Тенис с Манук Хиндлиян: Успешен старт – развитие на тенисисти между 6 и 9 години

Тенис с Манук Хиндлиян: Успешен старт - развитие на тенисисти между 6 и 9 години

TennisKafe.com ви представя втората от серия статии на основателя и старши треньор на тенис клуб „Про Спорт“ Манук Хиндлиян. На всеки две седмици наставникът ще споделя с вас, привърженици и любители, уроци, тактики, полезна информация за тренировъчните процеси и планове за развитието на тениса. Тя може да подпомогне всички – от деца, които вече практикуват спорта, през аматьори, до треньори и ръководители на клубове.

Манук Хиндлиян е роден на 8 януари 1985 г. и има бакалавърска степен със специалност „треньор по тенис“ , от Национална спортна академия. Завършва и треньорски курс Level 2 ITF през 2017, а в същата година води момичетата на България до 16 г. на европейското първенство в Москва като национален треньор.

Основател е на тенис клуб „Про Спорт“ и е старши треньор от 2011 г., а също така преподава треньорско обучение към програмата на БФТ. Манук е личен треньор на националните състезатели на България Виктория Очева, Сара Маздрашка, Адриан Андреев (достигнал до номер 2 в световната ранглиста до 18 години), Елена Тренчева, Виторио Станков, Димитър Кисимов и Брияна Иванова.

Освен това е участвал на международни треньорски конференции – в София през 2017, на Европейската конференция в Ница година след това и в Международна треньорска конференция в Загреб, Рим и Будапеща през 2019 г.

Втората статия на Манук Хиндлиян, която публикуваме, е озаглавена „Успешен старт – развитие на тенисисти между 6 и 9 години“

Вижте още: Тенис с Манук Хиндлиян: План за дългосрочно развитие на състезатели

Kid-tennis

Независимо дали искаме нашето дете  да стане професионален играч или да играе тенис за удоволствие, периодът между 6 и 9 годишна възраст е от  изключително голямо значение за постигане на нашите цели. Тренировъчна система, подпомагаща бъдещ успех, насърчаваща забавление и развитие на правилните умения в правилния момент, би създала среда, в която децата да имат възможност за успешен старт на тенис обучението си. Както всеки етап от кариерата на тенисиста, така и този  (наречен „Fundamental”) има своите характеристики, които определят ролята на децата, треньорите и родителите.

Основната част вклюва няколко характеристики по отношение тренировките развитието и ролята на родителите и треньорите.

Ролята на треньорите:  да организира тренировъчния процес по начин, който ще позволи на играча да постигне целите си. Също така той  трябва:

1. Да разбира  процеса  на развитие на играчите – да структурира тренировките спрямо отпималните „прозорци“ за развитие или, казано с други думи, да прави правилните неща в най-подходящото време

2. Обучението да преминава под формата на забавление – в този период основната задача на треньора е да създаде среда, в която децата да се наслаждават на тренировките.

3. Развитие на добри атлети, а не на страхотни тенисисти – тенисът е спорт с късна специализация. Една от основните грешки, които допускаме, е че искаме да изградим 8-годишни шампиони, но всъщност нашата основна задача е развитието на двигателна грамотност в периодаFundamental”

4. Да „образова“ родителите – не можем да постигнем успех, ако родителите не разбират процеса и не го подкрепят. Децата в тази възраст са най-силно зависими от своите родители. Всяка развиваща се тенис нация използва модифицирана екипировка при работа с деца до 9 годишна възраст. Родителите не разбират защо е нужна тази екипировка, поради тази причина треньорите трябва да обяснят основни концепции на мини тениса,  включващи:

 • малките кортове
 • бавните топки
 • форматите на турнирите
 • описание на всички умения, които децата трябва да притежават във всяко едно ниво от развитието си

kid tennis

Ролята на родителите:

1. Трябва да са загрижени основно за благосъстоянието на играча и развитието му като личност.

2. Да се уверят, че тренировъчната среда доставя удоволствие на техните деца.

3. Какъвто и потенциал да притежават, когато започват да играят, само някои деца ще достигнат до световната ранглиста, родителите трябва да знаят, че тенисът предоставя много пътища за развитие и поради тази причина амбициите трябва да са съобразени с реалностите.

kid tennis

Тренировъчни принципи :

Развитие на физически качества на деца между 6 и 9 годишана възраст: Приоритет на всяка успешна тренировъчна тенис  програма за деца до 9 годишна възраст е усвояването на основни двигателни качества и придобиване на физическа грамотност, чрез трениране на следните умения:

 • ловкост, баланс, координация
 • бягане, скачане, хвърляне,
 • бързина, гъвкавост, взривна  сила и издръжливост, чрез участие в други спортове

kids tennis

 

Изследване на Международната тенис федерация показва, че елитните играчи започват да играят тенис на възраст между 5 и  7 години. Това предполага, че нашият спорт изисква ранен старт, но късна специализация. Препоръчително е участието в други спортове (гимнастика, футбол, баскетбол, плуване) до 13-14 годишна възраст. Изключително силен пример за важността от придобиване на двигателна грамотност е развитието на кариерата на Каспер Рууд (номер 34 в световната ранглиста).

През 2019 г. по време на международната треньорска конференция в Будапеща имах възможност да проведа разговор с Оивинд Сорвалд, който е част от щаба на норвежеца от началото на кариерата му. Той ми сподели, че до 14-годишна възраст Каспер е практикувал 3 различни спорта, преди да реши да специализира в тениса. Други примери за тенисисти практикували различни  спортове в детските си години са Рафаел Надал, Анди Мъри, Раберто Баутиса Агут, както и голяма част от американските играчи.

ruud1

 

Развитие на технически и тактически умения  на деца между 6 и 9 годишна възраст: Необходимо е тенис треньорите  да структурират своите тренировки по начин, даващ възможност  на децата да придобият основни технически и тактически умения, чрез използване на адаптирана екипировка. Целта  на периода „Fundamental”  е  развитието на умения, подпомагащи плавно преминаване от бавните топки и по-малки кортове към игра на нормален корт със стандартни топки.

В своя презентация на тема „Холистичен подход в тренировката по тенис“ хърватският специалист Хървое Змайч описва уменията, които трябва да притежава всеки успешен играч на червено, оранжево и зелено ниво.

kids tennis

Червено ниво –  е първия етап от развитието на играча в периода „Fundamental”. В стремежа си да печелят точки, децата придобиват умения, даващи им възможност  да връщат много трудни топки. Играчите трябва да се опитват да:

 • Започват 4 от 5 разигравания без грешка от сервис или ретур
 • 70% от случаите, когато са в „неутрална фаза“(никой играч няма предимство в разиграването) да връщат топката в корта
 • 50% от случаите, когато са във „фаза защита“(противникът има предимство в разиграването), играчът успява да върне топката в корта

За да успеят да покрият тези стандарти за играчите от „червено ниво“ е нужно да:

 • Разберат важността на кооперативното разиграване
 • Да реагират правилно на идващата топка (да взимат решение спрямо трудността удара на съперника)
 • Да контролират главата на ракетата в зоната на контакта и да демонстрират „отпуснато“ движение в замаха назад и през точката на контакт

Оранжево ниво –  е следващото ниво  в периода „Fundamental”. В този етап от развитието си успешните играчи печелят точки, като използват свободните пространства в корта. Те се опитват да :

 • Започват 4 от 5 разигравания без грешка от сервис или ретур.
 • 70 % от случаите, когато е във „фаза атака“(има предимство в разиграването), играчът се опитва да спечели точката, като насочва топката далеч от противника.
 • Когато получи плитка топка, излиза на мрежата, като използва своя силен удар при атаката си.
 • 50% от ударите във „фаза защита“ са насочени в центъра на полето на съперника

За да успеят да покрият тези стандарти за играчите от „оранжево ниво“, е нужно да:

 • Да разберат спецификата на състезателанта среда
 • Да знаят кога да играят атакуващо или защитно спрямо позицията на противника
 • Техниката да им позволява ускорение на ракетата в зоната на контакта

Зелено ниво  – е последния етап  в периода „Fundamental”“, преди играчите да започнат да играят на нормален корт със стандартни топки.

Успешните играчи в това ниво се:

 • Борят се за всяка точка без значение от резултата
 • След успешен първи сервис са пред основна линия в атакуваща позиция
 • При ретур срещу втори сервис са в атакуваща позиция
 • 70 % от ударите в  „неутрална фаза“ ги насочват към бекхенда на противника (или по-слабия удар)
 • Покриват успешно корта както на основна линия, така и когато е на мрежата
 • Печелят 50% от точките когато е на мрежата

tennis

Разбира се тези критерии не трябва да се следват „сляпо, но смятам, че предоставят добра рамка, която може да даде правилна посока за организирането на успешна тренировъчна система

Играчите от 6 до 9 годишна възраст трябва да осъзнаят, че оптималният възход в тениса изисква дългосрочно посвещаване. За съжаление, много млади играчи се фокусират почти изцяло върху победата в краткосрочен план и бързо се отчайват, ако загубят мач или се представят слабо. Но ако треньорът акцентира върху дългосрочното развитие на играчите, те ще могат да разберат, че никой мач не е прекалено важен, никоя контузия не е толкова фатална и никое предизвикателство не е напълно непреодолимо.

Манук Хиндлиян


Tenniskafe.com предупреждава, че модераторите на сайта трият коментари, които съдържат обидни квалификации, нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница. Не се допускат коментари, които съдържат спам, както и такива с главни букви (думи, фрази и изречения). Не се допускат опити за реклама без знанието и разрешението на администраторите на сайта. Модераторите не коментират причините за изтриване на постове и други модераторски намеси.
Copyright © 2020 TennisKafe.com, Тенискафе ООД, Стара Планина 3, Управител: Асен Григоров. Всички права запазени.
Created by WPH