Кейси Кордиал: Какво научи от Григор Димитров и как се работи със Серина и Федерер

Кейси Кордиал: Какво научи от Григор Димитров и как се работи със Серина и Федерер

Д-р Кейси Кордиал е кондиционен треньор на Григор Димитров от 2017 г., а освен това е работил още със Стан Вавринка и Сам Куери. Той участва в епизод №67 на подкаста The Functional Tennis Podcast и разказа за това как е попаднал в тенис средите, как се е срещнал с първата ни ракета, как преминават дните му с Григор и с каква е неговата функция в екипа. Може да научите още за забавната му история с Роджър Федерер и за прекараното време със Серина Уилямс. TennisKafe.com ви представя втората от общо две части от интервюто на д-р Кордиал (можете да прочетете първата ТУК):

Как се подготвяте с Григор, когато трябва да сменяте часовите зони – например при пътуване от Маями до Бризбън?

Едни от най-добрите начини са технологиите и, по-специално, едно определено приложение. Може да се използва по време на полета или след първото кацане. Технологията позволява на тялото да бъде поставено в такова състояние, че да може да си отпочине. Но можеш да направиш това и по естествен път – чрез медитация. Не е нужно да разполагаш с приложение, че да създадеш тези промени. Смятам, че медитацията, дишането и изграждането на чувството за спокойствие в тялото, когато променяш часовите зони, е много важно.

Да кажем, че кацаш сутринта. Трябва да се изложиш на слънцето, да го усетиш. Да принудиш себе си и да се поставиш в тази ситуация, да усетиш земята под теб, да раздвижиш тялото си и после да си кажеш: „Добре, сега ще си почина малко“. А следобед отново да излезеш навън, да изгледаш залеза, което помага за изграждането на естествен ритъм, и после да започнеш подготовка за съня. Телата ни разполагат с умението да се приспособяват, но ние трябва да им дадем тласъка да го направят. Трябва да сме постоянни. Ако спиш добре, движиш тялото си, приемаш много вода и използваш тези техники, тогава можеш да го направиш.

Dimitrov

Това е съвет за всеки пътешественик. Що се отнася до тениса, винаги е риск да излезеш веднага за тренировка, след като си сменил часовите зони. Защото играчите чувстват умора. Но е добре да се движат и след това да нагласят отново системата си по нормален начин, колкото се може по-бързо.

С кои тенисисти си работил?

Трябва да си изготвя списък, честно казано. Куери, Сок, Иснър – помагах на брат ми с него, Южени Бушар, както и Серина. Серина е страхотна. Тя е добър приятел с Григор и опитвам да прекарвам повече време с нея, когато има събития на едно място и за мъжете, и за жените. Понякога ѝ помагам, когато се намираме на едно и също място. Никога не съм пътувал с нея официално, но тя е една от най-специалните спортистки, с които съм работил, заради нейната психическа нагласа, заради това, че винаги иска да побеждава, каквото и да изисква това. Винаги е голям подарък да работиш с нея.

Как се срещна с Дейвид Гогинс (б.а. – 45-годиен американски ултрамаратонец и автор на книгата „Can’t Hurt Me: Master Your Mind and Defy the Odds“)? Защо решихте да работите заедно?

Дейвид е супер човек. Трябва да прочетете книгата му, той е много вдъхновяваща личност. Моята история, моята връзка с него беше лудост. Миналата година видях книгата му и си я купих в Рим. Опитах да намеря в нея вдъхновение и да го използвам. Започнах да я слушам (б.а. – защото е аудиокнига) преди един от мачовете на Григор. След двубоя влязох в ресторанта и там беше Дейвид Гогинс. Казах си: „Какво?“. Беше много странно. Представих се и го попитах какво прави в Рим. Казах му, че току-що съм започнал да слушам книгата и имахме приятен разговор. Говорихме си за Монтана, тъй като и двамата имаме връзка с щата.

Бързо установихме връзка и след това се срещах с него няколко пъти през годината. Когато Covid-19 пандемията започна, той ми се обади да ме пита дали съм в Монтана. Беше в края на март и всички се бяха прибрали по домовете си. Казах му, че съм там. Той имаше проблеми с коляното, оплакваше се, че е в лошо състояние. Попита ме дали имам свободно време да му помогна и аз, разбира се, не отказах. Неговата способност да преодолява препятствия, е невероятна.

KAILUA-KONA, HI - OCTOBER 11:  (EDITORS NOTE: IMAGE RELEASED BY U.S. MILITARY PRIOR TO TRANSMISSION) In this handout image provided by the U.S. Navy, Special Warfare Operator 1st Class (SEAL) David Goggins, (R), assigned to Naval Special Warfare Center, embraces Cmdr. Keith Davids, commanding officer of SEAL Team One, as they cross the finish line at the 30th Ford Ironman World Championship October 11, 2008 Kailua-Kona, Hawaii. Six Sailors from the Navy athletic team and Naval Special Warfare participated alongside 1,800 elite athletes in the triathlon event performing 2.4 miles of swimming, 112 miles of biking and a 26.2 mile marathon run through tough ocean currents and challenging lava-covered terrain.  (Photo by Paul D. Honnick/U.S. Navy via Getty Images)

Дойде в Монтана и прекарахме цялото лято заедно. Тренирахме с един от състезателите в националния отбор на САЩ. Беше много забавно. Той прекара добре, а аз – още по-добре, тъй като той е невероятна личност.

Той е спортист, който прави пробези на повече от 100 мили (б.а. – 160 км). Това, което е много вълнуващо, е, че скоро ще участва в състезание на 240 мили (б.а. – 386 км). Това ще се случи на 9 октомври. Много съм развълнуван, тъй като ще бъда част от неговия екип и ще му помагам по време на една или две секции от трасето. Не знам в какво се забърквам, ще тичам с него, така че това ще е голяма промяна.

През пролетта той не можеше да се движи. Щеше да се отказва от спорта, тъй като беше изпаднал в криза. Никога не беше правил нещата, по които двамата работихме заедно. Смятам, че се вдъхнови от прогреса, който постигна, и си постави цел – този предстоящ ултрамаратон. Аз му казах да не го прави, че това не е добра идея. Но той взе обратното решение. Имаше много малко време да се подготви, но ето как работи мозъкът на този човек.

Реално той не правеше нищо, когато започнах да тренирам с него, и бях спокоен – можех да издържа. Но после стана така, че се питахме: „Кой на кого помага?“. Той ме предизвикваше – психически и физически. Никога не бях тренирал по този начин. Буквално няколко пъти си мислех, че ще умра.

Какво научи от Дейв Гогинс?

Дейвид не се плаши от провала. Смята, че човек може да направи много повече, отколкото си мисли. А ако се провали, няма проблем. Анализира и се справя по-добре следващия път. Когато слушаш историите му, осъзнаваш, че е много успешен в толкова различни неща, но никога не е постигал тези успехи още от първия път. Просто се връща и го прави отново, отново и отново. Това беше много вдъхновяващо за мен. Той ми каза, че ако мислиш за провала, нагласата ти ще бъде такава, че първия път винаги ще се проваляш. Така че от него научих, че трябва да продължаваш напред.

Какво е най-важното нещо, което научи от Григор Димитров?

Работната му етика е една от най-добрите в тениса, които съм виждал. Научих много от способността му да тренира по този начин всеки ден, да натоварва тялото си, но да иска да става все по-добър и по-добър. От психическата му нагласа да подобри тялото си и да развие мисленето си. Той иска да подобрява малките елементи, защото всички тенисисти на най-високото ниво имат талант, но голямата разлика идва от това кой ще развие дори с 1% тези малки неща. Затова ми харесва да работим с целия му екип. Защото всички играчи са много добри и ние опитваме да открием нещата, които ще му помогнат да става все по-добър с всеки изминал ден.

Grigor-Dimitrov (1)

А той е много отворен към всичко това. Обича щабът да му помага с тези неща. Никой не ги постига сам. Трябва да имаш екип, който да те подкрепя, да те учи и да те предизвиква. Важно е да имаш тим, който е готов да изслушва нови идеи и да ги възприема, не само да разчита на това, което е правил преди. Защото това, което си правил преди, може да не работи сега. Трябва да се адаптираш и да се развиваш.

Кой е най-добрият ти момент в тура?

Мисля, че когато Григор спечели финалите на ATP. Това беше много специален момент. Преди това не бях ходил в Лондон за турнира. Това беше страхотна седмица.

Но конкретно за мен, мисля, че най-доброто ми преживяване беше на Laver Cup в Чикаго, когато бях част от отбора на Европа.

Колко обиди получи като един американец, част от тима на Европа?

Беше много забавно, че от другата страна бяха играчи като Иснър и Сок. А аз – в европейския отбор. Беше страхотно да прекарам време с Борг, когото по принцип няма как да откриеш. Да бъда около играчите, да ги видя как си взаимодействат в една отборна атмосфера. Аз идвам от отборен спорт и да видя как тези индивидуалности се съчетават, за да създадат екип, беше забавно.

Grigor Dimitrov Laver Cup 3

Лично аз бях единственият човек, занимаващ се със спортна медицина, в целия турнир и това беше много приятно, тъй като можех да помагам на всички момчета. Имам и една много готина история. Роджър Федерер дойде при мен точно преди един от мачовете и ме попита дали мога да превържа глезените му. Казах му, че няма проблем, но в същото време си мислех как в последните три години не съм го правил. Бях много нервен, докато го превързвах, за да не го нараня, но го направих перфектно.

Беше чудесно преживяване да бъда и около Новак, Саша, Гофен. Да бъда част от екипа на Григор ми позволи да опозная европейците много по-добре. Беше страхотен опит от културна гледна точка.

Как слушателите могат да намерят повече информация за теб?

Може да използвате сайта ми – www.drcordial.com. Може да ме намерите и в Instagram.


В партньорство с Булевард България
Tenniskafe.com предупреждава, че модераторите на сайта трият коментари, които съдържат обидни квалификации, нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница. Не се допускат коментари, които съдържат спам, както и такива с главни букви (думи, фрази и изречения). Не се допускат опити за реклама без знанието и разрешението на администраторите на сайта. Модераторите не коментират причините за изтриване на постове и други модераторски намеси.
Copyright © 2020 TennisKafe.com, Тенискафе ООД, Стара Планина 3, Управител: Асен Григоров. Всички права запазени.
Created by WPH