Как си? Питаме първата женска ракета Виктория Томова

Как си? Питаме първата женска ракета Виктория Томова

Срещаме се с първата ракета на България при жените Виктория Томова в Национален ОББ тенис център точно след тренировка. Работата за деня все още не е свършена и предстои допълнителна физическа подготовка, но тя ни поздравява спокойно и усмихнато.

„Аз се сещам – ние с теб сме се виждали.“ Въпреки че вече е №90 в света, огромно постижение при голямата конкуренция в тениса, не може да става и дума за наличие на вредно его. Спомня си дори къде сме се срещали – при записването на епизод на подкаста на „Тенискафе“ преди 3 години.

„Има много тенисистки, които след като влязат в топ 100 и повече не може да се говори с тях. На мен това поведение не ми допада никак и смятам, че човек трябва да знае откъде е тръгнал и винаги да е добър с останалите,“ добавя тя, като думите ѝ са в унисон с държанието, което показва.

Макар да дебютира в стотицата на 8 август, Вики едва наскоро получава възможност да осмисли постижението си:

„В самото начало не усетих нищо различно. През последните седмици нямах турнири и седнах малко, помислих… Мога да кажа, че съм доволна от себе си и от това, че най-накрая преминах тази може би психологическа бариера, след като вече няколко години бях между 200 и 100. Щастлива съм, че успях. При мен всичко става много бавно и с много труд, по трудния начин, но когато си поставя нещо за цел, рано или късно успявам.

Ако трябва да посочи някаква промяна от новото си място в класирането, това е по-голямата отговорност: „Оттук нататък ще е още по-трудно, понеже ще играя с тенисистки от топ 100. Всеки турнир ще е още по-тежък, давам си сметка за това, но работя много усилено и смятам, че мястото ми е точно там.“

Правим интервюто в момент, в който Вики е у дома само за седмица, преди да се завърне в Тура за една последна надпревара за годината в Анже, Франция, в която достигна до втори кръг.

Срещата ни е и защото Вики Томова е от първите потребителки, които тестват новото мобилно приложение на ДЗИ “kaksi”. То е напълно безплатно и е достъпно за потребителите на Android или iOS приложение. Идеята зад kaksi е да ни помогне да живеем по-здравословно. То следи редица данни от ежедневието ни и ни мотивира да бъдем по-активни. Основният здравен показател, според който се изграждат предизвикателствата пред потребителите, са изминатите стъпки и метри. Умен алгоритъм обработва информацията за това на какво натоварване сме свикнали, след което ни поставя нови цели.

Всичко се случва напълно безплатно – единствената валута в приложението са точките, натрупани чрез изпълнението на задачи и тренировки, без да е нужно да инвестираме средства.

И докато непрестанните тренировки обезсмислят за Томова измерването на извървяното разстояние за деня, в kaksi могат да бъдат открити много други показатели, които са ценни не само за обикновените потребители, но и за спортистите. Вики има опит с подобен тип приложения:

„Използвам Whoop – гривна, която ни дават от WTA. Тя мери съня, колко пъти си се будил през нощта, какви калории гориш на тренировки, базалната температура на тялото и подобни неща. Гледам да си следя повече съня и пулса по време на тренировка.

Голяма част от тези данни могат да бъдат открити и в kaksi, като се обръща специално внимание именно на съня и на пулса.

„Една от най-честите причини за хоспитализация в България са сърдечните проблеми. Следейки сърдечния си ритъм, нашите потребители могат да открият проблем, свързан със сърцето, в ранен стадий, което може да предотврати сериозни здравословни проблеми,“ посочват от ДЗИ.

В глобален спорт като тениса понякога не е лесно да спиш пълноценно. По време на сезона неколкократно се сменят континентите, на които се провеждат турнирите, като това означава и преминаване от една часова зона в друга.

„Бързо свиквам,“ казва Томова, която изигра първите си професионални мачове през 2009 и вече има богат опит в Тура. „Малко по-трудно ми е когато часовото време е напред – например в Азия.“

През тази година пътува често не само по турнири, но и към академията Good to Great в Швеция, а работата там допринася значително за развитието в играта а съответно и в ранкинга ѝ.

„За мен това беше разковничето, за да стигна до тази позиция. Няколко години се бях забила точно между 200 и топ 100. Смятам, че разликите в топ 100 са много мънички, но се натрупват и са от голямо значение. Хората, които срещнах в академията, са уникални. На първо място като хора и отношение. Супер много ми помагат с всичко. Много се тренира там – по време на подготовката си сега там първата седмица правихме по два пъти фитнес на ден и един път тенис, а втората два пъти тенис и един път фитнес. Много ми харесва начина на работа. С всеки се отнасят супер индивидуално, а не като в другите академии, в които съм била – на Болитиери и т.н.“

Централно място в прогреса на българката заема треньорът Майкъл Тилстрьом, който през годините е бил в щабовете на състезатели като Григор Димитров, Гаел Монфис и световната №6 Мария Сакари.

“Обърна се към мен в много важен момент – още от първия път, в който отидох в академията през 2019 година. Супер скромен и земен човек е. Просто си ме прие, видя, че много се старя в тренировките. С него много бързо се разбираме – с по две думи. Беше с мен на Уимбълдън. Пробвах и с друг треньор в академията, тъй като Майкъл беше нает от Мария Сакари, но някак по-сложно се получиха нещата. Както се казва, с някои хора просто има клик.“

Друго ценно попълнение в щаба ѝ е кондиционният ѝ треньор, който изпълнява ролята и на неин физио:

„Познава много добре моите контузии и слаби места. С него сме много близки. Беше с мен в Бощад, където играх полуфинал, и много ми помогна, защото след Ийстбърн и Уимбълдън ми се натрупаха много мачове и бях физическа спаднала.“

Обикновеният потребител на kaksi не разполага с цял екип зад себе си, но приложението предоставя възможността с няколко клика да си осигурим онлайн консултация с лекар.

Разликите между условията за подготовка в Good to Great и България определя като „доста големи“:

„Там не губя време да пътувам до фитнеса, до кортовете… Стаите, в които спим, са на втория етаж, а долу са ти ресторанта, фитнеса и кортовете. Не излизаш никъде и по цял ден тренираш. Съсредоточен си само върху това. Когато се върна тук имам доста задачи, които не мога да свърша, когато съм в чужбина, отнемат ми сили и се натрупа умора.“

След като вече ни разказа за процеса ѝ на работа във фитнеса и на кортовете в Швеция, остава да ни разкрие подробности и за ресторанта. Храненето е важен фактор, който влияе значително на здравословното ни състояние. В Good to Great на този аспект се обръща особено внимание:

„Там си има готвач, който готви само специални диетични неща, бих казала – риби, меса, пасти, ориз. Храната е на много добро ниво.“

В секцията с новини в приложението на ДЗИ можем да открием съвети за това как да конструираме сами свое здравословно меню, а когато натрупаме точки, изпълнявайки ежедневните си цели в kaksi, можем да си закупим с тях висококачествени и полезни продукти.

Всяко усилие се възнаграждава, също както е и при най-добрата ни тенисистка: „Когато ми се яде пица, си позволявам, защото все пак по цял ден тренирам.“

Още едно от предимствата на прекараното време в Швеция е че там получава и възможност да се изправя срещу силни тренировъчни партньори:

„Определено има доста добри момчета. Случвало се е да тренирам и с някои момичета, които бяха в топ 100. Мона Бартел се подготвя там. Беше топ 30, но имаше контузия, сега се завръща и се класира за квалификациите на Australian Open. С нея сме в много добри отношения.“

Освен с бившата №23 първата ни ракета поддържа добри отношения и с други водещи състезателки, макар да признава, че „в тениса много трудно можеш да кажеш, че имаш приятели“.

По-близка съм с момичетата от Сърбия и Хърватия – моята най-добра приятелка е от Хърватия и доста добре разбирам езика. Много ми е приятно да си говоря с тях. Повечето, като Данка Ковинич и Бернарда Пера, се знаем от деца. Те също са останали стъпили на земята, както се казва.“

Единственият минус на Good to Great е, че до там няма директни полети, което предизвика главоболия в и без това натоварения график на Виктория:

„Иска ми се да ходя и по-редовно, но винаги трябва да пътувам с поне два полета. Два пъти ми се случи цялото пътуване да е 17 часа вместо 6. При излитане на летището в София ударихме птици и трябваше да ни разпределят в други самолети, а на връщане заради силен вятър си пропуснах втория полет. Все такива истории ми се случват,“ разказва тя с усмивка. „Последния път не ми дойде багажът. Малки детайли, но когато пътуваш всяка седмица, ти се натрупва повече. Ще е много хубаво, ако се появят директни полети и мога да ходя по-често.“

Поглеждайки напред, програмата на Вики за близкото бъдеще е ясна. След Анже предстои продължаване на подготовката за предстоящия United Cup, където ще представлява България редом до Григор Димитров, Адриан Андреев, Изабелла Шиникова, Димитър Кузманов, Гергана Топалова и Александър Лазаров.

Вече прескочила границите между топ 300 и топ 100, Виктория смята, че от най-голямо значение, за да се направи този преход, е психиката.

„Започнах работа преди една година с психолог тук в България и много ми помага. Смятам, че това също оказа голямо влияние за преодоялването на тази психологическа бариера за топ 100,за която говорихме. Наблягаме на различни видове техники, които ти действат успокояващо преди и по време на мач – както се тренира физически, с ума е същата работа.“

Малко преди края на разговора повдигнахме и две актуални теми в тениса – призивите за налагане на някои компоненти от формата на NextGen ATP Finals в останалата част от Тура и недоволството на тенисистките при подбора на топки за турнирите, което придоби повече звучност покрай коментарите на Ига Швьонтек преди US Open.

“На мен много не ми харесват тези промени,“ коментира Томова турнира в Милано. „Както и това, че при девойките се играе без повторение на сервиса при закачане на мрежата. Според мен тенисът си е аристократичен спорт. Измислен е с едни правила, които не трябва да се сменят. Не ми харесват сетовете до четири гейма. Интересно е за гледане, гледах някои от мачовете, но общо взето предпочитам нормалния вариант.“

Относно топките, тя добави: „Всеки си намира някакви оправдания. Трябва да се свиква с всичко – времевите условия, топките… на всеки турнир са различни. Да, наистина, много е неприятно. И при мен, както и при други играчи, се появяват болки в лакътя на турнирите, където топките са тежки. Щеше да е много добре, ако на всички турнири се играе със сходни, но явно засега няма такива условия и трябва човек да се нагажда.“

Сезон 2022 бе най-добрият в кариерата на Виктория Томова до момента, но достигането до така жадувания топ 100 не променя по никакъв начин желанието ѝ за надграждане. Определя се като максималист и всичко сочи към това, че прогресът ѝ ще продължи – да, с нейното темпо, но в правилната посока. А тя е само една:

„Първо искам да мина към 80-тицата и, разбира се, топ 50 ми е целта за другата година, няма как. Доста трудна цел, но смятам, че не е непостижима.“


Специален проект на Tenniskafe.com, BoulevardBulgaria.bg u ДЗИ

Интервю: Момчил Русев

Фотограф: Мирослава Дерменджиева

Локация: Национален ОББ Тенис Център // One More Park Bar


В партньорство с Булевард България
Tenniskafe.com предупреждава, че модераторите на сайта трият коментари, които съдържат обидни квалификации, нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница. Не се допускат коментари, които съдържат спам, както и такива с главни букви (думи, фрази и изречения). Не се допускат опити за реклама без знанието и разрешението на администраторите на сайта. Модераторите не коментират причините за изтриване на постове и други модераторски намеси.
Copyright © 2020 TennisKafe.com, Тенискафе ООД, Стара Планина 3, Управител: Асен Григоров. Всички права запазени.
Created by WPH