Късче история: Свободното падане на Макенроу в Австралия и „Не може да си сериозен!“

 от  

Джон Макенроу и скандал. Тези думи звучат познато и в същото време не изглеждат никак странно. Седемкратният шампион от Големия шлем е един от тенисистите в историята, замесени в най-много противоречиви мигове на корта и извън него. Но в това е аурата на бившия №1.

Американецът е замесен в редица скандали през годините, а определено най-известният в кариерата му е свързан с Откритото първенство на Австралия през 1990 г.

Макенроу се превръща в първия състезател от 1963, който бива дисквалифициран в турнир от Шлема поради неправомерно поведение. Известният с буйната си кръв американец се бори за първи „мейджър“ от триумфа си на US Open през 1984, но е спрян в четвърти кръг от шведа Микаел Пернфорс. И то не защото губи в резултата.

Свободното падане за Макенроу в двубоя стартира при 2-1 в третия сет, след като двамата тенисисти са си разменили по една спечелена част. Той спира край съдийката на линията и се вторачва в нея няколко секунди, докато тупка топката на ракетата си и отправя послание, което преминава границите на просто „намек“ към решенията ѝ. Американецът не е съгласен с някои нейни отсъждания и открито демонстрира своето недоволство. Това кара главния рефер Джери Армстронг да предупреди официално 7-кратния шампион от Големия шлем.

Когато звярът Макенроу е разярен, той вече е неконтролируем – нещо, което е доказвал десетки пъти. В четвъртия сет, при 2-1 части в своя полза, Макенроу хвърля на два пъти ракетата си и съдията е длъжен да отсъди наказателна точка в полза на Пернфорс заради второто нарушение на американеца в двубоя. Това отприщва гнева на бившия номер 1 и той започва да сипе обиди срещу Армстронг.

mcenroe

Допреди това играчът може да направи цели четири провинения, преди да бъде дисквалифициран от съдията. Тънките сметки на американеца обаче не минават – турнирът е един от първите, които въвеждат новото правило това да важи за три предупреждения на рефера.

Макенроу не може да повярва, че Армстронг му отсъжда наказание за чупене на ракета. Той започва да сипе обиди срещу съдията. Нужно е да се намеси супервайзърът, който разрешава на рефера на стола да отсъди трето поредно нарушение, което води до директна дисквалификация.

Публиката освирква решението на рефера и подкрепя тенисиста. Това не променя решението и американецът трябва да напусне корта, връчвайки победата на бившия номер 10, който остава шокиран и не може да повярва на случилото се. Шведът губи в сетовете, но все пак продължава напред.

Освен че е отстранен от надпреварата, американецът трябва да заплати глоба от 6,500 щатски долара. Макенроу, който по това време вече е спечелил шест титли от Големия шлем, се завръща само още веднъж на Australian Open – през 1992 г. Тогава достига до четвъртфиналите. Макар никога да не успява да спечели „мейджъра“ в Австралия, името му завинаги ще остане в историята на надпреварата заради тази неспорстменска проява.

Тук е моментът да се върнем към онази прословута фраза „Не може да си сериозен!“, отправена от Макенроу към съдията в един от мачовете му в ранните етапи на Уимбълдън’81.

В мача от първи кръг срещу Том Гъликсън американецът пласира топка от вътрешната страна на линията при първи сервис, но решението на съдията е друго – аут и втори сервис за Джон. Макенроу вече е известен сред местните медии с темперамента си и е време да го демонстрира пред местната публика в All England Club.

Той се обръща с ярост към рефера на стола Едуард Джеймс: „Извинявай? Не може да си сериозен, човече. Не може да си сериозен!“, крещи бившият №1 пред онемелите зрители и стъписаните лайнсмени.

„Тази топка беше на линията, белият прах полетя! Със сигурност беше вътре, как изобщо е възможно да я отсъдиш в аут? Колко още ще пропуснеш?“.

john mcenroe

„Той се оттегля към другото поле, всеки знае, че топката е вътре – целият стадион. А ти я отсъждаш в аут? Обясни ми го, може ли? Вие, хора, сте най-големият срам за света!“, продължава тирадата си ексцентричният американец.

Но съдията остава спокоен и отсъжда наказателна точка на Макенроу, който печели мача. После обаче е глобен с 1,500 щатски долара и е заплашен с дисквалификация, въпреки че публиката го аплодира, когато американецът изпълнява цялото си „шоу“ от оплаквания. Записите също показват, че Джон е в пълното си право да иска директна точка в своя актив.

Въпреки всички драми, Макенроу достига до финала, а там надделява над големия си съперник Бьорн Борг в епичен сблъсък. Така той вече е шампион на Уимбълдън, а до края на кариерата си ще вдигне още два трофея на „свещената трева“.

TennisKafe.com

 

 
 
Tenniskafe.com предупреждава, че модераторите на сайта трият коментари, които съдържат обидни квалификации, нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница. Не се допускат коментари, които съдържат спам, както и такива с главни букви (думи, фрази и изречения). Не се допускат опити за реклама без знанието и разрешението на администраторите на сайта. Модераторите не коментират причините за изтриване на постове и други модераторски намеси.