Тенис с Манук Хиндлиян: А сега накъде? Трениране на деца между 10 и 14-годишна възраст

Тенис с Манук Хиндлиян: А сега накъде? Трениране на деца между 10 и 14-годишна възраст

TennisKafe.com ви представя третата от серия статии на основателя и старши треньор на тенис клуб „Про Спорт“ Манук Хиндлиян. На всеки две седмици наставникът ще споделя с вас, привърженици и любители, уроци, тактики, полезна информация за тренировъчните процеси и планове за развитието на тениса. Тя може да подпомогне всички – от деца, които вече практикуват спорта, през аматьори, до треньори и ръководители на клубове.

Манук Хиндлиян е роден на 8 януари 1985 г. и има бакалавърска степен със специалност „треньор по тенис“ , от Национална спортна академия. Завършва и треньорски курс Level 2 ITF през 2017, а в същата година води момичетата на България до 16 г. на европейското първенство в Москва като национален треньор.

Основател е на тенис клуб „Про Спорт“ и е старши треньор от 2011 г., а също така преподава треньорско обучение към програмата на БФТ. Манук е личен треньор на националните състезатели на България Виктория Очева, Сара Маздрашка, Адриан Андреев (достигнал до номер 2 в световната ранглиста до 18 години), Елена Тренчева, Виторио Станков, Димитър Кисимов и Брияна Иванова.

Освен това е участвал на международни треньорски конференции – в София през 2017, на Европейската конференция в Ница година след това и в Международна треньорска конференция в Загреб, Рим и Будапеща през 2019 г.

Третата статия на Манук Хиндлиян, която публикуваме, е озаглавена „А сега накъде? Трениране на деца между 10 и 14-годишна възраст“

Вижте още:

Хиндлиян

Според повечето специалисти възрастта между 10 и 14 години е периодът в който „или правим, или разваляме играчите“. Този критичен момент от развитието на децата е характерен с това, че застъпва периодите:

  • Learning to Train, в който, играчът преминава от използване на модифицирана екипировка към игра на корт със стандартни размери и стандартна топка.
  • Training to train, в който около 14-годишна възраст родителите, детето и треньорът трябва да вземат изключително важното решение, а именно дали ще се опитат да търсят професионално развитие в тениса.

Успешна среда

Доказано е, че играчи трениращи с други състезатели, които споделят общата цел да станат професионалисти, си влияят положително, като създават среда, в която подобряват своите умения и увеличават шансовете си за успех. Освен състезателите, други важни фактори за успеха на тренировъчната  програма са способностите на треньора, възможностите, създадени от родителите, организиране и провеждане на качествени тренировки и изготвяне на подходящ състезателен план.

Ролята  на треньора  всеки състезател има свой уникален начин на учене и ние трябва да подхождаме според индивидуалните нужди на играчите.

Следователно треньорът би трябвало да помогне на играча да:

  • Разбере тактическите принципи, нужни за успешна игра
  • Развие своите техническите умения, съобразявайки се с биомеханичните принципи
  • Изгради свой собствен стил на игра

Хиндлиян

Организиране и провеждане на тренировки препоръчително е в периода между 10 и 14- годишна възраст децата да участват предимно в групови тренировки, като основните ползи от този подход са:

  • възможността да играят срещу различни съперници
  • този тип тренировки наподобяват реалната състезателна среда
  • подобрява социалните умения на играчите
  • увеличават забавлението по време на тренировка, което е основен фактор за усилване на мотивацията за трениране

Според статистика, която ни беше презентирана на „Италианската треньорска конференция в Рим“ през 2019 г. от Крейг О’Шонъси (главен стратег в щаба на Новак Джокович при спечелването на US Open през 2018 година), 55% от точките на децата до 12 години и 59% от точките на децата до 14 години завършват до четвъртия удар. Това логично води до заключението, че сервисът, ретурът и 3-ият удар са най-важните технически и тактически умения, които е нужно да развиваме още от ранна детска възраст.

Хиндлиян

Развитие на технически и тактически умения успешните играчи до 14 години на международно ниво се характеризират с агресивна игра от основна линия, чрез която успяват да взимат от времето за реакция на съперника, когато той използва защитна техника, чрез:

  • отиграване на идващата топка във възходяща траектория (от форхенд и бекхенд)
  • използване на „драйв воле“ от средата на корта
  • ранно разпознаване на посоката, скоростта и вида въртеливост на идващата към тях топка
  • генериране на голяма скорост на ракетата в зоната на контакт (на форхенд, бекхенд и сервис)
  • използване на поне 1 „оръжие“ за печелене на точки. Най-често при момчетата оръжията са форхенд или сервис.

Тактически най-добрите играчи успяват да:

  • използват успешно тактически схеми (game patterns) във всички игрови ситуации
  • разпознават намеренията на съперника спрямо неговата позиция в корта
  • способни са да използват своите силни страни, както и да се възползват от слабостите на съперниците

Насоки за изготвяне на състезателна програма:

Години Брой турнири на година Брой мачове на година
12 12 до 15 45 до 60 сингъл

30 двойки

 

 

Години Брой турнири на година Брой мачове на година
14  15  – за момчета

15 до 20 за момичета

50 до 66 сингъл

30 двойки

 

Тези цифри могат да бъдат добър ориентир, но индивидуалните характеристики на всеки играч са по-важни при планиране на състезателния календар.

В заключение ще добавя, че в стремежа за постигане на добри резултати от ранна възраст, много деца изграждат защитен стил на игра, изразяващ се в удари с голяма височина, позициониране много зад основната линия и печелене на точки чрез постоянство.

Тенисът става все по-агресивен и бърз спорт и поради тази причина, с цел постигане на успех в дългосрочен план, смятам, че децата още от 10-годишна възраст е необходимо да изграждат атакуващ стил на игра.

Манук Хиндлиян


В партньорство с Булевард България
Tenniskafe.com предупреждава, че модераторите на сайта трият коментари, които съдържат обидни квалификации, нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница. Не се допускат коментари, които съдържат спам, както и такива с главни букви (думи, фрази и изречения). Не се допускат опити за реклама без знанието и разрешението на администраторите на сайта. Модераторите не коментират причините за изтриване на постове и други модераторски намеси.
Copyright © 2020 TennisKafe.com, Тенискафе ООД, Стара Планина 3, Управител: Асен Григоров. Всички права запазени.
Created by WPH