Обзор: Ден №11 на Уимбълдън

Обзор: Ден №11 на Уимбълдън

Ден №11 ще бъде запомнен с невероятната класическа битка между Роджър Федерер и Рафаел Надал, която бе под №40 между двете тенис легенди. Двамата премериха сили на полуфиналите на Уимбълдън, а в другия сблъсък от тази фаза действащият шампион Новак Джокович срещна тежко изпитание в лицето на Роберто Баутиста Агут.

Как се развиха мачовете? Вижте в нашия обзор:

Федерер спечели класиката с Надал и отново е на финал на Уимбълдън

NadalVSFederer

Роджър Федерер спечели голямата класика срещу Рафаел Надал на полуфиналите на Уимбълдън и ще играе своя 12-и финал в надпреварата, както и 31-и в турнирите от Големия шлем. Осемкратният шампион надделя в гладиаторската битка със световния №2 след 7-6(3) 1-6 6-3 6-4 за повече от три часа игра и ще спори с Новак Джокович за своето 21-о „мейджър“ отличие.

В по-голямата си част двубоят беше равностоен, но Маестрото използва страхотното ниво на форхенда и бекхенда си, за да спечели точките в ключовите ситуации от мача. Сервисът на швейцареца, както и ретурът, подпомогнаха каузата му. Той вече намали изоставането си в общия баланс срещу Надал на 16-24 успеха, като в същото време взе реванш от загубата в три части на полуфиналите на тазгодишния Ролан Гарос.

Двете тенис легенди извадиха най-добрите оръжия от арсенала си и накараха хилядите фенове по трибуните на централния корт често да стават на крака, като така ни върнаха назад във времето към последния им двубой в All England Club – финалът през 2008 г. Двукратният шампион обаче не успя да противодейства на швейцареца в дълъг период от време и пропусна да се класира на своя първи финал в турнира от 2011 г. насам.

Така световният №3 ще се изправи срещу водача в ранглистата Новак Джокович. Той губи в общия баланс срещу сърбина с 22-25, като последните три успеха са на сметката на световния №1. Това ще е четвъртият им мач на Уимбълдън – на полуфиналите през 2012 Маестрото надделя, но сърбинът го победи в битка за трофея през 2014 и 2015 г.

ВИЖТЕ ИЗБРАНИ МОМЕНТИ ОТ ДУЕЛА МЕЖДУ ДВЕТЕ ТЕНИС ЛЕГЕНДИ (ВИДЕО)

След битка на характери: Джокович на шести финал на Уимбълдън

Djokovic

Действащият шампион Новак Джокович и Роберто Баутиста Агут изиграха невероятен двубой на централния корт на Уимбълдън, който прати световния №1 на шести финал в надпреварата. Сърбинът надделя с 6-2 4-6 6-3 6-2 за над два часа и половина игра и ще има възможност да защитава трофея си в неделя срещу Роджър Федерер.

Четирикратният шампион и 22-ият в ранглистата испанец тестваха своите характери на корта, като играта до средата на третия сет беше повече от равностойна. В ключовите моменти от тази част обаче Новак вдигна неимоверно нивото си и сломи съпротивата на опонента.

Тази година Баутиста Агут на два пъти надигра Джокович – в Доха и в Маями, но не успя да го спре в първия им двубой на трева. Така световният №1 стигна до своя 25-и финал от Големия шлем и ще се бори за 16-ата си „мейджър“ титла, както и пета в All England Club.

ВИЖТЕ ИЗБРАНИ МОМЕНТИ ОТ БИТКАТА МЕЖДУ СЪРБИНА И ИСПАНЕЦА (ВИДЕО)

Рафа Надал за Федерер: Той игра малко по-добре

nadal

Рафаел Надал призна превъзходството на Роджър Федерер в полуфиналния мач помежду им на Уимбълдън, спечелен от осемкратния шампион със 7-6(3) 1-6 6-3 6-4. Испанецът имаше своите шансове в първия му двубой на „свещената трева“ срещу Маестрото от финала през 2008 г., но оръжията на 20-кратния шампион от Шлема се оказаха по-силни.

„Имах своите шансове“, призна Надал на пресконференцията си след загубата. „Мисля, че той игра малко по-добре от мен. Може би не се състезавах така успешно, както в предните кръгове, а той игра добре. Така че заслужаваше победата“.

Джокович: Мачът можеше да се развие в съвсем друга посока

djokovic

Действащият шампион Новак Джокович остана доволен от показания характер в мача срещу Роберто Баутиста Агут, който го изпрати на шести финал на Уимбълдън. Световният №1 надделя с 6-2 4-6 6-3 6-2 и в битка за петия си трофей в All England Club ще спори с Роджър Федерер или Рафаел Надал.

„За мен този турнир се разви прекрасно“, каза световният №1 след ценната победа. „Да бъда на финал, е една сбъдната мечта. При всичките финали в турнирите от Шлема, които съм играл, да се класирам за мача за титлата на Уимбълдън, е невероятно чувство и голямо предизвикателство“.

„Имаше важни, равностойни геймове в третия сет, а мачът можеше да се развие в съвсем друга посока“.

Джокович не е притеснен от това, че публиката е срещу него

Djokovic

Новак Джокович не е притеснен от факта, че Роджър Федерер и Рафаел Надал се радват на повече любов от привържениците в All England Club. Четирикратният шампион на Уимбълдън не получи достатъчно уважение от феновете в полуфиналния си мач срещу Роберто Баутиста Агут, който спечели с 6-2 4-6 6-3 6-2, за да се класира на финала.

Публиката аплодира бурно испанеца, когато той взе втория сет, а световният №1 насочи иронични знаци към феновете да скандират по-силно. Новак помоли съдията на стола да каже на зрителите да не се смеят по време на разиграване, след като имаше и такъв случай, а когато спечели едно от дългите разигравания в мача показа недвусмислено на публиката да замълчи.

„Вижте, фокусиран съм върху това, което трябва да сторя“, каза Джокович на пресконференцията след класирането на финала. „В дадени моменти те искаха той да се върне в мача и може би да поведе, защото беше аутсайдерът. Разбирам всичко това. Но през годините тук се радвах на достатъчно подкрепа, така че не се оплаквам.“

Стрицова не успя на сингъл, но е на финал при тандемите

Strycova

Барбора Стрицова ще запомни участието си на Уимбълдън тази година, каквото и да се случи в края на нейния поход на „свещената трева“. 33-годишната чехкиня достигна своя първи „мейджър“ полуфинал на сингъл и бе на крачка от битката за трофея. Загуби от Серина Уилямс, но ще се бори за отличието на двойки.

Това стана ясно, след като чехинята и нейната партньорка Су-Уей Хсие надделяха над шампионките от Ролан Гарос Тимеа Бабош и Кристина Младенович със 7-6(5) 6-4. Ако спечели титлата, Стрицова ще е новата №1 в световната ранглиста при двойките.

В битка за трофея на Уимбълдън двете тенисистки ще се изправят срещу дебютантките в тази фаза в турнири от Големия шлем Габриела Дабровски и Йи-Фан Жу.

Една сбъдната мечта – да се докоснеш до магията на Уимбълдън

cof_vivid

Още от съвсем малък, най-голямата ми мечта бе да посетя свещения турнир на трева, а именно Уимбълдън. Ако пък имаше възможност да видя и своя идол и любим тенис играч – Роджър Федерер, щеше да бъде невероятно.

Ето, че след 13 години вълнения, следене на тенис турнири, пътувания и какви ли не преживявания на един тенис любител, най-после успях да се докосна до магията на този невероятен турнир.

А дали най-съкровената ми детска мечта щеше да се сбъдне, предстоеше да видим.

Да си припомним: Българските успехи на Уимбълдън

grigor1

Уимбълдън достигна до своята заключителна фаза и отново се питаме: „Кога пак ще имаме значим български успех на „свещената трева?“. И докато въпросът остава с отворен отговор, ще разгледаме най-големите постижения на родните състезатели през годините в All England Club.

Несъмнено трите сестри Малееви отварят първи книгата с рекорди за българския тенис и започват да пишат първите ѝ страници. Мануела, Катерина и Магдалена достигат съответно до номер три, шест и четири в световната ранглиста на сингъл, а с двете най-големи сестри свързваме участието на България в полуфиналите за „Фед къп“ през 1985 и 1987 г. Мануела се окичва и с бронзов медал на Олимпийските игри в Сеул през 1988, а няколко години след това трите едновременно попадат в топ 20 на световната ранглиста.

Именно те започват да пишат историята и на българските успехи на Уимбълдън, за да може впоследствие тя да бъде надградена и днес да имаме двама шампиони.

Междувременно стана ясна и програмата за събота – време е за финали!

Централен корт (започват в 16:00 ч.):
1. Серина Уилямс – Симона Халеп
2. Маю/Роже-Васлен – Кабал/Фара
3. Хсие/Стрицова – Дабровски/Жу

Вижте пълната програма ТУК.

Следете всичко най-интересно за Уимбълдън и  чрез каналите в социалните мрежи на TennisKafe.com:

Facebook страница

Instagram страница

Както и в групата ни: ТУК

TennisKafe.com


В партньорство с Булевард България
Tenniskafe.com предупреждава, че модераторите на сайта трият коментари, които съдържат обидни квалификации, нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница. Не се допускат коментари, които съдържат спам, както и такива с главни букви (думи, фрази и изречения). Не се допускат опити за реклама без знанието и разрешението на администраторите на сайта. Модераторите не коментират причините за изтриване на постове и други модераторски намеси.
Copyright © 2020 TennisKafe.com, Тенискафе ООД, Стара Планина 3, Управител: Асен Григоров. Всички права запазени.
Created by WPH