Кейси Кордиал: Дълго време исках да съм в щаба на Григор, работата с него е много лесна

Кейси Кордиал: Дълго време исках да съм в щаба на Григор, работата с него е много лесна

Д-р Кейси Кордиал е кондиционен треньор на Григор Димитров от 2017 г., а освен това е работил още със Стан Вавринка и Сам Куери. Той участва в епизод №67 на подкаста The Functional Tennis Podcast и разказа за това как е попаднал в тенис средите, как се е срещнал с първата ни ракета, как преминават дните му с Григор и с каква е неговата функция в екипа. TennisKafe.com ви представя първата от общо две части от интервюто на д-р Кордиал:

Как попадна в тениса?

Историята за това как попаднах в този спорт е страхотна. Имам още двама братя, които са в тенис средите. Единият от тях влезе в спорта като физиотерапевт на Марди Фиш и Джеймс Блейк. Това се случи във времената, в които играчите започнаха да инвестират повече време и средства за своето тяло. Започнаха да залагат повече на физиотерапевтите, докато до онзи момент с тях пътуваха само треньори.

Марди намери у брат ми онзи човек, който му трябваше за физически тренировки, но и за цялостната работа с тялото. Рори беше перфектното попълнение в щаба му. След това той беше с Джеймс Блейк до края на кариерата му. Представи мен и брат ми Клинт на младите американски тенисисти като Иснър, Куери и Сок. Те видяха колко ценно е това някой да се занимава с удължаването на кариерата ти. Беше нормално Рори да препоръча братята си в тенис средите.

Брат ми Клинт започна работа с Джон Иснър, може би през 2012 или 2013 г. Оттогава насам той работи с него. Първият играч, с когото аз започнах колаборация, бе Сам Куери. Това се случи горе-долу по същото време. Обичам Сам. Докато Клинт остана с Иснър, аз имах възможността да работя с няколко различни играчи, защото се ожених и нямаше как да прекарвам постоянно време с един играч и да пътувам с него навсякъде.


View this post on Instagram

Amazing Father’s Day with my crew and seeing SN and Fleetwood Mac play in London.

A post shared by Casey Cordial (@casey_cordial) on

Работих с няколко играчи по няколко седмици. Когато вече си навлязъл в тази среда, се запознаваш лично с тенисистите, запознаваш се с техните агенти, научаваш колко време му е нужно на този състезател да се справи с контузия например, осъзнаваш много неща. Запълвах тези дупки в продължение на няколко години и след това започнах работа с Григор.

През 2017 г. започнах едновременно и с Григор Димитров, и със Стан Вавринка в Австралия. И двамата се завръщаха от контузии. Срещнах се с Григор в Австралия и той беше един от тенисистите, с които наистина исках да работя. Не бях започвал колаборация с него, но наистина много исках да бъда заедно с това момче. Той е страхотен човек и добър спортист, исках да работя с играч от неговия калибър.

Тогава неговият треньор Дани (б.а. – Валверду) ми се обади и ми каза: „Хей, ние сме във Флорида. Дори не знам дали Григор ще играе в първия турнир от годината в Бризбън, тъй като има контузия на коляното. Не знам за какво става въпрос. Можеш ли да помогнеш?“. Стан също преминаваше през травма на коляното, така че отидох в Австралия, за да се срещна с двамата.

Беше страхотно, защото в Бризбън помогнах на Григор да преодолее тази отключена болка в коляното и в крайна сметка той спечели турнира. Това беше страхотен старт на нашите взаимоотношения, тъй като той дори можеше да не участва в надпреварата. А накрая се почувства добре и вдигна титлата.

Стан също се справи добре и достигна до полуфиналите, така че за мен това беше натоварена седмица. Следващият турнир – Australian Open, беше нереален. И двамата играха на полуфиналите. Тогава си казах: „Уау, има потенциал двама от моите хора да стигнат до финала“. Това щеше да бъде лудост. И двамата отпаднаха, но изиграха добре мачовете си и това беше страхотно преживяване. Това беше начинът, по който влязох в тениса.

Интересното е, че аз и брат ми Клинт сме мануални терапевти, а Рори е физиотерапевт. Баща ми също е физиотерапевт, а сестра ни – масажист. Това е заложено в гените на семейството ни. Ние сме добри в това да се занимаваме с нервната система и със структурата на тялото, а освен това с работата на мускулите. Опитваме се да съчетаем тези две фази. Като семейство се опитваме да се предизвикваме един друг и да се учим от опита и постиженията на останалите членове, но наистина опитваме да миксираме тези две дисциплини. Всички ние сме бивши спортисти, така че можем да помагаме и с тренировъчните програми на атлетите. Стремим се да направим така, че играчите да не загубят своята форма, когато пътуват по света. Точно това ме отведе до Себастиен Дюрант.

Той е невероятен човек. Фитнес треньор е на Григор от 10 години, а е работил и с топ играчите в мъжкия и женския тенис. Той е най-добрият фитнес треньор, когото съм виждал. Личните ни взаимоотношения са невероятни, това важи и за работната ни връзка. Това, което създава у него най-голямо доверие в мен, е, че мога да се справя успешно в седмиците, в които той отсъства от тура. Мога да изпълня фитнес плановете, които е оставил, за да не изпуснем нищо по време на турнирите.

Как си поделяте работата?

Винаги на линия (б.а. – в щаба на Григор) е един от нас двамата. Опитваме се да се грижим за тялото му и да прилагаме успешно фитнес програмите. Всички в тима на Димитров работим добре заедно. Имаме различни роли и се опитваме да ги съчетаем и да го предизвикаме. А той е точно такъв тип спортист. Григор е чувствителен. Той разчита на екип, който да е правилно подбран. Мисля, че това е много важно.

Grigor-Dimitrov

Нещата в тура много се промениха, откакто аз започнах работа. Смятам, че младите играчи виждат как другите назначават хора със специфични роли. Освен това, скоростта на играта е различна. Всичко е на по-високо ниво. Физическите изисквания са по-големи и въпросът с възстановяването е все по-важен. Вече е задължително да имаш физиотерапевти и кондиционни треньори. Това е голяма инвестиция – да пътуваш с тези хора, но мисля, че когато направиш тази инвестиция в себе си, тя ще се отплати. Сега младите играчи се възползват от това, докато Марди и Джеймс например не го сториха, докато не навлязоха в последните етапи на кариерите си. Другите обаче го правят все по-рано и мисля, че това ще им се отплати, когато станат на повече от 30 години.

Как работите с Григор преди мач, след мач?

Мога да ви разкажа как преминава нашият ден. Прекарваме огромна част от времето си заедно. Що се отнася до тренировките – с всеки спортист аз прекарвам около един час преди самата тренировъчна сесия. Започваме на масата с масаж на тялото – става по става, правим разтягания, наблюдавам дали гръбнакът е наред. След това правим серии за активизация – на масата, а после ставаме и започваме да се движим. Това е един час работа, преди състезателите да са стъпили на корта. Всичко това са предпазни мерки. Това са специфичните неща, които трябва да правят всеки ден, за да се предпазят от контузии.

За мен най-важното нещо е да ги обучавам и да им обясня защо всичко, което правим, е важно. Правим го сега, за да си спестим усложнения на по-късен етап. Ако играчът разбере защо правите всичко това, то процесът вече става естествен и автоматичен. Григор познава тялото си много добре и го усеща. С него работата е много лесна, защото той скача на масата и казва: „Ето тук имам проблем с врата, тук – с коленете“. А аз често се смея и му отвръщам, че ще ги намеря сам. В 99% от времето откривам същите неща, които той е казал. А той добавя: „Ето, видя ли?“.

Тези процедури се правят с всеки един играч преди тренировка. Чудя се какво ли си мислят младите фенове на тениса, които виждат само как техните любимци излизат на корта и започват да играят. Дали си мислят: „Почакайте, загрели ли са въобще, или просто скачат на корта?“. Играчите обаче прекарват един час в приготовления още преди самата тренировка.

След като аз си свърша работата, наред идва Себастиан. Той се занимава с тренировка на цялото тяло. След тренировката, особено ако е тежка или по-дълга, правим възстановителни процедури, тъй като тялото може да се схване. След това се концентрираме върху това как играчът чувства тялото си, как най-добре можем да го възстановим за следващия ден или за предстоящата сесия. Това включва хидратирането, „горивото“, почивката. Караме организмът да започне своето възстановяване чрез нервната система, чрез кръвообращението. Така приключва денят – почиваме си и малко по-късно правим терапия, когато играчът усети, че му е нужна. За нея нямаме специално запазено време.

Какви храни препоръчвате за прием след тренировка?

Това е страхотен въпрос. Въпросът е, че зависи, защото за всекиго е различно. За мен най-важно е да се оптимизира химията на тялото и това, което състезателите вкарват в организма си. Трябва да се идентифицира кои храни и кои вещества не са полезни за тях. Понякога се появяват възпаления и чрез тестване в лаборатория можем да видим каква е причината за тях. Упражненията най-често създават възпаления, тъй като тялото е поставено под физически стрес, а организмът отвръща с естествена реакция. Ние трябва да контролираме този процес.

djokovic

Не искам да спирам този естествен процес на тялото, но също така не искам в организма да влизат неща, които могат да създадат още по-голямо възпаление. Трябва да се разбере кои минерали и аминокиселини са подходящи за съответния човек. След това опитваме да сме много внимателни в това точно кои храни с тези вещества в тях ще бъдат най-полезни за играча.

В момента следя нивата на глюкозата в организма си. Това е още една стъпка напред. Ще опитам да съставя план за играчите също да ги следят. Да знаят всички тези фактори, които предизвикват реакциите на организма. Моята задача е да кажа – трябва да ядеш тези и тези храни, в които се съдържат еди-кои си съставки, които ти липсват. Различно е за всеки. Сега обаче, благодарение на медицината, може да тестваме всички и да направим големи промени и подобрения.

Сънят е много важен. По-важно е създаването на навиците относно съня. Да разбираш ритъма на тялото си и да го подготвяш, преди да си легнеш. Да осъзнаеш как да действаш в различните часови зони. Понякога за спортистите е трудно да спят преди мач, така че създаването на рутина е основният фактор за добрия сън. Той е най-важен за възстановяването. Понякога, ако мачът е свършил късно, аз съкращавам някои от процедурите за възстановяване, така че да може играчът да си легне и да спи.

Очаквайте втора част на интервюто в TennisKafe.com.


В партньорство с Булевард България
Tenniskafe.com предупреждава, че модераторите на сайта трият коментари, които съдържат обидни квалификации, нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница. Не се допускат коментари, които съдържат спам, както и такива с главни букви (думи, фрази и изречения). Не се допускат опити за реклама без знанието и разрешението на администраторите на сайта. Модераторите не коментират причините за изтриване на постове и други модераторски намеси.
Copyright © 2020 TennisKafe.com, Тенискафе ООД, Стара Планина 3, Управител: Асен Григоров. Всички права запазени.
Created by WPH