Кралят на Australian Open: Джокович обърна Тийм за осма титла в Мелбърн

Кралят на Australian Open: Джокович обърна Тийм за осма титла в Мелбърн

Australian Open, финал
Новак Джокович – Доминик Тийм 6-4 4-6 2-6 6-3 6-4

Новак Джокович просто не може да загуби финал в Мелбърн. След повече от четири часа на корта сърбинът обърна Доминик Тийм за 6-4 4-6 2-6 6-3 6-4 и грабна осмата си титла на Australian Open, гарантирайки си завръщане на върха на ранглистата от понеделник.

След колебливи първи минути австриецът демонстрира фантастична игра до края на срещата, като надигра съперника си във втората и третата част. След това обаче вторият поставен събра мислите си в съблекалнята и се завърна на съвсем различно ниво. Представянето му на начален удар се подобри значително и това бе ключово за изхода от срещата, макар разликата между двамата до края също да не бе голяма.

Джокович все още няма загуба на финалите на Rod Laver Arena, а няма такава и като цяло през сезон 2020. Успехът му днес бе №13 за годината.

Това е трофей №17 от Големия шлем за Ноле, който се приближава на два от Рафаел Надал и три от Роджър Федерер. В същото време той затвърждава рекорда си на „мейджъра“ в Австралия, където вече води с две титли на Маестрото във вечната класация.

Thiem Djokovic

Джокович влезе в мача на пълни обороти и още в първото подаване на опонента си изпълни няколко чудесни ретура, поставйки под напрежение опонента си. Тийм водеше с 40-15, но допускаше много грешки и това върна сърбина в гейма. Световният №2 се възползва още от първия си брейкбол, за да поведе в резултата.

Ситуацията продължи да изглежда сложна за австриеца. Седемкратният шампион стоеше близо до основната линия, решаваше бързо разиграванията и не даваше много време на опонента си да намери ритъма си. Подаванията на Ноле приключваха бързо, докато Доминик трябваше се бори за всяка точка на свой сервис и нямаше право на отпускане дори при 40-0 в своя полза.

Следващите два сервис гейма на Тийм минаваха през дюсове. Началният му удар обаче работеше добре във важните моменти и това му помогна да намали разликата до 4-2.

Оцеляването на световния №5 в тези две поредни оспорвани подавания му вдъхна повече увереност и го върна в двубоя. Грешките в играта на финалиста от Ролан Гарос намаляха значително, а агресивната му игра доведе до ръст на непредизвиканите в статистиката на опонента му. При 15-15 в следващия гейм Джокович сгреши от форхенд, а впоследствие Тийм изпълни комбинация от мощен бекхенд по правата, с който изхвърли съперника си далеч зад основната линия, и форхенд уинър по обратния диагонал – два поредни брейкбола. Още при първия видяхме добър ретур, с който разликата бе намалена. Стигна се до равенство, но при 5-4 рекордьорът по титли в Мелбърн получи аванс от 0-30 след две непредизвикани на съперника си. Добър сервис и бекхенд в аут доведоха до 30-30, но все пак сърбинът получи своя сетбол точка по-късно. Последва разиграване с 19 удара, в което инициативата имаше сервиращият. Доминик използва своя превес, за да излезе на мрежата, но ъпроуч ударът му не бе впечатляващ и Джокович имаше добра възможност да го преодолее – успя, но пресили изпълнението си и топката излезе в аут. Дюс по-късно Новак получи нов сетбол, като при него дори не бе нужно да влиза в разиграване. Двойна грешка направи резултата 6-4 в негова полза. Djokovic 2

Джокович започна на високо ниво и втората част, но опонентът този път успя да спре устрема му още по-рано. При 1-1 и 30-30 световния №2 за пръв път пропусна да вкара първи сервис в сета и това доведе до двойна грешка и брейкбол. Тийм реши да рискува с бекхенд по правата, но изкара топката в аут. При дюса обаче австриецът натисна от форхенд и се пребори за нов шанс – този път спасен след навлизане в корта от страна на сърбина и уинър в ъгъла на корта. Последва нова непредизвикана грешка от страна на Ноле, а при третия брейкбол видяхме нова двойна грешка – 2-1.

 

При 3-2 и 30-30 Тийм също допусна двойна грешка, давайки възможност на съперника си да изравни резултата в сета, но се поправи бързо с форхенд уинър и запази преднината си.

 

Натискът на втория поставен обаче продължи и при 3-4 поведе с 15-30. Австриецът изравни с брилянтна къса, а след това и поведе с 40-30, но две поредни грешки донесоха нов шанс на Джокович за връщане на пробива. Този път сърбинът възтържествува след поредния сгрешен бекхенд по правата на опонента си- 4-4.

 

Следващият гейм беше ключов за развоя на сета. Световният №2 бе разколебан, а при 15-30 получи предупреждение за забавяне при изпълнение на сервиса, а последвалото дълго разиграване завърши със сгрешена къса от негова страна. При брейкбола отново се забави и този път последва наказание – отнето му бе правото на първи начален удар. Ноле допусна непредизвикана грешка и пробивът стана факт.

 

Вървейки към зоната за почивка, потупа краката на съдията, а след като седна добави иронично:

 

„Добре свършена работя, приятелю. Особено втория път. Вече си известен.“

 

Тийм затвори сета с подаване на 15 – 4-6.

Djokovic

Седемкратният шампион бе много нервен и разколебан, като често допускаше грешки в следващите минути. Още в първия гейм на третата част Тийм изравни за 30-30 със стоп воле, а момент по-късно форхенд по правата му донесе ранен брейкбол. Мрежата спаси Джокович, но последваха две поредни непредизвикани грешки от негова страна и той изостана с ранен пробив.

 

Новак направи опит за бърз отговор, когато спечели разиграване от 22 удара при 30-30 в следващия гейм, за да стигне с чудесна къса до шанс за рибрейк. Този път бекхендът по правата на Доминик намери целта и го спаси. Проблемите за Ноле продължиха и във вторият му сервис гейм, когато нова непредизвикана грешка направи резултата 3-0.

 

Петият в света допусна двойна грешка за 15-30 в следващото си подаване, но успя да обърне резултата с успешен бекхенд лоб и момент по-късно затвърди за 4-0. Последва медицинско прекъсване за Джокович, след което бившият №1 заигра по-добре.

 

Въпреки това при 2-5 и 30-30 Тийм изпълни перфектен форхенд по правата, приземил се на линията, за да си изработи сетбол. Сетът обаче не приключи, тъй като Джокович пласира дълбок ретур и успя да се спаси. Следващият сервис на австриецът бе много добър и му помогна да стигне до два смача, но не успя да завърши при нито един от тях. При най-лесния си удар в разиграването Ноле допусна непредизвикана грешка и подари нов сетбол на съперника си, но двойна грешка върна равенството. Нов добър начален удар доведе до сетбол №3 – неутрализиран с бекхенд уинър от ретур. Получил шанса да играе на втори сервис, миналогодишният шампион си изработи брейкбол, но пресили посрещането си и предстоеше пореден дюс. Две поредни нови грешки направиха резултата 6-4 4-6 2-6.

Thiem

Джокович посети съблекалнята след края на третата част и започна по-добре четвъртата, но във второто си подаване при 30-15 отново допусна две поредни непредизвикани грешки и беше изправен пред брейкбол. Заложи на сервис мрежа и отрази опасността.

 

Представянето му на сервис отново се приближи до стандартите от първия сет и при 4-3 Ноле дочака своя момент. Двойна грешка му донесе два поредни брейкбола, а при втория Тийм пресили удара си от форхенд, за да стане пробивът реалност.

 

Сърбинът затвори сета с подаване на 0, като през цялата част загуби общо две точки на свой първи сервис и четири на втори – 6-3.

 

Този път бе ред на Доминик Тийм да посети съблекалнята. Втората част започна на много високо темпо, като Джокович вече не даваше никакви леки точки на опонента си. При 1-1 австриецът водеше с 30-15, но форхендът му по правата не намери корта и се стигна до равенство. Последва дълго разиграване, в което и двамата избягваха рисковете, но в крайна сметка сервиращият намери мрежата – 30-40 и брейкбол. Точката за пробив беше реализирана след нова грешка от форхенд на световния №5 – 2-1.

 

Тийм обаче демонстрираше завидно постоянство през цялата среща и продължи да показва много високо ниво на тенис. При 15-30 в ответния гейм взе инициативата и нападаше съперника си със всеки удар, за да успее в крайна сметка да го пречупи. Надгради с къс сечен ретур, който му донесе шанс за рибрейк. Доминик имаше предимство и в следващото разиграване, но този път агресията в играта му доведе до удар в мрежата и дюс. Австриецът продължи да търси своето и натисна топката от бекхенд, за да си изработи нова възможност. Джокович заложи на сервис мрежа и петият в света сгреши при минаващия. Ноле изпълни къса при следващата точка и отново имаше късмет при последвалия минаващ, което му донесе точка за 3-1. Реализира я и затвърди пробива.

 

При 4-2 наблюдавахме нов драматичен гейм, в който Тийм трябваше да играе много смело, за да се спаси. След два дюса мрежата помогна на сърбина да стигне до нов брейкбол, но опасността бързо бе неутрализирана. Два добри начални удара задържаха интригата в сета.

 

Битката продължи до последната точка, но Джокович издържа на натиска на опонента си и при 5-4 получи правото да сервира за осма титла от Australian Open. Първото разиграване завърши с уинър на австриеца, но ас върна равенството. Тийм продължи с рисковете и две поредни грешки донесоха поредни точки за спечелване на турнира за Новак Дожкович. Още първата бе реализирана.

 


Вижте тази публикация в Instagram.

Кралят на Australian Open: Джокович обърна Тийм за осма титла в Мелбърн! 💫 Australian Open, финал Новак Джокович – Доминик Тийм 6-4 4-6 2-6 6-3 6-4 Новак Джокович просто не може да загуби финал в Мелбърн. След повече от четири часа на корта сърбинът обърна Доминик Тийм за 6-4 4-6 2-6 6-3 6-4 и грабна осмата си титла на Australian Open, гарантирайки си завръщане на върха на ранглистата от понеделник. След колебливи първи минути австриецът демонстрира фантастична игра до края на срещата, като надигра съперника си във втората и третата част. След това обаче вторият поставен събра мислите си в съблекалнята и се завърна на съвсем различно ниво. Представянето му на начален удар се подобри значително и това бе ключово за изхода от срещата, макар разликата между двамата до края също да не бе голяма. Джокович все още няма загуба на финалите на Rod Laver Arena, а няма такава и като цяло през сезон 2020. Успехът му днес бе №13 за годината. Това е трофей №17 от Големия шлем за Ноле, който се приближава на два от Рафаел Надал и три от Роджър Федерер. В същото време той затвърждава рекорда си на „мейджъра“ в Австралия, където вече води с две титли на Маестрото във вечната класация. Четете още в линка в биото.

Публикация, споделена от Tenniskafe.com (@tenniskafecom) наВ партньорство с Булевард България
Tenniskafe.com предупреждава, че модераторите на сайта трият коментари, които съдържат обидни квалификации, нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница. Не се допускат коментари, които съдържат спам, както и такива с главни букви (думи, фрази и изречения). Не се допускат опити за реклама без знанието и разрешението на администраторите на сайта. Модераторите не коментират причините за изтриване на постове и други модераторски намеси.
Copyright © 2020 TennisKafe.com, Тенискафе ООД, Стара Планина 3, Управител: Асен Григоров. Всички права запазени.
Created by WPH