По-тежки наказания – по-малко злоупотреба: как да спрем „раждането“ на Молинас в тениса

 от  

Чували ли сте историята на Джек Молинас? Уникално талантлив американски баскетболист от 50-те години на XX век, който едва не съсипва любимия си спорт. Става легенда още в колежа и е избран в драфта на Националната баскетболна асоциация от отбора на Детройт Пистънс, подписвайки най-високия професионален договор по онова време. Талантът му е невероятен – може да бележи кош след кош от различни позиции, а още в тийнейджърските си години има коефициент на интелигентност 175. Изведнъж нещо прищраква в главата на младия Молинас и той решава да прави пари не чрез колосални контракти, а по нечестен път.

Още в колежа се свързва със специалисти по нелегални залагания и продава собствените си мачове. Прави го дори в НБА. ФБР обаче подслушва телефонните му разговори и скоро Молинас е уличен и отстранен от баскетбола доживот. Дори това обаче не го спира по пътя към измамата – той става адвокат и създава най-голямата мрежа за купуване на мачове в историята на спорта, съсредоточена върху колежанския баскетбол. Джек корумпира 22 отбора и наглася резултати от мачове в продължение на четири години. Историята му завършва с куршум в сърцето през 1975 г., но днес също е актуална – дава ни едно сериозно доказателство за историческите корени на нелегалните залози и пример как те могат да разрушат спорта.

Десетилетия по-късно се питаме: Съществува ли Джек Молинас в професионалния тенис? Дали измамата в тениса може да достигне чак толкова високо ниво? Истината е, че мащабите на стореното от бившия баскетболист са трудно достижими, но е ясно, че от доста време насам в благородния спорт действа гъста мрежа за уреждане на мачове.

Преди дни ФБР започна разследване на нова такава мрежа, която действа в седем различни държави, съобщиха „Welt“ и ubitennis.net. От немския обществен оператор ZDF са получили информация за нелегалната схема, свързана с арменската мафия. Медията твърди, че са били замесени 135 професионални тенисисти, но нито едно от имената не се споменава. Освен всичко това, в скандала участва и играч от топ 30 на мъжкия Тур. Името му не е разкрито, но е ясно, че той има три ATP титли в актива си. Няма светлина и по какъв начин състезателят е свързан с разследването и какви са обвиненията срещу него, ако изобщо има такива.

Тенисист от Германия е потвърдил пред разследващите за действието на нелегалната операция по уреждане на мачове. Немските медии твърдят, че той не е сред топ състезателите от страната. В момента разследвания текат в Испания, Франция, САЩ и Белгия.

Унизително и против правилата или начин да заработиш повече пари, отколкото би направил при нормални обстоятелства? Недопустимо действие или начин да оцелееш в месомелачката на професионалния тенис, чиито най-ниски нива са като „живот на улицата“ в сравнение с ATP и WTA тура?

tennis_background

Ясно е, че нелегалните мрежи за уреждане на мачове действат предимно в „Чалънджър“ и „Фючърс“ турнирите – там, където се играят хиляди турнири на година в най-различни точици на земното кълбо. Където паяжините за залози са най-трудни за разплитане, а професионалистите – най-податливи. Една от основните тези е, че много играчи се съгласяват да продават двубоите си, тъй като вземат от съответния агент 5000 долара, а ако играят и спечелят титлата, биха прибрали например 1000. Това е изключително голяма разлика за един играч извън топ 500, който едва заработва пари от тенис.

„Основният проблем е, че в нито един друг спорт измамата не толкова лесна, колкото в тениса. Стоиш сам на корта и можеш да избереш дали да победиш, или да загубиш“, смята капитанът на Австрия за Купа „Дейвис“ Стефан Коубек. И е вярно. В отборните спортове съотборниците ти могат да „саботират“ мисията, а в много от другите индивидуални дисциплини нелегалните залагания са прекалено рискови. В тениса някак вече е създадена благоприятна среда за това.

Този януари испанската полиция разследваше 28 професионални тенисисти за уреждане на мачове, а един от заподозрените бе участник на US Open 2018. Властите не оповестиха нито едно от имената на разследваните. Разкрита беше операция, в която организирана група от Армения е водила предполагаемо подкупване на състезатели с цел уреждане на мачовете им. Ставаше въпрос за 97 двубоя от турнири „Фючърс“ и „Чалънджър“. Този случай веднага ни върна към 2016 г., когато испанската полиция задържа 34-ма души, сред които шестима тенисисти, манипулирали резултатите от двубои на турнири „Чалънджър“ и „Фючърс“ в Испания и Португалия.

Преди близо три години органът, който се бори срещу уреждането на мачове – Tennis Integrity Unit, съобщи за наказанията на трима австралийски тенисисти – Ник Линдал, Брандън Уолкин и Исаак Фрост, които бяха признати за виновни заради участие в корупционни дейности по време на „Фючърса“ в Тооумба през септември 2013 в своята страна. Най-суровото наказание бе отредено на 28-годишния Линдал, който през 2010 достигна до 187-о място в световната ранглиста. Правата му за всички ATP и ITF турнири бяха спрени за 7 години заради опит да уреди мач и отказ да съдейства на разследването на Tennis Integrity Unit. Според информацията, той е предложил да загуби двубой срещу парична сума.

lindl

Ако се разровим из наказанията на професионални тенисисти в последните години, ще видим 6-месечната санкция на мексиканеца Даниел Гарза, доживотното наказание на Джошуа Чети от Южна Африка и двугодишната забрана за участие в професионални турнири на Кристофър Диас-Фигероа от Гватемала. В началото на тази година бяха спрени за неопределено време и правата на двама българи – братята Карен и Юри Хачатрян. Общото между всички тези гореизброени случаи, които най-вероятно са само капка в огромния океан от разследвания срещу уреждане на срещи е, че действат на най-ниските нива в спорта. Нека обаче не се заблуждаваме, че по високите етажи няма корупция.

През 2018 г. Николас Кикер официално бе уличен в уреждане на мачове. По този начин тогавашният световен №84 стана най-високо ранкираният играч, който е хванат да играе против правилата. Обявено бе, че правата му са спрени за шест години, но след обжалването санкцията бе намалена до три. Интересното в случая бе как аржентинецът беше разкрит от своя сънародник Марко Трунхелити, който съдейства на Tennis Integrity Unit с показания срещу Кикер и незаконната му дейност от 2015 г. Така този тенисист даде истински пример как трябва да се действа в подобни ситуации за изкореняването на възможно най-много „тръни“ от стъблото на професионалния спорт.

kicker

Освен това Трунхелити бе с основна заслуга за спирането на състезателните права на сънародниците си Патрисио Ерас, получил наказание за три години, и Федерико Кориа, който получи забрана да играе шест месеца. Имаше обаче и един голям проблем – от Tennis Integrity Unit показаха студено отношение към Марко и дори не му благодариха за съдействието, докато той самият не настоя това да се случи. Въпреки че усилията на световния №209 бяха признати от мнозина, той споделя, че е бил „използван“ от властите. Като резултат от разследванията е получил враждебно отношение от колегите си в Тура, като твърдеше, че някои от тях са спрели да говорят с него и са започнали да подлагат на съмнение мотивите му.

„Г-н Трунхелити действаше с най-високо ниво на честност, както и в името на спорта. Неговата окуражителна и принципна позиция срещу тези, които осъществяват корупция, е достойна за почит и похвала“, заявиха от TIU след изпросеното „благодаря“.

trungeliti

Това е пример, който вече не трябва да се повтаря. Ако от органа за борба с уреждане на мачове не се отнасят към професионалистите по начина, по който те го правят към тях, никой не печели. Още повече, че при следващ подобен случай играч може да се замисли дали изобщо да докладва на TIU, което би предотвратило евентуално спиране на правата на нарушил правилата тенисист. Tennis Integrity Unit трябва да създаде нужното доверие у играчите и също да им предоставя такова.

kollerer

През 2011 австрийският тенисист Даниел Кьолерер бе наказан доживот заради уреждане на резултати от срещи. Неговото рекордно класиране в света е 55-о място през 2009 година, но много по-познат е с това, че стана първият тесисист, получил доживотна забрана да се състезава, след като бе признат за виновен по три обвинения, включително опит за уреждане и манипулиране на резултати от тенис мачове. Към Лудия Дани, какъвто е прякорът му, се присъединиха Давид Савич, Андрей Куманцов и Александрос Якупович – състезатели, които никога повече няма да стъпят на корта.

„ATP никога няма да набеди Джокович, Федерер, Надал или Мъри. Не мисля, че тези играчи са замесени в уреждане на мачове, но дори и да бяха, ще е самоубийство за ATP да ги обвини. Най-добрите тенисисти са защитени, защото са прекалено ценни, за да бъдат жертвани“, каза тогава Кьолерер. Дали на най-високото ниво съществуват нелегални мрежи? Има няколко случая на топ тенисисти, които признават, че им е предлагано да продадат мачовете си, но това се е случило много преди да достигнат върха на тениса.

Първият ден на Australian Open 2016 беше белязан от събитие, което не се случи на кортовете в Мелбърн, но несъмнено имаше огромен отзвук в тениса и спортните среди изобщо. Според скандалните разкрития на BBC и BuzzFeed News, 16 състезатели от Топ 50 през последното десетилетие са били докладвани на Тennis Integrity Unit със съмнения за уреждането на мачове, но имената им не се съобщават.

Сред тях има и шампиони в турнири от Големия шлем. Тези твърдени накараха и Новак Джокович да вземе отношение. „Не ми е бил предлаган подкуп директно. Случи се преди 10 години чрез хора, които по това време бяха в щаба ми, и веднага отказах. Сумата беше 110,000 британски лири, за да загубя мач, но човекът, който го предложи дори не успя да стигне до мен, така че не е имало разговори. За съжаление, в онези времена имаше слухове за хора, които са в тенис средите и вършат подобни неща, но в последните шест-седем години не съм чувал за такива случаи“.

djokovic 2016

Тази година Лука Пуй разкри в интервю за RMC Sport, че също е получавал предложение да участва в уреждане на резултатите от свои мачове. Това се е случило в миналото на турнири от ниските нива на ATP в източната част на Европа.

„Много е лесно да отидеш и да заложиш, анонимно е, особено в държавите от Източна Европа. Играх на „Чалънджъри“ в Румъния и там имаше група от 4-5 човека, които ме подкрепяха като луди. На другия ден обаче се обърнаха срещу мен, защото бяха заложили“, сподели полуфиналистът от Australian Open 2019. „Никога не съм отговарял на такива предложения, не си струва. Намирам за несериозно да продаваш резултатите от мачовете си, да приемаш пари, за да загубиш сет. Трябва да работиш здраво, както останалите, за да се изкачиш в световната ранглиста“

По време на турнира в Куинс този сезон стана ясно, че Фелисиано Лопес също е заподозрян в уреждане на мачове, заедно с партньора си на двойки Марк Лопес. Испанецът веднага обаче определи това като „фалшива новина“. През 2018 и Фернандо Вердаско бе разпитан по случай за уреден мач на Уимбълдън, но стана ясно, че е напълно невинен.

Lucas Pouille

В последните години управленските тела в тениса гарантираха, че ще се борят с уреждането на мачове. Според доклад на Международната асоциация за интегритет има 72 подозрителни мача през първите девет месеца на 2019. Това все пак е с 40% по-малко в сравнение със същия период през 2018, когато е имало 121 такива срещи. И все пак, какви мерки трябва да се вземат, за да бъде поне отчасти изкоренена тази тъмна страна в спорта?

Един от вариантите е залозите на турнири от по-ниска категория да бъдат премахнати. Точно там действа най-голямата мафия, а по този начин и играчите ще бъдат защитени. Това предлага и самият Лука Пуй: „Има толкова много пари, генерирани от залози. Мисля, че е наистина сложно да се вземе такова решение, но можем да елиминираме залагането на турнири от сериите „Фючърс“.

След тежкото си наказание Даниел Кьолерер каза: „Играчи като мен биват използвани, за да се даде пример на останалите какво може да им се случи“. Гениално! Именно там се крие ключът към решаване на проблема. По-тежки наказания – по-малко злоупотреба.

„Наказанията трябва да бъдат толкова брутални, че нито един играч да не смее да прави повече нещо такова“, казва Стефан Коубек.

Още един от вариантите е работа под прикритие на Tennis Integrity Unit. Много от турнирите от ниска категория са обвързани с букмейкъри, а мнозина от наказаните играчи твърдят, че в схемите са намесени много повече треньори, отколкото можем да си представим. Това означава, че около корта се плете цяла нелегална мрежа, която може да бъда уловена от агенти на органа за борба с уреждането на мачове, които да бъдат на мястото на събитието. Разбира се, това звучи прекалено наивно, тъй като надпреварите са хиляди, а мачовете – стотици хиляди, но могат да бъдат определени приоритетни за наблюдаване страни, където мафията в тениса е пуснала най-дълги пипала.

Tennis

В последните дни ITF и надзорният съвет на Tennis Integrity Unit стигнаха до консенсус да премахнат базата данни за турнирите с награден фонд 15,000 долара. Планира се за тях да няма резултати на живо в интернет, за да се намали рискът от нелегални залози.

И последно, но съвсем не на последно място, в основата на справяне с проблема е именно отношението между TIU и професионалните тенисисти. Те трябва да знаят, че са напълно защитени от органа и могат да съдействат във всеки един момент. Възможно е от Tennis Integrity Unit да организира специални семинари, в които да обучава играчи и треньори как трябва да действат, ако бъдат въвлечени в нелегални схеми. Имената на съдействащите също не трябва да бъдат обявявани публично, за да бъдат максимално защитени.

„Освен допингът, нелегалните залагания определено са най-голямата отрова в спорта“ – констатира Стефан Коубек.

А спортисти, треньори и организации трябва да предотвратят „раждането“ на Джек Молинас в тениса.

Димитър Радев, TennisKafe.com

 

 
 
Tenniskafe.com предупреждава, че модераторите на сайта трият коментари, които съдържат обидни квалификации, нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница. Не се допускат коментари, които съдържат спам, както и такива с главни букви (думи, фрази и изречения). Не се допускат опити за реклама без знанието и разрешението на администраторите на сайта. Модераторите не коментират причините за изтриване на постове и други модераторски намеси.