Най-впечатляващите обрати при мъжете от сезон 2021

Най-впечатляващите обрати при мъжете от сезон 2021

ATP отличи три обрата като най-впечатляващи за изминалия сезон. Представяме ви техния списък:

5. Miami Open, четвъртфинал – Хуберт Хуркач – Стефанос Циципас 2-6 6-3 6-4

По-рано през сезона Хуберт Хуркач спечели първата си Мастърс титла в Маями, след като преодоля Яник Синер на финала.

Само три дни по-рано обаче полякът изглеждаше с един крак извън надпреварата, тъй като изоставаше с 2-6 0-2 15-40 от Стефанос Циципас в четвъртфиналите. Липсваше му постоянство от основната линия, а гъркът имаше на сметката си победите в седем от последните им осем мача.

Хуркач влезе в двубоя с баланс 1-6 в директните сблъсъци и се бе запътил към поредно поражение в съперничеството си срещу световния №4. 24-годишният състезател обаче спаси два поредни брейкбола, за да запази малката разлика във втория сет, след което подобри сервиса си и започна да излиза на мрежата успешно, спирайки порива на опонента си.

Ретурите му ставаха все по-агресивни, което доведе до грешки от Циципас. Хуркач спечели шест от следващите седем гейма, за да изравни сетовете. Набрал увереност, задържа инициативата и в решаващата част, където при 2-2 проби след поредица от минаващи удари. Затвори двубоя, продължил 2 часа и 20 минути, с ас.

„Опитвах да продължавам да се боря и това направих,“ каза той след успеха. „Много съм доволен и щастлив, че успях да обърна мача.“

4. Rolex Paris Masters, осминафинал: Юго Гастон – Карлос Алкарас 6-4 7-6

Юго Гастон и Париж са перфектната комбинация. Французинът записа великолепна серия до четвъртия кръг на Ролан Гарос през 2020 година с „уайлд кард“, а година по-късно влезе в мача си от трети кръг на Мастърса във френската столица срещу Карлос Алкарас с набрана увереност – бе преминал успешно през квалификациите и отстрани Пабло Кареньо Буста в основната схема.

21-годишният състезател започна впечатляващо пред бурната френска публика, грабвайки първия сет с 6-4. След това обаче Алкарас, който имаше няколко победи над играчи от топ 10 през годината, се изстреля в резултата на втората част, поемайки инициативата с агресивен тенис.

https://www.youtube.com/watch?v=g7jfDiNrJ0M

Испанецът поведе с 5-0 и изглеждаше ясно, че ще гледаме решаваща трета част. Вместо това обаче видяхме изумителен обрат от страна на Гастон, който спечели 20 от последните 21 точки, а съперникът му не вярваше на случващото се. Левичарят изпълни множество феноменални удари, които стъписаха Алкарас – късите топки също спомогнаха за нарушаването на темпото на испанеца.

„Почти се бях отказал при 0-5 и той също започна да се отпуска. Направи много грешки, защото успях да изпълня бързи удари, бавни удари, да му отвърна с високи лифтирани топки. Започна да губи ритъма си, а аз останах фокусиран. Това бе причината да обърна мача в своя полза.“

3. Rolex Paris Masters, първи кръг: Доминик Кьопфер – Анди Мъри 6-4 5-7 7-6(9)

Съдбата се усмихна на Доминик Кьопфер, когато го вкара в основната схема като „щастлив губещ“. 27-годишният тенисист стори нужното, за да извлече максимума от появилата се възможност. В епичен сблъсък Кьопфер продължи да живее на ръба, след като спаси не един, а седем мачбола срещу Анди Мъри, преди да го елиминира в мач, завършил след повече от три часа.

Двубоят изглеждаше под контрола на германеца при 6-4 5-3, но последва пробив на 0, когато сервираше за победата и до края срещата се превърна във влакче на ужасите. Мъри измъкна втората част със 7-5, след което имаше два мачбола на сервис на опонента си при 5-4 в третата. Кьопфер запази концентрацията си и ги отрази, което ги отведе до тайбрек.

В него Мъри имаше още пет шанса да затвори битката, прибягвайки до марковите си лобове и къси топки. Въпреки това 27-годишният му опонент отказа да се предаде и откриваше отговорите на зададените тенис въпроси. Триумфира още при първата си възможност да го стори.

„Беше невероятно. Помислих, че мачът бе в моите ръце във втория сет, когато сервирах при 5-4. Той изпълни много добри удари, а аз не го направих. Това беше разликата, но третият сет беше чудесна битка. Просто опитах да остана в момента и да играч точка за точка.“

2. Ролан Гарос, финал: Новак Джокович – Стефанос Циципас 6-7(6) 2-6 6-3 6-2 6-4

Усилията, положение, за да отстраниш Рафаел Надал на Ролан Гарос, си имат своята цена. Когато Робин Сьодерлинг го направи през 2009, той загуби във финала, както се случи и с Джокович шест години по-късно.

През 2015 след изненада срещу Рафа на четвъртфиналите, Ноле изпусна шанса да завърши своя Кариерен шлем срещу Стан Вавринка. Чаканият трофей от Ролан Гарос дойде година по-късно, а след още пет Джокович се превърна в първия тенисист с две победи над Матадора в Париж.

Сърбинът се нуждаеше от повече от четири часа, за да спре защитаващия титлата си Надал два дни по-рано. Сега се нуждаеше от още една победа за втори трофей от Ролан Гарос, а срещу него Стефанос Циципас дебютираше на финал от Шлема.

Гъркът също имаше своите тежки битки по пътя в Париж, като трябваше да играе пет сета срещу Зверев на полуфинала. За пръв път премина тази бариера от четвъртия си опит. 11 години по-възрастният Джокович пък играеше своят 19-и „мейджър“ финал, шести във френската столица и трети пореден за сезона.

Първият сет продължи 70 минути, като Новак имаше своите шансове, но пропусна да го завърши на собствен сервис при 6-5, след което пропиля и сетбол в тайбрека, преди Циципас да поведе в резултата. В 30-градусовата жега световният №1 допусна пробив в първия гейм на втория сет, след което го предаде с 2-6 – тежестта на историческото постижение, за което се бореше, изглежда го сломяваше.

Само петима преди него в Open ерата бяха успявали да заличат изоставане от два сета във финала от Големия шлем. 34-годишният сърбин не го бе правил, но пък беше обърнал Музети от подобна ситуация по-рано през турнира.

Ключовата точка се оказа четвъртият гейм на третия сет, в който Циципас изглеждаше все по-уязвим, а увереността на Ноле нарастваше. Джокович си възвърна позитивната нагласа, а започна да печели и физическата битка, като двамата се оказаха изравнени в резултата. След четвъртия час на корта Джокович трябваше да отразява брейкбол за последен път в мача.

Осигури си място в историята при втория си мачбол – 6-7(6) 2-6 6-3 6-2 6-4. Превърна се в първия тенисист, печелил всеки „мейджър“ по два пъти и се приближи на една титла от рекорда на Федерер и Надал от 20.

„Няма как да бъде по-щастлив и удовлетворен от развоя през последните 48 часа,“ каза той след триумфа си. „Това се класира в топ 3 на постиженията и преживяванията те тенис кариерата ми.“

1. Australian Open, четвъртфинал: Стефанос Циципас – Рафаел Надал 3-6 2-6 7-6(4) 6-4 7-5

След първия си полуфинал на Australian Open през 2019, когато Циципас елиминира Роджър Федерер в Мелбърн, той си осигури място сред потенциалните наследници на Голямата тройка. Впоследствие влезе в топ 5 и през настоящия сезон се класира комфортно за втората седмица на първия „мейджър“ от сезона, въпреки напрягащия петсетов сблъсък с Кокинакис във втори кръг.

Същевременно Надал стигна до четвъртфиналите за 13-и път в последните 15 години. Вторият поставен не беше загубил сет, а в четвърти кръг Фабио Фонини успя да му вземе само девет гейма.

Пандемията изпразни трибуните на „Rod Laver Arena“, но на пръв поглед публиката не изпускаше много – само 81 минути бяха нужни на Рафа, за да поведе с два сета.

Ако кажем, че положението изглеждаше катастрофално за Циципас, щяхме да подценяваме ситуацията. В кариерата си Надал беше пропуснал да затвори мач след 2-0 сета само веднъж.

Двамата не се пробиха в третия сет, но в тайбрека гъркът съумя да спечели четири от последните пет точки и да си отдъхне. Петият поставен бе решен да си осигури още време на корта и пресираше сервиса на опонента си, като същевременно печелеше все по-спокойно подаванията си в четвъртия сет и изравни резултата след два часа и 12 минути игра.

Статистиката все още бе в полза на Матадора – беше загубил само един от осемте си мача с Циципас и имаше безкраен опит в подобни ситуации. И за двамата бе трудно да поемат някаква инициатива в решаващия сет, като никой от тях не стигна до брейкбол до 11-ия гейм, когато Надал допусна едва втория си пробив.

Това даде шанс на Циципас да сервира за мача при 6-5 и той не се поддаде на нервите си, реализирайки третия си мачбол за 3-6 2-6 7-6(4) 6-4 7-5 след четири часа и пет минути на корта.

„Безмълвен съм,“ каза той след това. „Нямам думи, за да опиша това, което се случи. Чувството да мога да боря на подобно ниво е невероятно.“

„Започнах мача нервен, няма да лъжа, но не знам какво се случи след третия сет. Летях като птица, всичко работеше за мен. Емоциите в края са неописуеми.“


В партньорство с Булевард България
Tenniskafe.com предупреждава, че модераторите на сайта трият коментари, които съдържат обидни квалификации, нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница. Не се допускат коментари, които съдържат спам, както и такива с главни букви (думи, фрази и изречения). Не се допускат опити за реклама без знанието и разрешението на администраторите на сайта. Модераторите не коментират причините за изтриване на постове и други модераторски намеси.
Copyright © 2020 TennisKafe.com, Тенискафе ООД, Стара Планина 3, Управител: Асен Григоров. Всички права запазени.
Created by WPH