Какво прави Швьонтек толкова добра на клей?

Какво прави Швьонтек толкова добра на клей?

На Ига Швьонтек ѝ предстои опит за постижение, с което малко тенисисти в историята могат да се похвалят – да спечелиш два пъти един и същи трофей от Големия шлем в рамките на по-малко от година.

Поради промените в програмата, провокирани от коронавирус пандемията, между Ролан Гарос 2020 и този от настоящия сезон ще има само осем месеца. За последните пет години 19-годишната състезателка има впечатляващ баланс на настилката (73-12) и със сигурност е сред основните фаворити за „Купата на Мускетарите“.

Какво обаче прави тийнейджърката толкова добра на червената настилка? Миналата година в Париж основното ѝ оръжие бе тежкия топспин, който влагаше в ударите си и най-вече във форхенда.

В същото време тя намираше перфектните ъгли в изпълненията си и от двете страни на корта, сервираше добре и разнообразяваше успешно с къси топки. След финала на Ролан Гарос (6-4 6-1) София Кенин отличи именно форхенда:

„Има наистина добър форхенд – лифтираният форхенд по правата,“ коментира играта на опонентката си тя. „Има и наистина добър бекхенд по линията. Лифтираният форхенд не изглежда труден за връщане, но има толкова много спин, че топката отскача високо. А освен това е насочен към бекхенда ми.“

Може би най-голямата заявка на Швьонтек по пътя към трофея бе категоричната победа над Симона Халеп с 6-1 6-2.

„Доминираше през целия мач и беше много агресивна… Удряше топката много силно,“ отбеляза румънката след отпадането си.

В само седмото си участие в основната схема на турнир от Големия шлем и без предходни победи над тенисистки от топ 10, тя не загуби сет в седемте си двубоя в Париж, спечели 75% от геймовете, в които взе участие и записа пробиви в 70% от случаите, в които посрещаше.

Успехът в голямата лига обаче не е съвсем неочакван, имайки предвид представянето ѝ на ниво ITF, където има пет трофея. Матс Виландер сравнява играта ѝ с Новак Джокович, като посочва, че „няма каквито и да е слабости“.

„Смятам, че Ига може да доминира на всички настилки. Има великолепен сервис, играе по невероятен начин от ретур и когато влезе в разигравания, удря топката с толкова сила и топспин, че се отличава по това от всички други жени в тениса,“ каза по неин адрес бившият №1. „Не съм виждал толкова млада състезателка, която да е толкова завършена, когато стане дума за конструиране на точки и ранно взимане на топката.“

Ролан Гарос ’20 не е единственият път, в който сме виждали Швьонтек в пълния ѝ блясък. По-рано през настоящата година тя спечели трофея в Аделаида, като отново не загуби сет. На финала Бенчич остана без отговор на играта ѝ:

„Просто не можех да разгадая тактиката ѝ, сервиса ѝ, нищо… Никога не знаех какво ще направи – беше прекалено за мен. Има наистина внушителни умения. Подходът ѝ е уникален. Днес изпитвах сериозни затруднения с начина, по който играе.“

Как тогава може да бъде спряна? Няколко месеца след поражението си на Ролан Гарос, Халеп може би намери рецептата – по-агресивна игра с повече топспин и сила.

„Беше ми трудно да контролирам ударите си,“ сподели полякинята след поражението си на Australian Open.

Гарбине Мугуруса също заложи на агресията по пътя към успеха си над нея в Дубай – „Още от началото излязох, за да контролирам резултата, взимах инициативата в точките,“ заяви тя след сблъсъка. На Miami Open пък Ана Конюх отговори на 27-те уинъра на Швьонтек с 40 свои.

Но всички тези мачове бяха на хард. Ига е израснала на клей и миналогодишният Ролан Гарос ни показа на какво е способна на тази настилка. Ще бъде интересно и как ще се справи с напрежението да защитава титлата си на турнир от Големия шлем. А задачата няма да е лесна – Осака и Барти се завръщат в битката, след като пропуснаха надпреварата миналия сезон.

В Мадрид и Рим няма точки за защитаване, което означава, че съвсем скоро можем да я видим в топ 10. Началото бе убедително – 6-1 6-1 над Алисън Риск.

Източник: Eurosport UK


В партньорство с Булевард България
Tenniskafe.com предупреждава, че модераторите на сайта трият коментари, които съдържат обидни квалификации, нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница. Не се допускат коментари, които съдържат спам, както и такива с главни букви (думи, фрази и изречения). Не се допускат опити за реклама без знанието и разрешението на администраторите на сайта. Модераторите не коментират причините за изтриване на постове и други модераторски намеси.
Copyright © 2020 TennisKafe.com, Тенискафе ООД, Стара Планина 3, Управител: Асен Григоров. Всички права запазени.
Created by WPH