Катерина Евтимова: Нашите тела са създадени за движение

Катерина Евтимова: Нашите тела са създадени за движение

В партньорство с:

image

За един перфектно изпълнен удар в тениса са необходими много фактори. Сред най-значимите обаче е балансът. Липсата му дори в ходилото на даден играч може да изиграе решителна роля за провала. И така в най-важната точка от двубоя ударът да излезе с няколко сантиметра в аут. От друга страна, проблемът в стъпалото може да е вследствие от болки в гърба, които да се се появили от дейност, която няма нищо общо с тениса. Абсолютно същото е и в живота – липсата на баланс води до минимални отклонения, последствията от които се отразяват в различни сфери от ежедневието ни.

Тези сложни взаимовръзки може да ви вкарат в бермудски триъгълник на съзнанието, от който няма излизане. За Катерина Евтимова обаче има естествена логика в човешкото тяло. А причината е, че тя не го разглежда като сбор от отделни части, а като едно цяло.

„Аз съм от спортно семейство. Кинезитерапията за мен бе логичен избор. Много ми харесва това, което правя. Харесва ми да изучавам тялото, харесва ми да го възстановявам. Аз не търся какво е модерно и какво не е. Има много техники, непрекъснато навлизат нови неща. Ако на мен нещо не ми харесва, просто няма да го правя. Модерното не е за всички“, смята Катя.

Тя е специалист, когото ще намерите в тенис клуб „Малееви“. И ако на игрището почувствате, че нещо не е наред с тялото ви, Катерина е човекът. Студиото ѝ в тенис клуба е място за уединение, успокоение и релакс. То е като физически и духовен автосервиз, в който може да получите „диагностика на двигателя“.

ekaterina

Човешкото тяло трябва да е една добре смазана машина – това е мантрата на Катя.  А когато някой компонент от машината не работи, най-добрите монтьори могат да установят проблема само като слушат шума на двигателя.

„При мен идват всякакви хора – от спортисти, до служители от офисите. Тенисистите си имат специфични проблеми. Например, от проблеми в кръста им се появяват такива в стъпалата. На корта има рязка смяна на посоката и ако имаш проблем със стъпалата, нямаш баланс, нямаш и сила. Може да се появят и други травми, защото тялото е създадено да съществува независимо от обстоятелствата, и ако някое звено е слабо, останалите компенсират. Тази компенсация обаче рано или късно води до проблеми в зоната, в която има компенсация“.

„Много хора не си дават сметка за реалните си проблеми – и мъжете, и жените. Когато ги боли, стискат зъби. Появата на болка в някоя област е сигналът, че вече е имало проблем преди това“.

Катерина много добре разбира човешкото тяло и спорта. Слага и на точното място разделителната линия между професионалния и любителския спорт. Баща ѝ е треньор по модерен петобой, майка ѝ е бивша баскетболистка и треньорка по баскетбол, а сестра ѝ е сред най-добрите състезатели по фехтовка на България.

voltaren

Катерина се занимава с мануално мускулно тестване. Това е процедура за оценка на функцията и силата на отделните мускули и мускулни групи, базирани на ефективното изпълнение на движението на крайника и под действието на силите на гравитацията и мануалното съпротивление.

С възрастта, до към 28 годишна възраст, силата може да се увеличава. След тази възраст силата на мускулите обикновено намалява поради намаляване на размера и броя на мускулните фибри, увеличаване на съединителната тъкан и мастните депа като техни заместители и намаляване енергийния капацитет на мускулите.

„Любимото ми нещо е някой да ми каже, че всеки ден преви коремни преси и би трябвало коремните му мускули да са силни. И когато ги тествам, много често се оказва, че коремните мускули не работят. Причините са различни – приложната кинезиология е комплексен метод; тялото не се гледа само като структура, а и от биохимична гледна точка. Може дори емоционално човек преди състезание да се притеснява, да потисне мускулите си и това да доведе до травма“, обяснява Катерина.

Установяването на проблема и намиране на решението му обаче са две много различни неща. Разграничаването им е част от науката кинезитерапия.

„Нашите тела са създадени за движение. Дори и да тренираш три пъти в седмицата, а през останалото време не се движиш, това няма как да е достатъчно“, сигурна е Катя Евтимова. А, както знаем, тренирането на тенис не е като плуването. За разлика от упражненията в басейна, които са благоприятни за тялото, ракетните спортове водят до гръбначни изкривявания, особено когато е започнато да се практикуват от ранна детска възраст.

Сколиозата е заболяване, при което гръбначният стълб се отклонява странично във фронталната равнина. Подобен проблем е особено срещан при спортове, които развиват едната страна на тялото.

„Повечето хора, и без да са тенисисти, имат някакви изкривявания. Разликата между професионалистите и останалите хора е, че първите много повече осъзнават, че трябва да имат обща физическа подготовка и че тялото трябва да се развива цялостно, освен целенасочено“.

И като стана дума за тенис, Катя признава, че се вълнува при всеки мач на Григор Димитров. Харесва и Федерер. На кортовете на „Малееви“, където работи, е играла само няколко пъти. Причината е, че при работата си, особено когато прави масажи, натоварва много ръцете си и се нуждае от почивка.

tennis back

„Когато човек ме пита какъв масаж трябва да му се прави, задължително искам да видя тялото му без дрехи. Човек да е легнал, да пипна мускулатурата. Ролята ми е да препоръчам адекватен съвет. Честотата на масажи е относителна, тя зависи от възможността на тялото да се самовъзстановява. Ако тренираш всеки ден и тялото ти е подложено на стресово ситуации, масаж един път в седмицата е добре. А като грижа и за тонус, два пъти в месеца е достатъчно“.

Истината е, че едни масаж може да промени много. А липсата му понякога води и до проблеми на корта.

След загубата от Григор Димитров на четвъртфиналите на US Open миналата година Роджър Федерер разкри, че е получил контузия в горната част на гърба. Швейцарецът взе медицински таймаут преди началото на петия сет, а след това не изглеждаше в добра физическа кондиция, като в крайна сметка претърпя поражение с 6-3 4-6 6-3 4-6 2-6, което е първо за него срещу българина от общо осем мача.

„Просто се нуждаех от масаж на горната част от гърба и врата“, каза петкратният шампион след края на двубоя. „Имах нужда поне да опитам да облекча болката и да видя дали ще бъда по-добре след това“.

Тайната много често е в добрия масаж – както при елитните спортисти, така и при останалите хора.

„Хората се заблуждават, че дълбокият масаж се прави само при спортисти, но той се прави и при хора, които просто имат нужда от такъв масаж. На мен много ми харесва и ароматерапията. Етеричните масла действат не само на физическо ниво, но и на емоционално“.

Отделните масажи също са си наука. Класическият е един от най- популярните на Запад. При прилагането му се използват различни видове масла с цел отпускане на мускулното напрежение, тонизиране и релаксиране на тялото. Той подобрява кръвообръщението, стимулира имунната система и премахва умората. При дълбокия масаж, техниките, които се използват, наблягат върху бавните движения по кожата и дълбокия натиск, така че да се подобри максимално движението на кръвта в тялото и да се подсили кислородната циркулация. А при ароматерапията се използват разнообразни етерични масла и  средства като кафе, шоколад, морска мента, цитруси, масла от портокал и канела.

massage

„Тялото е много, много сложна система, която всеки ден ме впечатлява със своите възможности. Не е толкова просто като „боли ме глезенът“, значи проблемът е там“, припомня Катя. За нея особено важно, и преди всичко, остават загрявката преди спорт и разтягането след това. И, разбира се, балансът в тренировките.

„Най-много ми харесват упражненията с ластици. Ластикът е по-плавен и по-меко се натоварват мускулите. За да се тренира тялото, трябва да има и изометрични упражнения, и такива, при които мускулът се съкращава“, е съветът на специалист, чиято работа е да разбира тялото.

Буквално преведено, изометричен означава „с еднаква дължина“. Натоварването при тренировките със съпротивление е изометрично, когато генерираме мускулна сила без да променяме дължината на участващите мускули и ъглите на прилежащите стави. С други думи, ние упражняваме сила срещу някакво съпротивление, при което реално не се наблюдава движение. Типични примери са железният кръст на гимнастиците.

Най-важно е да има разнообразие в тренировките. Те да са редовни и да се съчетават с необходимата доза разпускане. Защото няма по-добра основа от здравото тяло. А колкото и добре Катерина да го познава, тя признава, че никога не си е представяла да работи в щаба на топ спортист.

„Винаги съм си мислела, че с това ще се занимавам. Непрекъснато ходя на курсове по приложна кинезиология. Даже миналата година си казах, че ще спра, но факт е, че предишната седмица бях на курс и ще ходя на още три тази година (смее се)“.

Причината за тази жажда за знания e ясна – любов към това, което прави. И необхватната материя на човешкото тяло. Колкото до работата и почивката, съветът на Катерина едва ли е изненадващ:

„Трябва да има баланс, дори и той да е 9 към 1”.

 Борислав Орлинов, TennisKafe.com

*Волтарен Емулгел “Чисти ръце” е нов продукт.
Познатото облекчение на болката с Волтарен Емулгел вече е в комбинация с апликатор „Чисти ръце“
– за лесно и чисто нанасяне навсякъде и по всяко време, директно върху мястото на болка.

Волтарен облекчава болката, лекува възпалението и ускорява възстановяването.


Tenniskafe.com предупреждава, че модераторите на сайта трият коментари, които съдържат обидни квалификации, нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница. Не се допускат коментари, които съдържат спам, както и такива с главни букви (думи, фрази и изречения). Не се допускат опити за реклама без знанието и разрешението на администраторите на сайта. Модераторите не коментират причините за изтриване на постове и други модераторски намеси.
Copyright © 2020 TennisKafe.com, Тенискафе ООД, Стара Планина 3, Управител: Асен Григоров. Всички права запазени.
Created by WPH