Тенис с Манук Хиндлиян: План за дългосрочно развитие на състезатели

Тенис с Манук Хиндлиян: План за дългосрочно развитие на състезатели

TennisKafe.com ви представя първата от серия статии на основателя и старши треньор на тенис клуб „Про Спорт“ Манук Хиндлиян. На всеки две седмици наставникът ще споделя с вас, привърженици и любители, уроци, тактики, полезна информация за тренировъчните процеси и планове за развитието на тениса. Тя може да подпомогне всички – от деца, които вече практикуват спорта, през аматьори, до треньори и ръководители на клубове.

Манук Хиндлиян е роден на 8 януари 1985 г. и има бакалавърска степен със специалност „треньор по тенис“ , от Национална спортна академия. Завършва и треньорски курс Level 2 ITF през 2017, а в същата година води момичетата на България до 16 г. на европейското първенство в Москва като национален треньор.

Основател е на тенис клуб „Про Спорт“ и е старши треньор от 2011 г., а също така преподава треньорско обучение към програмата на БФТ. Манук е личен треньор на националните състезатели на България Виктория Очева, Сара Маздрашка, Адриан Андреев (достигнал до номер 2 в световната ранглиста до 18 години), Елена Тренчева, Виторио Станков, Димитър Кисимов и Брияна Иванова.

Освен това е участвал на международни треньорски конференции – в София през 2017, на Европейската конференция в Ница година след това и в Международна треньорска конференция в Загреб, Рим и Будапеща през 2019 г.

Първата статия на Манук Хиндлиян, която публикуваме, е озаглавена „План за дългосрочно развитие на тенис състезатели“:

Tennis

Може би всеки от нас, който по някакъв начин е свързан с развитието на тенис играчи, било като треньор, родител или ръководител на клуб, поне веднъж си е задал някои от  следните въпроси:

– Колко часа седмично е препоръчително да тренира моята дъщеря?

– Какво да е съотношението на времето, прекарано в тренировки, спрямо това на турнири, които играят моите състезатели от отбора до 12 години?

– Добре ли е, че синът ми печели всички турнири до 10 г и може ли този факт да е предпоставка за страхотна професионална кариера?

– Защо имам много успешни играчи на международно ниво до 14 години, но нямам състезател в първите 200 на света за мъже и жени?

– Като председател на клуб, какво да предложа на тенис федерацията на моята държава, за да започнем да произвеждаме повече успешни състезатели?

Отговорите на тези въпроси до голяма степен са свързани с нашата способност да планираме кариерата на играчите в дългосрочен план. Изготвянето на този план не е лесна задача и със сигурност няма точна формула, по която да се ръководим. Но придържайки се към опита на успелите състезатели  в последните 20 години и направените научни изследвания, свързани с техните кариери,  бихме могли да увеличим нашия шанс за успех.

План за дългосрочно развитие на играчите е подход, чрез който на играчите се дава по-добра възможност да реализират своя потенциал, да намалят опасността от физическо и психическо прегаряне и да увеличат удоволствието от своето тенис приключение.

За да успеем да изготвим успешен план за дългосрочно развитие, трябва  да взмем предвид няколко основни фактора:

1. Тенисът е спорт с късна специализация – което означва, че в началния период на обучение основен акцент е развитето на физическа грамотност, чрез подобрение на:

  • двигателни умения като ловкост, баланс, координация.
  • способност за извършване на атлетически движения: бягане, скачене, прескачане, хвърляне, хващане, ритане, развитие на координация ръце-очи,
  • изграждане на базови технически и тактически умения.

children

2. Правилото за десете години или 10 000 часа тренировки – много проучвания показват, че няма „кратък път“ за достигане на най-високо професионално ниво. Развитието на играчите е дългосрочен проект, който трябва да бъде добре планиран. На талантливите тенисисти са нужни  около 10 години на непрестанни тренировки, за да имат шанс за  успех в турнирите на  ATP и WTA.

3. Биологичната възраст на децата– се отнася до физическото и психическото развитие на децата. Всеки индивид съзрява с различна бързина. Пример може да са две момчета, на които хронологичната възраст е еднаква – 12 години, но биологичната  възраст на единия от тях да изпреварва тази на другия с 2 до 4 години. Много често сме свидетели на случаи, при които  12-годишни деца от един пол имат разлика във височината повече от 10 см и в теглото повече от 6-7 кг.  Тези различия дават предимство на по-бързо развиващите се индивиди  и ние трябва да планираме нашите тренировки спрямо биологичното развитие на децата.

TENNIS CHILDREN

4. Развитие на умения в правилния момент – oсновните физически качества, които тенисистът трябва да развива през цялото време на своята кариера са: сила, издръжливост, бързина, ловкост, баланс, координация и гъвкавост.

Но всяко едно от споменатите качества има т.нар. „прозорец за развитие“, в който е най-подходящо да се тренират тези умения, или с други думи, играчите трябва да тренират правилните неща в правилния етап от кариерата си. Същият принцип важи и при развитието на техниката и тактиката.

5. Етапи на развитие на кариерата на тенисиста –националните федерации, които използват план за дългосрочно развитие имат различна интерпретация през колко периода преминава кариерата на състезателя по тенис. Аз ще използвам системата на „Международната тенис федерация“, според която играчите преминават през 6 периода на развитие.

– I период- Fundamental  – момчета (6 до 9-годишна възраст), момичета (6 до 8-годишна възраст)

– II период – Learning to Train – момчета (9 до 12-годишна възраст), момичета (8 до 11-годишна възраст)

-III период – Training to train – момчета ( 12 до 16-годишна възраст), момичета( 11 до 15-годишна възраст)

-IV период – Training to compete – момчета ( 16 до 18 -годишна възраст), момичета(15  до 17-годишна възраст)

-V период – Training to win – момчета (18-годишни и по-възрастни), момичета( 17-годишни и по-възрастни)

-VI период – The Retirеment – период, предоставящ на играчите активности и състезания, след като се откажат от активна спортна кариера.

Във всеки от тези периоди играчите имат за цел да развият различни физически, технически, тактически и ментални  умения, съобразени с възрастта, опита и способността  им за възприемане. Докато в първите два етапа от кариерата на играчите е проръчително да развиваме базови двигателни умения с цел изграждането на добри атлети, в следващите трябва да фокусираме тренировките върху специфични за тениса качества.

RETURN PLAYER TENNIS

В изследване на тема „Причини за успеха и неуспеха на талантливи тенис играчи“ на полския специалист Пьотър Униержиски, започнало  през 1994 година, по време на един от най-силните международни турнири до 14 г, той подлага на различни тестове двама от състезателите. Единият, наречен „G”, е номер 1 в Европа до 14 години в този момент, а другият, наречен „F”, е много по-назад в ранглистата. Изследването показва, че в крайна сметка „F” влиза в топ 8 на света за мъже, докато „G” не успява да пробие в топ 1000.

Резултатите от  тестовете показват, че  „G” превъзхожда „F” във всяко едно отношение, докато са на 14 г, силно впечетление прави разликата в обема на тренировки на двамата играчи:

G – 16 часа тенис тренировки на седмица

F – 8.5 часа тенис тренировки на седмица

Според автора на статията причината  за успеха на „F” се крие в много по-добре разпределенето тренировъчно натоварване през различните етапи на кариерата му, разнообразните тренировки и участието му в други спортове, както и акцент върху развитие на неговите двигателни умения, преди да започне работа за подобрение на специфичните за тениса качества.

Важен елемент за по-добрата реализация на „F  е и психологическият аспект, поради  по-малко оказан външен натиск (от треньори и родители)  в началните години на кариерата, вследствие на което неговата мотивация за трениране и участие в турнири се запазва през по-дълъг период от време, в сравнение с тази на  „G”.

Смятам, че ако ние, хората отговарящи за тениса в Бългрия, имаме по-добри познания, касаещи дългосрочното развитие на играчите, ще можем да създадем среда,  в която повече деца, играещи нащия любим спорт, да получат шанс за успешна кариера при професионалистите.

Манук Хиндлиян


Tenniskafe.com предупреждава, че модераторите на сайта трият коментари, които съдържат обидни квалификации, нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница. Не се допускат коментари, които съдържат спам, както и такива с главни букви (думи, фрази и изречения). Не се допускат опити за реклама без знанието и разрешението на администраторите на сайта. Модераторите не коментират причините за изтриване на постове и други модераторски намеси.
Copyright © 2020 TennisKafe.com, Тенискафе ООД, Стара Планина 3, Управител: Асен Григоров. Всички права запазени.
Created by WPH