортовете на ЦСКА в Борисовата градина.

Учил е Националната спортна акдемия ,,Васил Левски,, , а от 1998 се занимава с треньорска работа. Започва да коментира тенис през 2003 г., а това се превръща в негова професия през 2005 г. в Евроспорт.

Николай даде специално интревю за TennisKafe.com, в което говори за предизвикателствата на професията си и любовта към тениса.

– Разкажете повече за професията си. Как се коментира един маратонски 5-сетов мач? Кога един коментатор вече се изхабява?

– Първият турнир, в който участвах като коментатор беше Уимбълдън 2003, а това се превърна в професия за мен през 2005, когато Евроспорт започна предавания на български език и бях поканен да се включа. С тенис съм се занимавал цял живот, още от дете, но влизането ми в този бранш стана случайно.

Коментирането на един 5 часов мач може да бъде и лесно, и трудно, зависи от самият мач. Ако играта е интересна времето лети бързо и коментаторът няма нужда да говори толкова и да украсява случващото се на корта. По трудно е, когато мачът е монотонен и не толкова качествен, тогава вече опира до опит, за да можеш да задържиш зрителите пред екрана.

Обикновено в такъв случай се прибягва до включването на статистика, история,или интересни случки от биографията на играчите.

Един коментатор се изхабява, според мен, ако прекалено често и дълго е в ефир, тогава неизбежно се повтаря и се допускат грешки. Освен това е много важно да се стремиш да се развиваш и да не ставаш жертва на рутината.

Как се подготвяте за мач? Кое е най-трудно?

– Подготовката задължително включва запознаване с биографията на тенисистите и техните резултати.

Най-добрият начин е да следиш изявите им редовно, за да си създадеш цялостна картина за играта и качествата им. За мен най-трудните мачове за коментиране са тези с участието на Григор Димитров, защото каквото и да кажеш не могат да бъдат удовлетворени всички зрители.

Разбира се, голяма трудност е коментирането през нощта за дълъг период от време, което води до голяма преумора и хронично недоспиване. В това отношение Аустрелиън Опън и ЮС Опън са най-трудните за отразяване турнири.

Коментаторите винаги са обект на критика по всякакви поводи. Следите ли мнението на зрителите за себе си? Каква оценка бихте си дали?

– Правел съм го преди, а и сега, чрез контактите ми във Фейсбук, но установих, че това се отразява отрицателно върху работата ми. Примирил съм се с това, че каквото и да кажеш, или да не кажеш, винаги има недоволни.

dragiev

– Кога трябва да се говори и кога да се мълчи? Защо?

– У нас е прието да се мълчи задължително по време на разиграването и винаги се стремя да спазвам това правило. Казвам у нас, защото в други страни, като Испания, Франция, Италия е нормално да се говори „върху“точката. Тенисът е спорт, при който по принцип коментаторът не е нужно да говори много, а да казва правилните неща в точния момент.

– Защо в България няма популярни жени, които да коментират тенис?

– Разбира се! Бих се радвал да имам такава колежка.

– Кой е най-хубавият мач, който сте коментирали?

– Трудно е да се избере един, но ето няколко от най-паметните, които съм имал удоволствието да коментирам: Андре Агаси – Джеймс Блейк, ЮС Опън 2005 г.; Надал – Вердаско – Аустрелиън Опън 2009 г.; Федерер – Надал – Аустрелиън опън 2017 г.

– Кой е любимият ви играч?

– Уважавам всеки един от големите играчи, но имам особени симпатии към Рафаел Надал, както и Григор Димитров, разбира се.

Винаги с голямо удоволствие коментирам мачовете на Ришар Гаске и Филип Колшрайбер, заради интелигентната им и технична игра.

12718196_995589010496485_7619921395056111954_n

– А любимият коментатор/анализатор?

– Джон Макенроу, заради невероятното му чувство за хумор и това, че говори каквото си мисли без да се притеснява. Виландер също е изключителен професионалист, въпреки че често прогнозите му не се оправдават. Това е съвсем нормално, тенисът понякога не се подчинява на логиката , а той винаги търси такава в анализите си.

– Има и гаф, който никога няма да забравите?

 – Когато коментираш дълго време, гафовете са неизбежни. Случвало ми се е да говоря близо 15 мин, без да забележа, че микрофонът не е включен. Такива инциденти те учат и те правят по-опитен.

–  US Open ли е най-интересният турнир от Шлема през годината?

 –  Обичам всички турнири от Шлема, но любимият ми е Ролан Гарос. Най-вече заради Париж и времето по което се провежда – пролетта. Освен това предпочитам играта на червени кортове.  Не ми допада тоталната комерсиализация на ЮС Опън и начина, по който американците правят шоу.

Борислав Орлинов, TennisKafe.com

 
Тагове: , , ,

 
 
Tenniskafe.com предупреждава, че модераторите на сайта трият коментари, които съдържат обидни квалификации, нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница. Не се допускат коментари, които съдържат спам, както и такива с главни букви (думи, фрази и изречения). Не се допускат опити за реклама без знанието и разрешението на администраторите на сайта.