Властелините на Големия шлем: Най-добрият Australian Open на Новак Джокович

Властелините на Големия шлем: Най-добрият Australian Open на Новак Джокович

Те са властелини на турнирите от Големия шлем. Отделиха си си автономна област в тениса, за чиито граници през годините малцина тенисисти получиха печати в паспортите си. Роджър Федерер, Рафаел Надал и Новак Джокович – тройката, срещу която всеки знае колко минимални шансове има. Легендите, които счупиха безброй рекорди. TennisKafe.com дава старт на рубриката „Властелините на Големия шлем“, в която ще ви върне на най-добрите „мейджър“ представяния на всеки от Федерер, Надал и Джокович на всяко от състезанията от Шлема. А като бонус ще ви припомним и някои паметни представяния на още емблематични фигури от любимата ни игра.

Най-добрият Australian Open на Новак Джокович (2011 година)

Феновете се шегуват, че Новак Джокович печели по еднакъв начин титлите си от Големия шлем – „мачка всички наред и изиграва някой друг оспорван мач срещу Рафаел Надал или Роджър Федерер“. Истината е, че сърбинът започна 2011 година, играейки като робокоп, в добрия смисъл на думата.

Всичко в неговата игра изглеждаше програмирано до последния детайл, системата не даваше грешки, а Ноле спокойно можеше да се пусне по течението и да побеждава без дори да мисли излишно – или както английските коментатори обичат да казват „Беше в зоната“.

2011 година е емблематична в кариерата на сръбския тенисист. Той изигра забележителен сезон, който успя да го изведе от трето до първо място в световната ранглиста. Спечели три турнира от Големия шлем – Australian Open, Уимбълдън и US Open, както и рекордните в рамките на една година пет турнира от сериите „Мастърс“. Джокович завърши сезона със 70 успеха и само 6 загуби, като спечели общо 10 титли.

novak djokovic

Ноле отвя Анди Мъри във финала на Откритото първенство на Австралия през 2011 година. Световният номер 3 по това време спечели с 6-4 6-2 6-3. Джокович имаше много по-лесна задача за спечелването на втората си титла в Мелбърн, отколкото три години по-рано срещу Жо-Вилфред Цонга. Мачът му беше много по-лесен и от двубоя срещу Роджър Федерер на 1/2-финала през 2011-а.

Той влезе във финала със самочувствието на играч, който е преминал по тежък път, като е отстранил най-големия фаворит, и като играч, който вече веднъж е вдигал трофея.

Сърбинът контролираше мача изцяло от самото начало до края. Той вложи повече усилия в първия сет, когато все още витаеше усещането за някаква равностойност. Това до известна степен се дължеше и на бавното, нервно начало. След това обаче Новак изцяло взе нещата в свои ръце:

Пътят до финала

Novak Djokovic

Новак не даде нито сет на защитаващия титлата шампион Роджър Федерер, като го победи със 7-6(3) 7-5 6-4 на полуфинала на Australian Open – двубой, които феновете сигурно помнят много по-добре от самия финал.

В много равностоен първи сет Джокович почти нямаше трудности. Стигна се до тайбрек, в който сърбинът диктуваше темпото още от самото начало и след серия от мощни удари от дъното на корта принуди Федерер да греши. Втората част започна с разменени пробиви до 2-2, след които Маестрото се развихри с атаки от форхенд, комбинирани с отлична защита и придвижване по корта. Швейцарецът дори взе преднина за 4-2, но много скоро Новак постигна впечатляващ обрат, точно когато при 5-3 Федерер сервираше за сета. Последваха поредни геймове, които обърнаха резултата от 2-5 до 7-5 за сърбина.

В третия сет Джокович проби за 5-4, а в последния гейм намери феноменален начален удар, с който компенсира напрежението си в разиграванията и победи.

На 1/4-финал Новак беше убедителен с  6-1 7-6 (5) 6-1 над Томаш Бердих. Джокович започна мача с огромното си самочувствие, защото противникът му позволяваше да прави каквото си поиска на корта. А преди това имаше много по-лесна задача срещу испанеца Николас Алмагро – 6-3 6-4 6-0.

В началото Джокович бе победи Марсел Гранойерс, Иван Додиг и Виктор Троицки.

Кралят на Мелбърн

Novak Djokovic Australian Open

Новак Джокович e кралят на Australian Open. Той просто не може да загуби финал в Мелбърн. След повече от четири часа на корта сърбинът тази година обърна Доминик Тийм за 6-4 4-6 2-6 6-3 6-4 и грабна осмата си титла на Australian Open.

Джокович все още няма загуба на финалите на Rod Laver Arena, а няма такава и като цяло през сезон 2020. Това бе трофей №17 от Големия шлем за Ноле, който се приближава на два от Рафаел Надал и три от Роджър Федерер. В същото време той затвърждава рекорда си на „мейджъра“ в Австралия, където вече води с две титли на Маестрото във вечната класация.


В партньорство с Булевард България
Tenniskafe.com предупреждава, че модераторите на сайта трият коментари, които съдържат обидни квалификации, нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница. Не се допускат коментари, които съдържат спам, както и такива с главни букви (думи, фрази и изречения). Не се допускат опити за реклама без знанието и разрешението на администраторите на сайта. Модераторите не коментират причините за изтриване на постове и други модераторски намеси.
Copyright © 2020 TennisKafe.com, Тенискафе ООД, Стара Планина 3, Управител: Асен Григоров. Всички права запазени.
Created by WPH