2021 за българските тенисисти в АТР ранглистата

2021 за българските тенисисти в АТР ранглистата

В края на годината е време за равносметка на изминалия сезон, като днес фокусът ни е върху представянето на българските тенисисти на ниво АТР. Като цяло годината бе позитивна – Димитър Кузманов, Адриан Андреев и Александър Лазаров постигнаха рекордни позиции и нови върхове в кариерите си, Григор Димитров ни донесе незабравими мигове, а още много родни състезатели дадоха заявка, че тепърва ще говорим за тях.

Вижте нашето обобщение, с акцент върху седемте български тенисисти в топ 1000:

Григор Димитров №28 | №19 в началото на 2021 | 24-18 в АТР (Два полуфинала)

Няма как да не започнем с този, чиито изяви следим най-изкъсо, защото е и единственият българин в елита на спорта. Годината за Григор Димитров бе на приливи и отливи, като бе и една от редките, в които физическото му състояние не му позволи да покаже най-доброто от себе си, а за съжаление това бе най-ясно изразено в най-важните турнири – тези от Големия шлем.

Годината започна със страхотните емоции от Мелбърн и достигането до четвъртфинала на Australian Open след чудесни победи над силни тенисисти като Марин Чилич, Алекс Болт, Пабло Кареньо Буста и Доминик Тийм.

В мача със сензацията Аслан Карацев всичко изглеждаше прекрасно до момента, в който болките в гърба не сковаха тялото на Димитров и оттам насетне бе безсилен срещу руснака.

Последваха няколко трудни месеца, в които най-добрите резултати бяха четвъртфиналите в Акапулко и Женева. Много болезнено бе случилото се на Ролан Гарос. Срещу Маркос Гирон Григор водеше с 2-0 сета и 5-1 гейма и 40-0. Отново обаче се появи проблемът с гърба и макар да имаше три мачбола, бившият №3 допусна обрат в сета, който завърши 5-7. След 0-3 в четвъртия и с видима невъзможност да остане на корта, той взе решение да прекрати участието си.

Уимбъндън също приключи рано – загуба във втори кръг от Александър Бублик. Втори кръг и ново отказване имаше и на US Open срещу Алексей Попирин.

В края на сезона обаче, вече напълно възстановен физически, Димитров отново показа, че продължава да бъде сред най-добрите. Показа ни го турнирът в Сан Диего, на който победи Мартон Фучович и Аслан Карацев и бе много близо до успех над намиращия се във великолепна форма Каспър Рууд на полуфинала.

За да се стигне до най-успешния турнир през сезона – провелия се през октомври Мастърс в Индиън Уелс, на който до момента Димитров нямаше много добри резултати. Всичко това се промени през 2021-а. След чудесния успех над Райли Опелка дойде изключителния обрат срещу световния №2 Даниил Медведев. Григор губеше със сет и два пробива във втория, преди да се превърне в безгрешна машина и да постигне една от големите победи в кариерата си. Тя бе подплатена с победа над Хуберт Хуркач и втори полуфинал през годината.

В последния турнир през 2021-а дойдоха и победи №23 и №24 през сезона – над Ришар Гаске и Карен Хачанов, преди Александър Зверев да спре Димитров в три сета след мач, в който българинът имаше шансове за победа.


Димитър Кузманов №184 | №298 в началото на годината | 4-3 в АТР (2 кръг в София и Анталия) | 25-14 в Чалънджър (титла в Барселона, финал в Задар)

Втората ракета на България изпраща най-успешната година в кариерата си. В нея той постигна куп неща за първи път и заслужено изкачи над 100 позиции, за да постигне целта си – влизане в топ 200.

Още първата седмица на сезона загатна за това, което предстои през 2021-а. В Анталия Кузманов за първи път преодоля квалификации на АТР тура, а след отказването на Ласло Джере в мача им от първи кръг записа и първа победа в регулярен турнир от тура. Във втори кръг срещу Матео Беретини получи и шанс за първи двубой срещу тенисист от топ 10.

Последваха и първите по-добри резултати на ниво Чалънджър. Двата четвъртфинала в Почефструм се оказаха първи от общо пет на това ниво през годината. В Задар дойде и първият финал, загубен с тайбрек в третия сет от Никола Милоевич. Титлата обаче не закъсня. Тя дойде в Барселона след пет впечатляващи победи без загубен сет – над Томи Робредо, Дамур Джумхур, Теймураз Габашвили, Алекс Молчан и Юго Гастон.

Тези добри резултати позволиха на Кузманов да изпълни още една своя мечта – на Ролан Гарос за първи път игра в квалификации на турнир от Големия шлем. Този шанс получи и на Уимбълдън, и на US Open, а надеждите ни са, че на Australian Open ще запише и първа победа на това ниво.

Разбира се, най-емоционалният момент бе запазен за „Арена Армеец“. След като така и не успяваше до момента, Кузманов най-сетне стигна до така желаната победа на Sofia Open. Тя дойде след над 3 часа на корта срещу Лоренц Музети и бе поредното доказателство, че играта му е на много по-високо ниво от преди.


Адриан Андреев №365 | №564 в началото на 2021| 4-4 в АТР (2 кръг в Анталия и Сингапур) | 4-8 в Чалънджър (4х 2 кръг) | 13-4 в ITF (Титла М15, финал М25)

Над 200 позиции нагоре в рамките на една година със сигурност говори за добър сезон при Адриан Андреев. 20-годишният талант също постигна много първи неща в своята кариера и показа, че при правилно развитие и липса на контузии тепърва ще ни радва.

Точно като Кузманов, и за него АТР 250 турнирът в Анталия в началото на сезона донесе първо преодоляване на квалификации и първа победа в основна схема на ниво АТР. След това Адриан остана в турския курорт, където в надпревара от категория ITF M15 спечели и единствената си титла през годината. Последваха още два ITF финала.

Добри резултати имаше и на по-високо ниво. Андреев получи уайлд кард за АТР 250 турнира в Сингапур, където в първи кръг успя да обърне направилия впоследствие страхотен сезон Лойд Харис. Спечели и сет на бъдещия шампион Алексей Попирин. Влизането в топ 400 му позволи да направи и бърз преход към Чалънджър тура, където през 2021-а записа четири победи в основна схема. Беше равностоен и на Миомир Кецманович в мача помежду им на Sofia Open.

Контузии му попречиха да играе в повече на брой турнири, което със сигурност щеше да повиши позицията му в ранглистата още повече. В момента Андреев води усилена подготовка в академията на IMG и се надяваме през 2022-а да направи още една важна крачка към най-добрите в света.


Александър Лазаров №405 | №544 в началото на 2021 | 0-1 в АТР| 4-4 в Чалънджър (два четвъртфинала) | 29-13 в ITF (Титла М25 Телави)

Алекс Лазаров е още един от талантливите български тенисисти, който изпраща най-добрата година в кариерата си. В нея той постигна общо 29 победи на ниво ITF, като спечели титла на M25 в Телави, игра още един финал, два полуфинала и шест четвъртфинала. Като че ли още по-ценно бе това, което се случи на ниво Чалънджър, защото самият той нееднократно е акцентирал върху важността да започне да играе по-често на това ниво.

През 2021-а Лазаров за първи път преодоля квалификации на Чалънджъри, като го направи три пъти, а при третия случай в Манама продължи и с две победи в основната схема, за да достигне до първи четвъртфинал. Много скоро след това, в Анталия, последва и вторият, което му позволи да се доближи максимално до влизане в топ 400 – нещо, което не се съмняваме, че ще се случи през 2022-а.

На Sofia Open загуби тежко от Филип Краинович, но по всичко изглежда, че си е извлякъл нужните поуки.


Александър Донски №678 | №594 в началото на 2021 | 1-1 в АТР (2кр. Q в София | 19-20 в ITF (Четвъртфинал М25, полуфинал М15)

19 победи и 20 загуби на ниво ITF записа Александър Донски през 2021-а. При него виждаме леко отстъпление в ранглистата, но позитивен е фактът, че той започна да играе по-често на турнири с награден фонд 25 хиляди долара, където записа един четвъртфинал. На по-ниското ниво има един полуфинал и два четвъртфинала.

Най-хубавият момент през годината за него бе победата над световния №143 по това време Юрий Родионово в квалификациите на Sofia Open.

Най-добрите му резултати дойдоха в турнирите на двойки с общо 3 титли, сред които две от ниво М25 заедно с Петрос Циципас.


Габриел Донев №819 | №999 в началото на 2021 | 16-11 в ITF (Полуфинал и 6 четвъртфинала)

Близо 200 позиции нагоре говори за позитивна година и при Габриел Донев, който регистрира 16 победи и 11 поражения в ITF тура с един полуфинал и още шест четвъртфинала.


Симон-Антони Иванов №869 | №957 в началото на 2021 | 0-2 в АТР | 11-11 в ITF (Финал М15)

Още един тенисист с прогрес в ранглистата, макар и не чак толкова голям. Неговият сезон започна чак през месец май, като до края на годината постигна 11 победи и също толкова загуби с финал и два четвъртфинала.

Няма как да не отбележим и първите му два мача на ниво АТР – в квалификациите в Нур-Султан и в София игра съответно с Дмитри Попко и Педро Мартинес – мачове, които със сигурност му дават добра отправна точка към това, което трябва да надгради в представянето си.


Извън топ 1000 – обещаващи таланти

Българските тенисисти, които дебютираха в ранглистата: ВъзрастНастояща позиция
Симеон Терзиев19г. №1365
Николай Неделчев18г.№1624
Пьотр Нестеров18г.№1688
Джордж Лазаров16г.№1867
Янаки Милев17г.№1867
Антъни Генов19г.№2108

Извън първите 1000 в ранглистата е важно да отбележим, че в сравнение с началото на годината има цели шест момчета, които за първи път попаднаха в класацията на АТР. Това са Антъни Генов, Янаки Милев, Джордж Лазаров, Пьотр Нестеров, Николай Неделчев, Симеон Терзиев, за които ще се надяваме в края на 2022-а вече да бъдат и много по-напред в ранглистата. Любопитен факт е, че Лазаров, който е брат на Алекс Лазаров, се превърна в първия тенисист, роден 2005-а година, който печели точка за ранглистата.

Вижте още: В числа: Българските тенисисти през 2021


В партньорство с Булевард България
Tenniskafe.com предупреждава, че модераторите на сайта трият коментари, които съдържат обидни квалификации, нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница. Не се допускат коментари, които съдържат спам, както и такива с главни букви (думи, фрази и изречения). Не се допускат опити за реклама без знанието и разрешението на администраторите на сайта. Модераторите не коментират причините за изтриване на постове и други модераторски намеси.
Copyright © 2020 TennisKafe.com, Тенискафе ООД, Стара Планина 3, Управител: Асен Григоров. Всички права запазени.
Created by WPH